| REUTERS/Pawel Kopczynski
Επικαιρότητα

Το Παρίσι υποδέχθηκε τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Δεκάδες σκάφη μετέφεραν περίπου 7.000 αθλητές σε μια διαδρομή έξι χιλιομέτρων κατά μήκος του Σηκουάνα. Το πρώτο σκάφος που άνοιξε την πρωτότυπη πλωτή παρέλαση είχε την ελληνική αποστολή. Εντυπωσιακά δρώμενα και παραστάσεις
Protagon Team

Ξεκίνησε λίγο μετά τις 20:30 (ώρα Ελλαδας) η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι, με τη μετάδοση ενός φανταστικού σεναρίου σχετικά με την άφιξη της Ολυμπιακής Φλόγας. Στην ταινία που παρακολούθησαν οι θεατές της μεγάλης βραδιάς είδαν τον κωμικό Νταμέλ Ντεμπουζέ (Djamel Debbouze) να μπαίνει στο Stade de France με την Ολυμπιακή Φλόγα, την οποία παρέδωσε τελικά σε έναν Γάλλο – σύμβολο, τον Ζινεντίν Ζιντάν. Υπό τον ήχο της μουσικής μιας ταινίας του Ζακ Τατί, ο πρώην Νο 10 των «Μπλε» ξεκίνησε μια παριζιάνικη οδύσσεια, συμπεριλαμβανομένου του μετρό.

Αμέσως μετά 6.800 αθλητές και 205 αποστολές, επιβιβασμένες σε 85 σκάφη, άρχισαν να διασχίζουν τον Σηκουάνα, από τη γέφυρα Αούστερλιτς μέχρι το Τροκαντερό, σε μια άνευ προηγουμένου πλωτή παρέλαση, κάτω από συνεχή βροχή –που με το πέρασμα της ώρας δυνάμωνε–, κατά τη διάρκεια μιας τελετής διάρκειας 3 ωρών και 45 λεπτών, προοίμιο για δύο εβδομάδες αγώνων μέχρι τις 11 Αυγούστου.

Η Ελλάδα άνοιξε τη ναυτική παρέλαση που ολοκληρώθηκε, αργότερα, με την αντιπροσωπεία της διοργανώτριας χώρας, μπροστά σε 320.000 θεατές στις αποβάθρες και τις γέφυρες του Παρισιού. Οι αθλητές της χώρας μας κρατούσαν στα χέρια τους ελληνικές σημαίες.

Το πλοιάριο της ελληνικής αποστολής ξεκίνησε πρώτο τη διέλευση του Σηκουάνα με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και την Αντιγόνη Ντρισμπιώτη να είναι οι σημαιοφόροι

Πίσω από το σκάφος που μετέφερε την ελληνική αποστολή, ακολούθησε η Ολυμπιακή Ομάδα Προσφύγων, που στο Παρίσι μετράει 37 μέλη. Ακολουθούν οι άλλες αποστολές αλφαβητικά.

Τα σκάφη που μεταφέρουν τους αθλητές ήταν εξοπλισμένα με κάμερες που επιτρέπουν σε όσους παρακολουθούν στην τηλεόραση ή το τηλέφωνό τους να βλέπουν από κοντά.

Μετά τη γέφυρα Αούστερλιτς, η παρέλαση πέρασε τον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων (Notre-Dame de Paris) και κατέληξε κοντά στον Πύργο του Αιφελ, αφού περάσει κάτω από γέφυρες και πύλες, συμπεριλαμβανομένων των Πον ντεζ Αρ (Pont des Arts) και Πον νεφ (Pont Neuf), κοντά σε πολλά από τα ορόσημα της γαλλικής πρωτεύουσας.

Πριν την συμπλήρωση της πρώτης μισής ώρας, εμφανίστηκε ένα ακόμη αστέρι της βραδιάς, η Lady Gaga, τραγουδώντας διασκευασμένο το «My thing in feather» της Zizi Jeanmaire, κοντά στον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων.

Η μεγάλη έκπληξη έγινε όταν οι Gojira, ένα γαλλικό metal συγκρότημα, συνεργάστηκε με τη γαλλοελβετίδα τραγουδίστρια όπερας Μαρίνα Βιότι για να ερμηνεύσουν το «Ah! Ca ira», ένα εμβληματικό τραγούδι της Γαλλικής Επανάστασης, που ακούστηκε για πρώτη φορά τον Μάιο του 1790.

Με 60 μουσικούς από τη ορχήστρα της Γαλλικής Ρεπουμπλικανικής Φρουράς και 36 ερμηνευτές από τη χορωδία του γαλλικού στρατού, η γαλλίδα ποπ σταρ Αγια Νακαμούρα παρουσιάστηκε ακολούθως στην Pont des Arts, μια γέφυρα που συνδέει το Ινστιτούτο της Γαλλίας με το Μουσείο του Λούβρου, ενώνοντας τον ακαδημαϊκό κόσμο και τις τέχνες, τραγουδώντας μερικές από τις πιο γνωστές επιτυχίες της.

