Πυροσβεστικό ελικόπτερο παλεύει για την κατάσβεση δασικής πυρκαγιάς, αλλά μοιάζει παγιδευμένο στο πυρακτωμένο σπιράλ της κλιματικής αλλαγής και της υπεθέρμανσης | REUTERS/Alkis Konstantinidis
Επικαιρότητα

“Εγώ σας τα ΄λεγα. Δυστυχώς τα χειρότερα έπονται”

Ο Τζέιμς Χάνσεν, ο αμερικανός επιστήμονας ο οποιος στη δεκαετία του ’80 σήμανε παγκόσμιο συναγερμό για την υπερθέρμανση του πλανήτη και προφανώς δεν εισακούστηκε, προειδοποιεί ότι τα χειρότερα έρχονται: οι άνθρωποι, λέει, θα ζήσουμε σε καιρικές συνθήκες που δεν έχουν παρατηρηθεί ποτέ άλλοτε, και θα φέρουμε εμείς την ευθύνη
Protagon Team

Ο κόσμος στρέφεται προς ένα υπερθερμασμένο κλίμα που δεν είχε παρατηρηθεί εδώ και ένα εκατομμύριο χρόνια, και αυτό επειδή «είμαστε ηλίθιοι που δεν τηρούμε τις προειδοποιήσεις σχετικά με την κλιματική κρίση». Αυτή η αιχμηρή κρίση ανήκει στον Τζέιμς Χάνσεν, τον αμερικανό επιστήμονα που προειδοποίησε τον κόσμο για το φαινόμενο του θερμοκηπίου ήδη από τη δεκαετία του ‘80.

Ο 82χρονος Χάνσεν, του οποίου η μαρτυρία στη Γερουσία των ΗΠΑ το 1988 αναφέρεται ως η πρώτη αποκάλυψη της παγκόσμιας υπερθέρμανσης, τόνισε σε νέα δήλωση από κοινού με δύο άλλους επιστήμονες ότι ο κόσμος κινείται προς ένα «νέο κλίμα», με θερμοκρασίες υψηλότερες από κάθε άλλη φορά. Οι επιπτώσεις αυτής της πλανητικής αλλαγής είναι οι ισχυρότερες καταιγίδες, οι καύσωνες και οι ξηρασίες. Αναλυτικά, τις επισημάνσεις του Χάνσεν κατέγραψε ο Guardian.

Ο κόσμος έχει ήδη θερμανθεί κατά περίπου 1,2 βαθμό Κελσίου από τη μαζική εκβιομηχάνιση, είπε ο Χάνσεν, και πλέον τα ακραία θερμοκρασιακά φαινόμενα του θέρους στο Βόρειο Ημισφαίριο έχουν 20% παραπάνω πιθανότητες να καταστούν μόνιμο φαινόμενο εν συγκρίσει με τα δεδομένα προ 50 ετών. «Τα χειρότερα έρχονται, εκτός αν μειώσουμε τις ποσότητες αερίων του θερμοκηπίου. Αυτές οι υπερκαταιγίδες είναι πρόγευση από τις καταιγίδες των εγγονιών μου. Κατευθυνόμαστε συνειδητά προς τη νέα πραγματικότητα, διότι γνωρίζαμε ότι ερχόταν».

Ο Χάνσεν ήταν ειδικός του κλίματος στην υπηρεσία της ΝASA όταν προειδοποίησε τους αμερικανούς νομοθέτες για την αυξανόμενη παγκόσμια υπερθέρμανση. Εκτοτε συμμετείχε σε διαδηλώσεις μαζί με ακτιβιστές για να καταδικάσει την έλλειψη δράσης όσον αφορά τη μείωση των εκπομπών. Τώρα παρατηρεί ότι «τα ρεκόρ καύσωνα παντού, στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη, στην Κίνα, ενισχύουν το αίσθημα απογοήτευσης που έχουμε εμείς οι επιστήμονες, διότι δεν μεταφέραμε ξεκάθαρα το νόημα και δεν εκλέξαμε ηγέτες ικανούς για κάποια πιο έξυπνη απάντηση». Και καταλήγει στο συμπέρασμα: «Είμαστε ηλίθιοι! Πρέπει να υποστούμε την κλιματική κρίση για να την πιστέψουμε…»

Τρομακτική η πρόβλεψη της επιτάχυνσης

Η εφετινή χρονιά φαίνεται πιθανό να είναι η πιο ζεστή που έχει καταγραφεί ποτέ παγκοσμίως, με το καλοκαίρι να έχει ήδη τον πιο καυτό Ιούνιο και, πιθανώς, την πιο καυτή εβδομάδα Ιουλίου που έχει ποτέ μετρηθεί. Ομως σε βάθος χρόνου, έπειτα από μερικά χρόνια, το 2023 ενδέχεται να θεωρηθεί ήπιο, αφού οι θερμοκρασίες θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν.

