Φτάσαμε περίπου στο μέσο της προεκλογικής εκστρατείας για το προεδρικό χρίσμα για να περιγράψει κάποιος υποψήφιος με αυτούς τους όρους την κατάσταση: «Είμαστε στη μέση μιας πραγματικής πολιτικής θύελλας, ενός πραγματικού τσουνάμι. Θα έπρεπε να το είχαμε προβλέψει», είπε ο Μάρκο Ρούμπιο λίγο αφότου δήλωσε ότι αποσύρεται από την αναμέτρηση των Ρεπουμπλικάνων. Αυτό που θα έπρεπε να είχαμε προβλέψει είναι ή άνετη επικράτηση του Ντόναλντ Τραμπ που δεν πτοείται από τίποτα.
Νωρίτερα είχαν κλείσει οι κάλπες και για τα δύο κόμματα σε πέντε μεγάλες πολιτείες και η εικόνα των αποτελεσμάτων φέρνει πιο κοντά την αναμέτρηση μεταξύ του Τραμπ και της Χίλαρι Κλίντον.
Ο μεγιστάνας υποψήφιος κέρδισε τέσσερις στις πέντε και, χάρη στο πλειοψηφικό σύστημα, απέσπασε σχεδόν το σύνολο των εκλεκτόρων. Ο Τζον Κέισικ παρέμεινε στον αγώνα προσδοκώντας ενδεχομένως οφέλη ως το συνέδριο του κόμματος το καλοκαίρι. Εκτός αγώνα έμεινε ο Μάρκο Ρούμπιο – δεν είναι απλά η ώρα του, θα έλεγαν πολλοί ψηφοφόροι του και αναλυτές.
Η Χίλαρι Κλίντον, από την άλλη πλευρά, κέρδισε εύκολα τρεις και οριακά δύο πολιτείες, ενώ ο αντίπαλός της Μπέρνι Σάντερς είχε μεν καλές επιδόσεις και απέσπασε ικανό αριθμό εκλεκτόρων αλλά μακροπρόθεσμα οι ελπίδες του να πάρει το χρίσμα μειώνονται και άλλο.
Τυφώνας Τραμπ
Ο Τραμπ δεν είδε την εκλογική ορμή του να μειώνεται: αφού κέρδισε τη Φλόριντα με χαρακτηριστική άνεση 20 μονάδων από τον γερουσιαστή της πολιτείας Μάρκο Ρούμπιο, εξασφάλισε το μεγάλο βραβείο της δεύτερης «σούπερ Τρίτης». Η νίκη στο Ιλινόι, τη Βόρεια Καρολίνα και η οριακή επικράτηση στο Μιζούρι απλά επιβεβαίωσαν το προβάδισμα.
Σε ό,τι αφορά τα ποσοστά και με καταμετρημένο παντού σχεδόν το σύνολο των ψήφων:
- Στη Βόρεια Καρολίνα: Τραμπ 40%, 37% Κρουζ, 13% Κέισικ και 8% ο Κρουζ.
- Στο Ιλινόι: Τραμπ 39%, Κρουζ 30%, Κέισικ 20% και Ρούμπιο 9%.
- Στο Μιζούρι: Τραμπ 40,8%, Κρουζ 40,6% με 1.700 ψήφους λιγότερους, 10% ο Κέισικ και 6% ο Ρούμπιο
- Στο Οχάιο: Κείσικ 47% (είναι κυβερνήτης της πολιτείας και περίπου αναμενόμενο ότι θα κέρδιζε), Τραμπ 36%, Κρουζ 13%, Ρούμπιο 3%.
- Στη Φλόριντα: Τραμπ 46%, Ρούμπιο 27%, Κρουζ 17% και Κέισικ 7%
Η εικόνα στους εκλέκτορες είναι θετική για τον Τραμπ, αν και απέχει αρκετά από το όριο των 1.237 που θα του εξασφαλίσουν αυτόματα το χρίσμα (στην πράξη και με λιγότερους είναι βέβαιη η επικράτηση): Τραμπ 621, Κρουζ 395, Ρούμπιο εκτός μάχης πλέον με 168 και Κέισικ 138.
