Νοσηλευτέςς μεταφέρουν ασθενή με κορονοϊό στο νοσοκομείο της πόλης Ούντεν | Reuters
Επικαιρότητα

Ολλανδία: Ξεπέρασαν τους 1.000 οι νεκροί λόγω κορονοϊού

Με πληθυσμό 17 εκατ. οι Κάτω Χώρες έγιναν το όγδο κράτος παγκοσμίως που ξεπερνάει τον τετραψήφιο αριθμό θυμάτων της πανδημίας
Protagon Team

Η Ολλανδία θεωρείται μια χώρα με την οποία η Ελλάδα μπορεί να συγκριθεί —με πληθυσμό στα 17 εκατ. άτομα έχει ανάλογα δημογραφικά χαρακτηριστικά με τη χώρα μας.

Και ενώ η Ελλάδα κατέγραψε την Τρίτη συνολικά 49 θύματα από την επιδημία του κορονοϊού, η Ολλανδία έγινε η όγδοη χώρα παγκοσμίως που ξέπερασε τα 1.000 θύματα από τη νόσο της Covid-19: 175 ασθενείς κατέληξαν σε διάστημα 24 ωρών, σύμφωνα με ανακοίνωση των υγειονομικών αρχών της χώρας την Τρίτη.

Παράλληλα, τα κρούσματα στην χώρα ανήλθαν πλέον σε 12.595, αυξημένα κατά 845 σε σχέση με την Κυριακή, ενώ η ημερήσια αύξηση περιορίστηκε ελαφρά σε σχέση με τον προηγούμενο απολογισμό.

Όμως καθώς οι υγειονομικές αρχές πραγματοποιούν τεστ ανίχνευσης του ιού κυρίως μόνο στους πολύ άρρωστους και στους εργαζομένους στον τομέα υγείας, ο πραγματικός αριθμός των μολύνσεων είναι πιθανόν να είναι πολύ υψηλότερος.

Ωστόσο… τα coffee shops ξανανοίγουν!

Η ολλανδική κυβέρνηση μπορεί να έλαβε μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, να έκλεισε τα σχολεία και τις περισσότερες επιχειρήσεις και να απαγόρευσε τις δημόσιες συγκεντρώσεις στα μέσα Μαρτίου, ωστόσο τα coffee shops ξανανοίγουν, αλλά μόνο για πώληση.

Την ώρα που η πλειονότητα των πολιτών στην Ολλανδία αγωνιά υπό τα περιοριστικά μέτρα για την πορεία της αντιμετώπισης του κορονοϊού, οι «μερακλήδες» χρήστες μαριχουάνας υποδέχθηκαν ως χαράς ευαγγέλια την είδηση πως ξανανοίγουν τα γνωστά coffee shops, που πωλούν ινδική κάνναβη, αλλά μόνον για αγορά κι όχι επί τόπου κατανάλωση.

Τα καταστήματα πώλησης μαριχουάνας και χασίς είχαν λάβει εντολή να κλείσουν, μαζί με τις σάουνες και τα ερωτικά κλαμπ, έπειτα από τα περιοριστικά μέτρα που ανακοίνωσε η ολλανδική κυβέρνηση στις 15 Μαρτίου για να τιθασεύσει την έξαρση της επιδημίας στη χώρα.

Μία περιορισμένη λειτουργία των καταστημάτων διάθεσης κάνναβης επετράπη προκειμένου να αποτραπεί η μαύρη αγορά του προϊόντος, αλλά και για να εξασφαλισθεί η τροφοδοσία σε θεραπευτική κάνναβη. Ωστόσο, καθόσον παραμένει σε ισχύ η απαγόρευση συναθροίσεων, οι αγοραστές δεν θα επιτρέπεται να παραμένουν μέσα στα coffee shops για να καπνίσουν.

«Εκείνο που διαπιστώσαμε ήταν ότι ο κόσμος συνέρρεε στα coffee shops για να αγοράσει κάτι. Αποφασίσαμε την επομένη, μαζί με την κυβέρνηση, τουλάχιστον να μπορεί ο κόσμος να αγοράζει», τονίζει ο δήμαρχος του Ναϊμέγκεν  Χούμπερτ Μπρουλς, τονίζοντας πως οι αρχές δεν θέλησαν να ωθήσουν την αγορά στην παρανομία. «Είναι μία επιλογή ανάμεσα σε δύο κακά, γιατί από τη μία λέμε να κλείσουν τα coffee shops, αλλά από την άλλη γνωρίζουμε πως το παράνομο εμπόριο θα επιστρέψει», τονίζει.

Στο Jetset coffee shop του Ναϊμέγκεν λαμβάνονται όλα τα μέτρα ώστε οι πωλητές κι οι αγοραστές να μην διατρέχουν κίνδυνο μετάδοσης: «απαγορεύεται η είσοδος σε όσους βήχουν ή φτερνίζονται και κατά την είσοδο απαιτείται η απολύμανση των χεριών», τονίζεται σε ειδικές πινακίδες.

Όπως τονίζει ο Σταν Εσμάιγερ, ιδιοκτήτης του διπλανού Kronkel coffee shop «έχουμε πολλούς ανθρώπους που χρησιμοποιούν κάνναβη για θεραπευτικούς σκοπούς: ως παυσίπονο, για την σκλήρυνση κατά πλάκας, ασθενείς σε χημειοθεραπεία, που γι’αυτούς είναι ευεργετικό. Επίσης παρέχει ένα αίσθημα χαλάρωσης. Ιδίως σε τούτους τους καιρούς είναι ωραίο να μπορείς να χαλαρώνεις κάποιες στιγμές. Ένας μπορεί να πίνει ένα ποτό, άλλος όμως ανάβει ένα τσιγαράκι», τονίζει.

Στην Ολλανδία επιτρέπεται η πώληση μικρής ποσότητας κάνναβης, ως μέτρο για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας και διαχείρισης των κινδύνων για την υγεία. Αποτέλεσμα είναι η χρήση ναρκωτικών στη χώρα να είναι μικρότερη σε σχέση με άλλα κράτη.