Ο Αμερικανός Τζέσε Οουενς τερματίζει πρώτος στα 100 μέτρα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936 στο Βερολίνο | Photo by ullstein bild via Getty Images/Ideal image
Επικαιρότητα

Ολυμπιακοί Αγώνες στο Βερολίνο, ένα στοίχημα για την Ιστορία

Η τριμερής συγκυβέρνηση του Βερολίνου μπορεί να έχει του κόσμου τα προβλήματα σήμερα, όμως ονειρεύεται «πολύχρωμη και ανοιχτή» διοργάνωση ΟΑ, είτε το 2036 είτε το 2040. Ενδιαφέρεται και το Μόναχο, πιθανότατα για το 2072
Protagon Team

Με το πέρας των Ολυμπιακών Αγώνων Παρίσι 2024 και με το ξεκίνημα των Παραολυμπιακών Αγώνων, «τώρα που επικρατεί γενική ευφορία» όπως έγραψε ο Μάσιμο Νάβα στην Corriere della Sera, η γερμανική κυβέρνηση άρχισε να υποστηρίζει τη διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων στο Βερολίνο.

«Αυτό σημαίνει οριστική συμφιλίωση με την Ιστορία, και μάλιστα σε καιρούς μεγάλης πολιτικής και κοινωνικής αβεβαιότητας, καθώς ανέρχεται η Ακροδεξιά και στο ανατολικό τμήμα της χώρας δρουν νεοναζιστές, ενώ συγχρόνως επιτίθεται η ισλαμιστική τρομοκρατία». Ποιο άλλο στοιχείο έβαλε στο μίξερ ο Νάβα; «Υπάρχει και η συζήτηση για τον ρόλο της Γερμανίας στους εν εξελίξει πολέμους». Και επανήλθε στα αθλητικά.

«Μετά την οργανωτική επιτυχία του ποδοσφαιρικού Euro, αν και η Εθνική Γερμανίας συνετρίβη από την Εθνική Ισπανίας, πολλοί σχολιαστές έχουν δρομολογήσει την ιδέα ότι Ολυμπιακοί Αγώνες πρέπει να διοργανωθούν ξανά στο Βερολίνο. Κάποιος μάλιστα πρότεινε και ημερομηνία, το θέρος του 2036, ακριβώς 100 χρόνια μετά το 1936, όταν γιορτάστηκε η άνοδος του Τρίτου Ράιχ. Μια ημερομηνία συμβολική, επικίνδυνη και θαρραλέα ταυτόχρονα. Εναλλακτικά, το 2040, στα πενηντάχρονα της Επανένωσης. Ημερομηνία πιο κατάλληλη για να διώξει τα φαντάσματα και συμβολική. Το ημερολόγιο δεν πρέπει να εξαπατά. Τα ολυμπιακά όνειρα είναι μακροπρόθεσμα.

»Οι υποψηφιότητες είναι ένα παιχνίδι διαπλοκής, που βασίζεται σε πολιτικές ισορροπίες, λόμπι, χρήματα, κατασκευαστικά και οργανωτικά έργα – για τα τελευταία η Γερμανία δεν φοβάται τις συγκρίσεις. Το Der Spiegel μίλησε για όνειρα με μια νότα ζήλιας για τη μεγάλη επιτυχία των ΟΑ στο Παρίσι: ‘‘Η θεαματική Τελετή Εναρξης και η ίδια η ιδέα των Αγώνων μάς κάνουν να ζηλεύουμε λίγο, δεν νομίζετε; Είναι τόσο κομψό να φιλοξενείς τους Αγώνες στο αστικό τοπίο των Παρισίων, να τους γιορτάζεις στον Σηκουάνα και στην πόλη δίπλα στον Σηκουάνα’’. Γιατί όχι και ανάμεσα στα κανάλια του Σπρέε και στις λίμνες γύρω από το Βερολίνο, σε αστική περιοχή πολύ μεγαλύτερη από το Παρίσι και με μεγάλες δυνατότητες;» επαύξησε ο Νάβα.

Και συνέχισε: «‘‘Μετά την έναρξη των ΟΑ στο Παρίσι, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόθεσή της να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες στη Γερμανία’’ διαβάζουμε στην ιστοσελίδα του ραδιοφώνου του Αμβούργου, Ndr. Η ιδέα είναι να πάνε οι ΟΑ και στο Βερολίνο και στο Αμβούργο, στις δύο μεγαλύτερες πόλεις της Γερμανίας. Οσοι υποστηρίζουν την εκδοχή του 2036 λένε ότι ‘‘οι Γερμανοί πρέπει να δείξουν στον κόσμο πως το Βερολίνο έχει αποστασιοποιηθεί ριζικά από το κακό πνεύμα που βασίλευε στον εθνικοσοσιαλισμό’’, όπως παρατήρησε η Frankfurter Allgemeine Zeitung.

»Θέλουν να αντιμετωπίσουν την ξενοφοβία των ναζιστικών ΟΑ με νέες, πιο περιεκτικές και ολυμπιακές αξίες. Το Βερολίνο θέλει να παρουσιαστεί ως ‘‘πολύχρωμη και ανοιχτή μητρόπολη’’, όπως είπε ο δήμαρχος-κυβερνήτης της πόλης, Κάι Βέγκνερ. Ετσι η Γερμανική Ολυμπιακή Επιτροπή έχει ξεκινήσει συζητήσεις με τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, όμως μάλλον προκρίνει την επιλογή του 2040. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αναρωτιέται ‘‘αν η ιδέα ενός ιστορικού εξορκισμού το 2036 δεν είναι πολύ επικίνδυνη’’, έγραψε η Frankfurter Allgemeine Zeitung. Αλλά ο σχολιαστής του Spiegel συμπλήρωσε ότι ‘‘δεν πρέπει να φοβόμαστε τον εαυτό μας’’ διότι ‘‘δεν θα μπορούσαμε να σκεφτούμε το Βερολίνο 2036 χωρίς το 1936, από πολιτική, αρχιτεκτονική ή σκηνική άποψη’’. Ομως τι φόβος υπάρχει; ‘‘Να αναστηθούν ο Φίρερ, ο Γκέμπελς και η Ρίφενσταλ;’’.

»Αν περπατήσει η ιδέα, οι γερμανικοί ΟΑ θα είναι οι πρώτοι μετά το 1972 και τους τραγικούς Αγώνες του Μονάχου, που σημαδεύτηκαν από την τρομοκρατική επίθεση της παλαιστινιακής ομάδας Μαύρος Σεπτέμβρης, η οποία πήρε ομήρους 11 ισραηλινούς αθλητές και τους σκότωσε. Η βαυαρική πόλη έχει επίσης εκφράσει ενδιαφέρον για τη διοργάνωση ΟΑ. Τέτοια επιλογή δεν δυσαρεστεί ούτε τη Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία έγραψε ότι το 2072 θα είναι η ιδανική ευκαιρία».