3+2 νίκες για την Κλίντον
Οι αναμετρήσεις της Τρίτης για τους Δημοκρατικούς, στις ίδιες πολιτείες με τους Ρεπουμπλικάνους, θα αποδείκνυαν αν ο γερουσιαστής Σάντερς έχει ακόμα ρεύμα ή αν η επικράτηση της Κλίντον είναι πια οριστική. Με δεδομένη την αναλογική κατανομή των εκλεκτόρων, μερικές καλές εμφανίσεις για τον Σάντερες θα μπορούσαν να συντηρήσουν τον αγώνα του ακόμα και να του δώσουν έρεισμα ίσως και για μια ανεξάρτητη υποψηφιότητα.
Οι κάλπες έβγαλαν τελικά τρεις εύκολες και δύο οριακές νίκες για την Κλίντον:
- Στη Βόρεια Καρολίνα: Κλίντον 55% έναντι 41%.
- Στο Ιλινόι: Κλίντον 51% με 49% Σάντερς.
- Στο Μιζούρι: 49,6% για την Κλίντον και 49,4% για τον Σάντερς που είχε 1.500 ψήφους λιγότερους.
- Στο Οχάιο: 57% Κλίντον έναντι 43%.
- Στη Φλόριντα: 65% έναντι 33% του Σάντερς.
Στους εκλέκτορες προηγείται με 1.094 έναντι 774 του Σάντερς, καθώς οι εκλέκτορες μοιράζονται αναλογικά. (Να υπενθυμίσουμε ότι υπάρχουν και μικρότερης εμβέλειας υποψήφιοι και για τα δύο κόμματα και για αυτό τα ποσοστά δεν αθροίζουν πάντα 100%).
Θα έπρεπε να είχαμε δει το τσουνάμι που έφερε το φαινόμενο Τραμπ, ήταν η -όψιμη ίσως- παραδοχή του Μάρκο Ρούμπιο
Ανίσχυροι μπροστά στον σαρωτικό Τραμπ
Ο τρόπον τινά επίσημος υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων, ο Μάρκο Ρούμπιο ήταν σαφώς ο χαμένος της δεύτερης «σούπερ Τρίτης». Οταν στην πολιτεία του τόσο αυτός όσο και ο πιο δυνατός αντίπαλός του δεν θα μπορούσαν ούτε αθροιστικά να φτάσουν το ποσοστό του Τραμπ, η υποψηφιότητα για την προεδρία του μεγιστάνα επιχειρηματία μοιάζει αναπόφευκτη, παρά τη δυσαρέσκεια που τρέφει για αυτόν το επίσημο κόμμα.
Οι οπαδοί του, όπως αναφέρουν οι New York Times, άκουσαν -κάποιοι από αυτούς με δάκρυα- την ανακοίνωση αποχώρησης από την προεκλογική μάχη. «Κοιτάξετε αυτούς τους οργισμένους ανθρώπους», είπε και μίλησε για την πολιτική θύελλα, το πολιτικό τσουνάμι «που θα έπρεπε να είχαμε δει».
Η αναφορά του με όλη την κλινική γλώσσα της γινόταν σε κάτι ευρύτερο από τον Τραμπ, επισημαίνει ακόμη η εφημερίδα, στις δυνάμεις που έφεραν τον Τραμπ στο προσκήνιο. «Η πολιτική της οργής απέναντι σε άλλους δεν θα μας αφήσουν μόνο με ένα ραγισμένο κόμμα, αλλά και με ένα ραγισμένο έθνος», είπε ο 44χρονος γερουσιαστής.
Για τον Τραμπ ήταν άλλη μία βραδιά νίκης που επέλεξε να περάσει το ιδιωτικό του κλαμπ στη Φλόριντα. Οι δηλώσεις του κινήθηκαν σε σχετικά χαμηλούς τόνους (κρατά τα δηλητηριώδη σχόλια για την ίδια την εκστρατεία), ενώ μίλησε μάλιστα για «μεγάλο θυμό» που βλέπει ανάμεσα στους οπαδούς του.
