Η συμμετοχή της Ρωσίας στους Ολυμπιακούς του Ρίο ντε Τζανέιρο (που αρχίζουν στις 5 Αυγούστου) βρισκόταν για μεγάλο διάστημα στον αέρα, εξαιτίας του σκανδάλου ντόπινγκ που έχει ξεσπάσει στη χώρα. Ανακοινώσεις από επίσημα χείλη καθυστερούσαν, ώσπου η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή προετοίμασε για τα καλά το έδαφος στις αρχές της εβδομάδας, ανακοινώνοντας πως «διερευνά νομικές επιλογές» για να αποκλείσει τη χώρα από τους Αγώνες.
Το πρωί της Πέμπτης ο κύβος ερρίφθη: Το σκάνδαλο ντόπινγκ δεν θα επιτρέψει στους αθλητές, που βρέθηκαν θετικοί σε χρήση απαγορευμένων ουσιών, να λάβουν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βραζιλίας.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Αντι-Ντόπινγκ (WADA) είχε ήδη ζητήσει τον αποκλεισμό όλων των ρώσων αθλητών από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε τη Δευτέρα 18 Ιουλίου στο Τορόντο, προκειμένου να δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήγαγε ανεξάρτητη επιτροπή επιστημόνων με επικεφαλής τον καναδό καθηγητή νομικής και αθλητικό δικηγόρο, Ρίτσαρντ ΜακΛάρεν.
Σύμφωνα με εκείνη την έκθεση, το υπουργείο αθλητισμού της Ρωσίας όχι μόνο γνώριζε, αλλά χρηματοδότησε (!) πρόγραμμα ντόπινγκ κατά τη διάρκεια των χειμερινών Ολυμπιακών αγώνων του Σότσι (το 2014), αλλά και σε διάφορες άλλες διοργανώσεις με κρατική επιχορήγηση, δημιουργώντας ένα οργανωμένο κύκλωμα εκτεταμένης φαρμακοδιέγερσης των ρώσων αθλητών. Η ρωσική «επιχείρηση» ξεκίνησε το 2010 και κράτησε μέχρι το 2014 και σε άλλες μεγάλες διοργανώσεις, όπως το Παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου (2013), την Παγκόσμια Πανεπιστημιάδα (2013), το Παγκόσμιο πρωτάθλημα κολύμβησης (2015) και την προετοιμασία των αθλητών για τους Ολυμπιακούς του Λονδίνου (2012).
Εν όψει των Αγώνων του Αυγούστου, η Ολυμπιακή Επιτροπή της Ρωσίας προσέφυγε στο Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο (CAS), για να ανατρέψει την καταδικαστική απόφαση, ωστόσο εκείνο την απέρριψε, την Πέμπτη 21 Ιουλίου. Δύο εβδομάδες, λοιπόν, πριν από την έναρξη της διοργάνωσης, η Ρωσία μένει εκτός με το σύνολο των αθλητών της – 68 ο αριθμός τους, μεταξύ των οποίων κορυφαία ονόματα, όπως η σταρ, παγκόσμια πρωταθλήτρια και χρυσή ολυμπιονίκης του άλματος επί κοντώ, Γελένα Ισινμπάγεβα – να μην έχουν το το δικαίωμα να εκπροσωπήσουν την πατρίδα τους, εξαιτίας του σκανδάλου που ξέσπασε με την εκτεταμένη χρήση απαγορευμένων ουσιών.
Ισως μοναδική ελπίδα των Ρώσων είναι η ετυμηγορία της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), της οποίας η απόφαση αναμενόταν την περασμένη Δευτέρα. Προτιμήθηκε, ωστόσο, πρώτα να βγει η επίσημη θέση του CAS και μετά να προβεί εκείνη σε ανακοίνωση.
Η κοφτή ανακοίνωση του δικαστηρίου, βέβαια, δεν αφήνει και πολλά περιθώρια: «To CAS απορρίπτει την έφεση της ρωσικής Ολυμπιακής Επιτροπής και των 68 Ρώσων αθλητών».
Γελένα Ισινμπάγεβα: «Κηδεία του ρωσικού αθλητισμού»
Η Γελένα Ισινμπάγεβα, μίλησε με αφορμή της εξελίξεις στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ειδήσεων (TASS) και δήλωσε πως είναι απογοητευμένη για την άδικη, κατά την ίδια, απόφαση του CAS. «Είναι η κηδεία του στίβου», τόνισε.
Εκτός της Ισινμπάγεβα, έντονα αντέδρασε και ο υπουργός αθλητισμού της Ρωσίας, Βιτάλι Μούτκο, ο οποίος έκανε λόγο για πολιτική απόφαση, χωρίς νομικά επιχειρήματα, ενώ ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Ντμίτρι Πέσκοφ, δήλωσε πως θα μελετηθεί η απόφαση του CAS, εξέφρασε φανερά την απογοήτευση του ενώ δεν απέκλεισε συνάντηση του Προέδρου, Βλάντιμιρ Πούτιν, με το προεδρείο της ρωσικής Ολυμπιακής επιτροπής.
Ο πρόεδρος της Ολυμπιακής επιτροπής της Ρωσίας, Ιγκόρ Καζίκοφ, χαρακτήρισε «απόφαση χωρίς καμιά λογική» την ετυμηγορία του CAS, την ώρα που πληθαίνουν οι φωνές εντός της χώρας για άμεση παραίτησή του. Στο επίκεντρο της κριτικής και ο Μούτκο, που επίσης αναμένεται να παραιτηθεί.