Ο Σάκης Ρουβάς με βραζιλιάνους χορευτές | Menelaos Myrillas / SOOC
Επικαιρότητα

Ολυμπιακή Φλόγα με Σάκη, καποέιρα και «Ζεϊμπέκικο Ευδοκίας»

Το Protagon βρέθηκε στο Καλλιμάρμαρο, ανάμεσα σε βραζιλιάνους αθλητές, Ιάπωνες με selfie sticks και πολλά Ελληνόπουλα που δεχόντουσαν την επιμόρφωση για το Ολυμπιακό Ιδεώδες από τους γονείς τους. «Ποιος παίζει μπάλα μέσα μπαμπά» το ερώτημα που σκιάστηκε από τις «Ρουβίτσες»...
Ιάσονας Καραμήτσος

Σάκης Ρουβάς, καποέιρα και «Ζεϊμπέκικο της Ευδοκίας». Η τελετή παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας θα έπρεπε να τους ικανοποιήσει όλους. Και για να γίνει αυτό κάποιος σκέφτηκε ότι θα όφειλε να έχει λίγο απ’ όλα. Ετσι κι έγινε. Οι Βραζιλιάνες κατάφεραν να προσαρμόσουν τους ρυθμούς της σάμπα στην χορευτική διασκευή του «Αν θυμηθείς το όνειρό μου» ενώ οι καλογυμνασμένοι χορευτές της καποέιρα αποχώρησαν από το Παναθηναϊκό Στάδιο υπό τις πρώτες πενιές του «Ζεϊμπέκικου της Ευδοκίας».

Ωρα πέντε το απόγευμα και ο ήλιος βρισκόταν ακόμα πάνω από τον αθηναϊκό ουρανό. Εξω από το Στάδιο εκατοντάδες άνθρωποι περίμεναν υπομονετικά σε μία τεράστια ουρά σε σχήμα σαλιγκαριού. Οικογένειες με ελληνικές σημαίες και τουρίστες που είπαν να ξεκλέψουν λίγο χρόνο από τον απογευματινό καφέ στο ιστορικό κέντρο για να παραβρεθούν στην παράδοση της Ολυμπιακής Φλόγας.

Δίπλα μας, ανάμεσα σε δεκάδες Ιάπωνες με τα αντίστοιχα selfie sticks, ένας πατέρας πάσχιζε να αναλύσει στα δύο του παιδιά το νόημα της εκδήλωσης. Το μικρότερο αγόρι -γύρω στα εφτά – κοίταζε προς το εσωτερικό του Σταδίου. Δεν έδειχνε να ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για το έκτακτο εξωσχολικό μάθημα Ιστορίας. «Ποιος παίζει μπάλα μέσα μπαμπά;» ρώτησε αυθόρμητα.

Ενα μικρό κορίτσι με μπαλόνι της εκδήλωσης που γράφει «Η Ελλάδα μπορεί» (Nick Paleologos / SOOC)

Μέσα στο Στάδιο αρκετός κόσμος είχε προλάβει να πιάσει μία καλή θέση δίπλα στους επισήμους. Απέναντί μας φαίνεται μία ομογενής ομάδα θεατών με κίτρινα-πράσινα-μπλε χρώματα και σημαίες της Βραζιλίας. Περιστασιακά ακούγονταν και συνθήματα για τη χώρα της Λατινικής Αμερικής. Κάποιοι πιτσιρικάδες που καθόντουσαν βαριεστημένοι δίπλα στους γονείς τους είχαν μία ευκαιρία να απαντήσουν: «Ελλάς-Ελλάς». Η παγιωμένη ψυχολογία του γηπέδου «Γεώργιος Καραϊσκάκης» και του «Απόστολος Νικολαΐδης» μετακόμισε για λίγο στο Καλλιμάρμαρο.

Η «ποδοσφαιρική» κερκίδα των Βραζιλιάνων δίπλα στην εξέδρα των επισήμων (Menelaos Myrillas / SOOC)

Στο κέντρο του Σταδίου εισήλθαν κατά σειρά η Φιλαρμονική Ορχήστρα του δήμου Αθηναίων, η Προεδρική Φρουρά, οι έλληνες ολυμπιονίκες με τις σημαίες Ελλάδας και Βραζιλίας και στην συνέχεια η Ολυμπιακή Φλόγα στα χέρια της παγκόσμιας πρωταθλήτριας της κωπηλασίας Κατερίνας Νικολαϊδου. Τα χειροκροτήματα ήταν σπασμωδικά και αμήχανα. Η μικρή ομάδα των Βραζιλιάνων φαινόταν εξαρχής πιο ενθουσιώδης. Εδειχνε να ψάχνει κάθε αφορμή για να σηκωθεί και να εκφραστεί. Οι αφορμές όμως ήταν πολύ λίγες. Ακολούθησε το τελετουργικό από την Πρωθιέρεια Κατερίνα Λέχου και τις υπόλοιπες Ιέρειες. Ο ήλιος είχε πια εξαφανιστεί.

Μετά την ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου ακολούθησε η παράδοση της Φλόγας στον πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής του Ρίο ντε Τζανέιρο, Κάρλος Νούζμαν. Καθώς ο κόσμος άρχισε να αποχωρεί, ένας πατέρας προσπαθούσε να πείσει τον γιο του να αφήσει για λίγο τα αυτοκινητάκια του και να κοιτάξει την Ολυμπιακή Φλόγα. Μάταια.

Οι σημαίες Ελλάδας και Βραζιλίας εισέρχονται στο Παναθηναϊκό Στάδιο (Menelaos Myrillas / SOOC)

Αφού η Φλόγα αποχώρησε από το Στάδιο, ο εκφωνητής έδωσε το σύνθημα για να αρχίσει το «εορταστικό πρόγραμμα». Μέσα σε λίγα λεπτά, μουσικά στιλ, ηχητικά σχήματα και πολιτισμικά στοιχεία αναμιγνύονται χωρίς καμία δόση αισθητικής συγκρότησης. Τα μικρά κοριτσάκια παθαίνουν υστερία με τον Σάκη Ρουβά, οι μεγαλύτερες γυναίκες κοιτούν τα σοκολατένια κορμιά των βραζιλιάνων χορευτών, οι πιο παραδοσιακοί περιμένουν την εμφάνιση της Εταιρείας Ορχηστικής Τέχνης «ΒΑΚΧΑΙ» ενώ οι Ιάπωνες συνεχίζουν να βγάζουν φωτογραφίες.

Η Πρωθιέρεια Κατερίνα Λέχου με την Ολυμπιακή Φλόγα (Nick Paleologos / SOOC)

Ο μεγαλύτερος όγκος θεατών αποχώρησε πριν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα. Τουρίστες με ελληνικές σημαίες αναμιγνύονταν με πολυμελής οικογένειες και παρέες πιτσιρικάδων. Το αποχαιρετιστήριο τραγούδι είναι ένα ζεϊμπέκικο παιγμένο με έναν πιο σύγχρονο τρόπο. Κάποιος ίσως σκέφτηκε ότι έτσι δεν θα ξενίσει τους καλεσμένους Βραζιλιάνους, τους ευρωπαίους τουρίστες, το φαν κλαμπ του πάντα ευδιάθετου Σάκη αλλά και των Γιαπωνέζων με τα Selfie Sticks. Η αισθητική θα μπορούσε να κάνει για λίγο στην άκρη.