Αλλά την ίδια στιγμή, οι νίκες αποδεικνύουν στο ρεπουμπλικανικό κατεστημένο ότι ο Τραμπ δεν μπορεί να σταματήσει με κανέναν υποψήφιο: ούτε ο Ρούμπιο που αρέσει αλλά δεν πείθει, ούτε ο Κρουζ που κερδίζει εκλέκτορες αλλά και αυτός δεν κερδίζει συμπάθειες μέσα στο κόμμα, ούτε ακόμη ο outsider Κέισικ που πάντως την ώρα του συνεδρίου, στο Κλίβελαντ τον Ιούλιο, μπορεί να αποδειχτεί πολύτιμος.
Αν ο Τραμπ είχε κερδίσει και το Οχάιο, την κατεξοχήν πολιτεία-τραμπάλα (swing state), που βγάζει προέδρους τον Νοέμβριο, η επικράτηση θα ήταν σαρωτική. Η παρουσία του Κέισικ, ωστόσο, το απέτρεψε αυτό καθώς η νίκη του κυβερνήτη του Οχάιο και οι καλές επιδόσεις στις άλλες πολιτείες ενδυναμώνουν το ρόλο του σαν τον κλειδοκράτορα της επιτυχίας του Τραμπ ή του Κρουζ.
Ο κυβερνήτης στις δηλώσεις του ήταν αισιόδοξος ότι θα φέρει το μήνυμα ως το Κλίβελαντ. Και προσθέτει μάλιστα ότι δεν θα πάρει τον ταπεινό δρόμο για τον Λευκό Οίκο, σε έμμεση αναφορά στην ρητορική του Τραμπ.
Τυπικά ανοιχτός ακόμη ο αγώνας στους Δημοκρατικούς, αλλά…
Στην πολιτική πολλά είναι ζήτημα μομέντουμ και πολλά κρίνονται από το αν θα χαθεί η ορμή ενός πολιτικού. Ο Μπέρνι Σάντερς, αφού υποτιμήθηκε σαν αντίπαλος σε μια εκστρατεία που δεν θύμιζε σε τίποτα τον πολυπρόσωπο θίασο των Ρεπουμπλικάνων, έδειξε ότι είναι αξιοπρόσεκτος αντίπαλος για την Κλίντον που, πάντως, προχωρούσε από νίκη σε νίκη χάρη και στον μηχανισμό της.
Κάποιες αναπάντεχες νίκες, όπως αυτή στο Μίσιγκαν, και το αναλογικό μοίρασμα των εκλεκτόρων που δεν επιτρέπει σε έναν υποψήφιο να καθαρίσει το παιχνίδι από νωρίς, κράτησαν τον Μπέρνι Σάντερς μέσα στη μάχη της διεκδίκησης αν κα μάλλον μακριά -όλο και πιο μακριά όπως περνούν οι εβδομάδες- από το χρίσμα.
Η Κλίντον, που κατάφερε να έχει με το μέρος της τις πολιτείες του νότου, κέρδισε τον Σάντερς και σε πολιτείες όπου το περισσότερο φιλεργατικό προφίλ του υποψηφίου θα του απέφερε κέρδη. Η οικονομία είναι αυτό που απασχολεί πολλούς ψηφοφόρους των Δημοκρατικών και σε αυτό το πεδίο τα πηγαίνει αρκετά καλά, τόσο ώστε να αποσπάσει νίκες με διψήφια ποσοστά.
Όχι τυχαία, στην ομιλία της από τη Φλόριντα μετά τα αποτελέσματα στράφηκε κατά του διαχιστικού, αντιμουσουλμανικού λόγου του Τραμπ. Μια απόδειξη ότι και αυτή ετοιμάζεται για αυτήν την μητέρα όλων των μαχών τον Νοέμβριο.