Ο Χάνσεν υποστήριξε σε νέα εργασία του ότι ο ρυθμός της παγκόσμιας θέρμανσης επιταχύνεται, ακόμη και όταν λαμβάνονται υπ’ όψιν οι φυσικές διακυμάνσεις, όπως το τρέχον κλιματικό φαινόμενο «Ελ Νίνιο» (το οποίο αυξάνει κατά περιόδους τις θερμοκρασίες). Υπάρχει μια «άνευ προηγουμένου ανισορροπία στην ποσότητα ενέργειας που εισέρχεται στον πλανήτη μας από τον Ηλιο σε σχέση με την ενέργεια που αντανακλάται μακριά από τη Γη».

Ενώ οι παγκόσμιες θερμοκρασίες αναμφίβολα ανεβαίνουν λόγω της καύσης ορυκτών καυσίμων, οι επιστήμονες διχογνωμούν. «Δεν βλέπουμε κανένα στοιχείο για αυτό που ισχυρίζεται ο Τζιμ» είπε ο Μάικλ Μαν, κλιματικός επιστήμονας του Πανεπιστημίου Πενσιλβάνια. Αλλοι είπαν ότι η ιδέα ήταν εύλογη, αν και απαιτούνται περισσότερα δεδομένα. «Είναι ίσως πρόωρο να πούμε ότι η θέρμανση επιταχύνεται, πάντως σίγουρα δεν μειώνεται» δήλωσε ο Νάθιου Χούμπερ, ειδικός στην παλαιοκλιματολογία στο Πανεπιστήμιο Purdue.

«Πιθανότατα ζούμε ήδη σε ένα κλίμα που κανένας άνθρωπος δεν έχει ζήσει πριν και σίγουρα ζούμε σε ένα κλίμα στο οποίο κανένας άνθρωπος δεν έχει ζήσει πριν από τη γέννηση της γεωργίας» δήλωσε ο Μπομπ Κοπ, επιστήμονας του κλίματος στο Πανεπιστήμιο Ράτγκερς.

Σε περίπτωση που οι παγκόσμιες θερμοκρασίες αυξηθούν κατά 1 βαθμό Κελσίου ή περισσότερο, κάτι που προβλέπεται ότι θα συμβεί μέχρι το τέλος του αιώνα, αποκλείοντας τη δραστική μείωση των εκπομπών, ο Χούμπερ είπε ότι ο Χάνσεν είχε «σε γενικές γραμμές δίκιο» πως ο κόσμος θα βυθιστεί στο είδος της ζέστης που δεν παρατηρείται πριν από 1-3 εκατομμύρια χρόνια.

«Αυτός είναι ένας ριζικά διαφορετικός κόσμος» είπε ο Χούμπερ για μια εποχή κατά την οποία ήταν αρκετά ζεστή η Γη ώστε οι οξιές να φυτρώνουν κοντά στον Νότιο Πόλο και η στάθμη της θάλασσας ήταν περίπου 20 μέτρα υψηλότερα από τώρα, κάτι που σημαίνει ότι θα πνιγούν οι περισσότερες παράκτιες πόλεις.

«Ανεβάζουμε τις θερμοκρασίες σε επίπεδα έξω από τη σφαίρα της ανθρώπινης εμπειρίας. Είναι τόσο τεράστια αλλαγή. Είναι ένα πείραμα για τους ανθρώπους και τα οικοσυστήματα, για να δούμε πώς ανταποκρίνονται. Τίποτα δεν είναι προσαρμοσμένο σε αυτό» σημείωσε ο Χούμπερ.

Προηγούμενες αλλαγές του κλίματος, από αέρια του θερμοκηπίου ή αλλαγές στην τροχιά της Γης, έχουν προκαλέσει αλλαγές για χιλιάδες χρόνια. Καθώς όμως οι καύσωνες προκύπτουν από ακραίες θερμοκρασίες, τα δάση καίγονται και η θαλάσσια ζωή αγωνίζεται να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη θέρμανση των ωκεανών, η τρέχουσα άνοδος εμφανίζεται με ρυθμό που δεν έχει παρατηρηθεί από την εξαφάνιση των δεινοσαύρων, πριν από 65 εκατομμύρια χρόνια.

«Δεν είναι μόνο το μέγεθος της αλλαγής, αλλά ο ρυθμός της αλλαγής το ζήτημα» είπε η Ελεν Τόμας, επιστήμων του Γέιλ που μελετά το κλίμα σε γεωλογικά χρονικά διαστήματα. «Σχεδόν όλοι οι συνάδελφοί μου μού είπαν εκ των υστέρων ότι έχουμε υποτιμήσει τις συνέπειες. Τα πράγματα κινούνται πιο γρήγορα από ό,τι νομίζαμε, κάτι που δεν είναι καλό».

Η έντονη ζέστη του εφετινού καλοκαιριού αποκάλυψε πλήρως στον κόσμο ένα μήνυμα που ο Χάνσεν προσπάθησε να κοινοποιήσει πριν από 35 χρόνια και κατόπιν οι επιστήμονες διακίνησαν, κατά τον Χούμπερ: «Το κοιτάζουμε κατάματα ως επιστήμονες εδώ και δεκαετίες, όμως είναι οδυνηρό να βλέπεις ανθρώπους να το προσπερνούν. Αλλά δεν θα τα παρατήσουμε, γιατί η κατάσταση είναι τρομερή. Πρέπει να πούμε στους ανθρώπους ότι χρειάζονται αλλαγές και καινοτομίες».