Ντυμένη με ένα χρυσό φόρεμα του οίκου Dior, ξεκίνησε «παντρεύοντας» δύο επιτυχίες του Σαρλ Αζναβούρ, For me formidable και το La Bohême.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα κηρυχθούν επίσημα κατά το τέλος αυτής της τελετής, περίπου στις 22:30 (ώρα Ελλάδας), όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), από τον Εμανουέλ Μακρόν, πριν ανάψει η Ολυμπιακή Φλόγα (23:00) για να λάμψει μέχρι τις 11 Αυγούστου και το κλείσιμο των Αγώνων.

Στον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων, που καταστράφηκε από μια γιγαντιαία πυρκαγιά το 2019, παρουσιάστηκε μια ιδιαίτερη παράσταση: Καλλιτέχνες χόρεψαν προσκολλημένοι στα ικριώματα του καθεδρικού ναού που πρόκειται να ανοίξει ξανά τις πόρτες του στις 8 Δεκεμβρίου μετά από μεγάλες εργασίες αποκατάστασης.

H σκηνή «Sororité», η έκτη της βραδιάς, άνοιξε με την «mezzo soprano Αξέλ Σεν Σιλέ τραγούδησε την Μασσαλιώτιδα. Στην πορεία εμφανίζονται δέκα αγάλματα γυναικών σε χρυσό, όπως η Αλις Μιλιάτ, Ζιζέλ Χαλιμί ή η Σιμόν ντε Μποβουάρ.

Οι θαυμαστές του ραπ της δεκαετίας του ’90 αναγνώρισαν τον αγαπημένο τους Rim’K.

Ξεχωριστή η στιγμή που βίντεο εμφανίστηκε τα διάσημα Minions να κλέβουν τη «Μόνα Λίζα», ενώ υπήρξε και μια ιδιαίτερη επιδειξη μόδας.

Το ταξίδι της Ολυμπιακής Φλόγας

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής Τομά Ζολί αποκάλυψε ότι Ολυμπιακή Φλόγα είχε «κλαπεί» από έναν μυστηριώδη ακροβάτη με λευκή κουκούλα, στην πορεία της προς το Βωμό. Οπως έγινε γνωστό ωστόσο, η Ολυμπιακή φλόγα θα «εγκατασταθεί» στον κήπο του Κεραμεικού (Tuileries), από όπου θα μπορούσε να φωτίζει τον ουρανό του Παρισιού κάθε βράδυ, για όσο διαρκούν οι Αγώνες.

Ο κήπος του Κεραμεικού είναι ένας δημόσιος κήπος που βρίσκεται ανάμεσα στο Λούβρο και την πλατεία Κονκόρντ στο 1ο διαμέρισμα του Παρισιού της Γαλλίας. Δημιουργήθηκε από την Αικατερίνη των Μεδίκων ως κήπος του παλατιού του Κεραμεικού το 1564 και άνοιξε για το κοινό το 1667.

Μετά τη γέφυρα Αούστερλιτς (Austerlitz), η παρέλαση θα πλεύσει από τον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων (Notre-Dame de Paris) και θα φτάσει κοντά στον Πύργο του Αιφελ, αφού περάσει κάτω από γέφυρες και πύλες, συμπεριλαμβανομένων των Πον ντεζ Αρ (Pont des Arts) και Πον νεφ (Pont Neuf), και κοντά σε πολλά από τα ορόσημα της γαλλικής πρωτεύουσας.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Την τελετή έναρξης παρακολουθούν περισσότεροι από 85 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, αλλά και περισσότεροι από 300.000 θεατές από τις όχθες του ποταμού, κατά μήκος του οποίου υπάρχουν περίπου 80 γιγαντιαίες οθόνες.

Περίπου 45.000 αστυνομικοί θα βρίσκονται εκεί για να διασφαλίσουν την ασφάλεια της τελετής, συμπεριλαμβανομένων των ειδικών δυνάμεων επέμβασης. Ελεύθεροι σκοπευτές έχουν αναπτυχθεί στην κορυφή των κτιρίων κατά μήκος της διαδρομής, ενώ υπάρχει ένα σύστημα κατά των drone. Οι κοντινοί σταθμοί του μετρό είναι κλειστοί, όπως και πολλές από τις γέφυρες. Κανένα αεροπλάνο δεν θα επιτρέπεται να πετάξει πάνω από το Παρίσι, εκτός αν είναι μέρος της τελετής.

Reuters
Reuters
Reuters

Μεγάλα διεθνή πρακτορεία μεταδίδουν ζωντανά εικόνα από τη γαλλική πρωτεύουσα: