Ο,τι και να λέει η ΕΕ, εμείς δεν θα κάνουμε πίσω στην Ανατολική Μεσόγειο, επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία ο Ερντογάν. Το ερώτημα πλεόν είναι πόσο έτοιμες και αποφασισμένες είναι οι χώρες-μέλη της ΕΕ για τις κυρώσεις (και το εύρος τους) κατά της Τουρκίας | REUTERS
Επικαιρότητα

Ολο και πιο κοντά σε Ρόδο, Καστελόριζο το «Oruc Reis» – το αποσύρετε ή κυρώσεις, λέει το Παρίσι

 «Είναι στο χέρι των Τούρκων... Υπάρχει μια ολόκληρη σειρά μέτρων. Εχουμε πολλές επιλογές και το γνωρίζει εκείνος», προειδοποίησε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν Υβ Λε Ντριάν, αναφερόμενος στον Ταγίπ Ερντογάν που πάντως δεν πτοείται και κάνει μέχρι και μαθήματα στην Ευρώπη
Protagon Team

Πληροφορίες στον τουρκικό Τύπο θέλουν να παρατείνεται η NAVTEX για τη δραστηριότητα του «Oruc Reis» στην Ανατολική Μεσόγειο, το οποίο -σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές- θα κινηθεί προς την περιοχή του Καστελόριζου και της Ρόδου.

Οπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, σε δημοσίευμα της -«συνήθους ύποπτης»- εφημερίδας-όργανο του Ερντογάν, Yeni Safak, αναφέρεται ότι η «αποστολή» του «Oruc Reis» θα παραταθεί και ο πλους του θα συνεχιστεί σε κοντινή απόσταση από το Καστελόριζο και τη Ρόδο.

«Οι δραστηριότητες του Oruç Reis στην τουρκική υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο συνεχίζονται χωρίς διακοπή. Η Navtex, η οποία θα ολοκληρωθεί στις 10 Σεπτεμβρίου, αναμένεται να παραταθεί έως τις 25 του μήνα. Η έρευνα θα έχει ως βάση τα χωρικά ύδατα Καστελόριζου και Ρόδου», γράφει συγκεκριμένα η Yeni Safak, σε μία προφανή προσπάθεια να προκαλέσει.

Την ίδια στιγμή η Sozcu κατηγορεί την Ελλάδα ότι αυξάνει την ένταση με την αποστολή 540 στρατιωτών σε Κω, Λέρο, Σύμη, Καστελόριζο, Χίο και Λέσβο.

Στην ΕΕ, Γαλλία και Αυστρία είναι ουσιαστικά οι μόνες χώρες που δεν «χαϊδεύουν τα αυτιά» του Ερντογάν. Μετά το «καληνύχτα Ευρώπη αν υποκύψουμε στον Ερντογάν» του αυστριακού καγκελάριου, Σεμπάστιαν Κουρτς, προς τους υπόλοιπους επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν Υβ Λε Ντριάν, ήταν εξίσου σαφής στο μήνυμά του προς τον «Σουλτάνο».

«Ή πάτε σε διάλογο με την Ελλάδα, ή κυρώσεις».

Οπως είπε ο γάλλος υπ. Εξωτερικών σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter, η Τουρκία έχει προθεσμία μέχρι τη Σύνοδο της 24ης Σεπτεμβρίου να ξεκινήσει διάλογο με την Ελλάδα (απαραίτητη προϋπόθεση όπως έχει ξεκαθαρίσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι η απόσυρση πρώτα του «Oρούτς Ρέις» και της συνοδείας του από τη θαλάσσια περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας), σε αντίθετη περίπτωση θα επιβληθούν κυρώσεις.

Ο Ζαν Ιβ Λε Ντριάν επανέλαβε ότι αντικείμενο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24/9 θα είναι το εύρος των μέτρων-κυρώσεων που θα ληφθούν κατά της Τουρκίας.

«Είναι στο χέρι των Τούρκων να δείξουν ότι αυτό το ζήτημα μπορεί να συζητηθεί. Αν γίνει αυτό, μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν ενάρετο κύκλο για όλα τα προβλήματα στο τραπέζι», διεμήνυσε.

Ερωτηθείς σχετικά ωστόσο, αρνήθηκε να υπεισέλθει σε λεπτομέρεις για το είδος των κυρώσεων με τις οποίες μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπο το καθεστώς Ερντογάν. «Υπάρχει μια ολόκληρη σειρά μέτρων. Εχουμε πολλές επιλογές και το γνωρίζει εκείνος», αρκέστηκε να πει, αναφερόμενος στον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αν και προς το παρόν τουλάχιστον το Παρίσι δεν έχει καταφέρει να πείσει άλλες χώρες της ΕΕ να υιοθετήσουν την ίδια αυστηρή στάση έναντι της Αγκυρας.

Ο Ερντογάν πάντως δεν φαίνεται να πτοείται και κάνει μάλιστα και μαθήματα στην Ευρώπη.

«Ο πρόεδρος Ερντογάν κάλεσε τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και τις χώρες μέλη να συμπεριφέρονται υπεύθυνα και να παραμείνουν δίκαιες, αμερόληπτες και αντικειμενικές σε όλα τα περιφερειακά ζητήματα, ιδίως στην Ανατολική Μεσόγειο», αναφέρεται συγκεκριμένα σε ανακοίνωση της τουρκικής Προεδρίας.