Στην Ολλανδία οι σπουδαστές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (οι φοιτητές και οι λαμβάνοντες μαθήματα επαγγελματικής κατάρτισης) παίρνουν κρατική ενίσχυση με σκοπό την κάλυψη μέρους των δαπανών διαβίωσης. Το σχετικό επίδομα είναι μεγαλύτερο για όσους διαβιούν μακριά από το σπίτι τους.
Για να αποφευχθεί ο κίνδυνος απάτης, το υπουργείο Παιδείας είχε εισαγάγει ένα σύστημα ελέγχου το οποίο βασίζεται σε αλγόριθμο. Ενα από τα μέτρα που περιλάμβανε ο έλεγχος αυτός είναι και οι κατ’ οίκον επισκέψεις, ώστε να διακριβωθεί αν ο σπουδαστής ζει όντως εκεί όπου έχει δηλώσει.
Η Διεθνής Αμνηστία επιβεβαίωσε ότι οι κατ’ οίκον έρευνες ήταν συχνότερες σε μειονοτικούς ή σε άτομα που δεν ήταν φοιτητές αλλά παρακολουθούσαν επαγγελματικά μαθήματα. Και αυτό συνέβαινε επειδή ο αλγόριθμος θεωρούσε επιρρεπείς στην απάτη τους μειονοτικούς και τους φοιτητές που δεν παρακολουθούσαν επιστημονικές σχολές.
Οσον αφορά τους δεύτερους, η επιλογή του αλγορίθμου αντανακλά την αντίληψη της ολλανδικής κοινωνίας ότι οι έχοντες επαγγελματικές βλέψεις τείνουν στην απάτη εις βάρος του κράτους, αν και συχνά είναι άτομα από φτωχές οικογένειες ή ξένοι.
Η τάξη αποκαταστάθηκε σε ορθοπολιτικά πλαίσια, έγραψε η Corriere della Sera, αφού ο υπουργός Παιδείας της Ολλανδίας ανακοίνωσε ότι όλες οι αποφάσεις που βασίστηκαν στον συγκεκριμένο αλγόριθμο θα ακυρωθούν. Παράλληλα ο υπουργός ζήτησε συγγνώμη από τους μειονοτικούς φοιτητές και σπουδαστές.