Ο βασιλιάς της Ολλανδίας Γουλιέλμος-Αλέξανδρος σε ομιλία του στον Βασιλικό Βοτανικό Κήπο της Μαδρίτης, στις 13 Ιουνίου | EPA/Chema Moya
Επικαιρότητα

Ολλανδία: Οι γαλαζοαίματοι απολογούνται για το δουλεμπόριο

Ο ολλανδός βασιλιάς Γουλιέλμος-Αλέξανδρος πρόκειται να ζητήσει συγγνώμη για τη δουλεία και την αποικιοκρατία, καθώς επίσημη έρευνα αποκάλυψε ότι ο βασιλικός οίκος της Οράγγης-Νασάου έβαλε στα θησαυροφυλάκιά του ένα δισ. ευρώ (σε σημερινά χρήματα) από το εμπόριο σκλάβων
Protagon Team

Ο Γουλιέλμος-Αλέξανδρος πρόκειται να ζητήσει συγγνώμη για το δουλεμπόριο, το οποίο χρηματοδότησε τη «χρυσή εποχή» της Ολλανδίας. Ο βασιλιάς της χώρας αναμένεται να απολογηθεί για τη δουλεία και την αποικιοκρατία, καθώς, σύμφωνα με επίσημη έρευνα, ο βασιλικός οίκος της Οράγγης-Νασάου έβαλε στα θησαυροφυλάκιά του ένα δισ. ευρώ, σε σημερινά χρήματα, από το εμπόριο σκλάβων.

Οι πρίγκιπες της Οράγγης, συμπεριλαμβανομένου του Γουλιέλμου Γ’, ο οποίος υπήρξε και βασιλιάς της Αγγλίας, έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην καθιέρωση μιας πολιτικής ληστείας, εκμετάλλευσης, σκλαβιάς και καταναγκαστικής εργασίας στην Ασία και στην Καραϊβική.

Ο σημερινός βασιλιάς θα ζητήσει επίσημη συγγνώμη την Ημέρα της Χειραφέτησης, την ετήσια ολλανδική εορτή που φέτος θα σηματοδοτήσει την 150η επέτειο από το τέλος της δουλείας, την 1η Ιουλίου, σύμφωνα με τους Times.

Μια νέα μελέτη με τίτλο «Κράτος και Σκλαβιά» χρηματοδοτήθηκε από την κυβέρνηση και παρουσιάστηκε στους Ολλανδούς βουλευτές την περασμένη εβδομάδα. Ο υπουργός Εσωτερικών, Χάνκε Μπρούινς Σλοτ, δήλωσε ότι τα ευρήματα παρουσιάζουν μια «συγκρουσιακή και πολύ οδυνηρή εικόνα» της βαθιάς εμπλοκής του πρώιμου ολλανδικού κράτους σε ένα «πρωτοφανούς κλίμακας δουλεμπόριο». «Αυτή η ιστορία έπρεπε να είχε ειπωθεί νωρίτερα» σημείωσε.

Τον Απρίλιο ο βασιλιάς της Αγγλίας Κάρολος Γ’ ανακοίνωσε ότι τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ συνεργάζονταν με μελετητές που διερευνούν τους δεσμούς της βρετανικής βασιλείας με το δουλεμπόριο τον 17ο και 18ο αιώνα. Οι πρίγκιπες της Οράγγης καθιέρωσαν τη συνταγματική μοναρχία στη Βρετανία με την επανάσταση του 1688.

Η Ολλανδία ήταν μια από τις τελευταίες χώρες που κατάργησαν τη δουλεία, το 1863, και αφού ήδη ο πλούτος από τις αποικίες είχε τροφοδοτήσει την ολλανδική «χρυσή εποχή». Η αποικιοκρατία και η σκλαβιά έφεραν το Αμστερνταμ στην καρδιά ενός παγκόσμιου οικονομικού συστήματος, οδηγώντας στη δημιουργία της πρώτης σύγχρονης χρηματιστηριακής και πολυεθνικής εταιρείας, της Ολλανδικής Εταιρείας Ανατολικής Ινδίας (VOC). Πέρυσι, η ολλανδική κυβέρνηση ζήτησε συγγνώμη για τη δουλεία.

Η Εστερ Κάπτεν, ιστορικός που συμμετείχε στη μελέτη, είπε ότι η σαφής σύνδεση του κράτους και του βασιλικού οίκου με την αποικιοκρατία στις ολλανδικές Ανατολικές Ινδίες, στο Σουρινάμ και στα νησιά της Καραϊβικής δικαιολογεί μια εθνική αναθεώρηση. «Ισως είναι η ώρα να αποκτήσουμε θάρρος και να δούμε αν μπορούμε να αναθεωρήσουμε αυτή την αυτοεικόνα της Ολλανδίας ως ανεκτικής, δημοκρατικής χώρας» είπε στον τηλεοπτικό σταθμό NPO Radio 1.

Η έρευνα εμπλέκει τον Γουλιέλμο Γ’, ο οποίος κυβέρνησε την Αγγλία, την Ιρλανδία και τη Σκωτία από το 1689 μέχρι τον θάνατό του, το 1702, αλλά και τους απογόνους του, στη δημιουργία της στρατιωτικής και εμπορικής βάσης για την αποικιακή σκλαβιά. Οι πρίγκιπες της Οράγγης επέβλεπαν το ολλανδικό νομοθετικό σώμα και διοικούσαν τον στρατό, διαδραματίζοντας βασικό ρόλο στη σύσταση των εταιρειών πίσω από τη δουλεία, της VOC και της Εταιρείας Δυτικής Ινδίας.

«Η υποστήριξη των κρατών κατέστησε δυνατή την επιθετική υπερπόντια εμπορική πολιτική» δήλωσε στην εφημερίδα Algemeen Dagblad ο Ράιμουντ Σουτζ, ένας από τους ιστορικούς που εργάστηκαν για την έκθεση. Ο Σούτζ εκτιμά ότι ο Γουλιέλμος Γ’ και οι διάδοχοί του «κέρδισαν 3,04 εκατ. φιορίνια σε αποικιακά κέρδη», συμπεριλαμβανομένων των χρημάτων από το εμπόριο οπίου.  «Με αναγωγή σε σημερινές αξίες, μιλάμε για 545 εκατ. ευρώ» είπε.

Επιπλέον, οι πρίγκιπες κέρδισαν 502 εκατ. ευρώ από τον στρατιωτικό τους ρόλο στην κατάκτηση και την καταστολή σε χώρες της Ασίας και της Καραϊβικής. Πέρυσι, η λίστα Quote 500 με τους πλουσιότερους ανθρώπους στην Ολλανδία ανέφερε ότι η περιουσία του βασιλικού οίκου της Οράγγης είναι 1,2 δισ. ευρώ.