Βίλντερς και Φαν ντερ Πλας: τα βρήκαν όσον αφορά τον νέο πρωθυπουργό και μάλλον σχηματίζεται κυβέρνηση στην Ολλανδία | web (X)
Επικαιρότητα

Ολλανδία: Ελιγμός του Βίλντερς ώστε να υπάρξει νέα κυβέρνηση

Ο ακροδεξιός πολιτικός το κόμμα του οποίου πρώτευσε στις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου αποφάσισε να αποσυρθεί στο παρασκήνιο και πρότεινε για τον θώκο του πρωθυπουργού έναν πολιτικό του αντίπαλο, τον Ρόναλντ Πλάστερκ των Εργατικών
Protagon Team

Τελικά ο «Ολλανδός Τραμπ», o Γκερτ Βίλντερς, γνωστός «ευρωσκεπτικιστής» και «ξενοφοβικός» όπως τον χαρακτήρισε η Corriere della Sera, δεν θα γίνει πρωθυπουργός. Ωστόσο η χώρα του ενδέχεται να αποκτήσει κυβέρνηση.

Το κόμμα του, ως γνωστόν, ονόματι Κόμμα για την Ελευθερία (PVV), πρώτευσε στις ολλανδικές εκλογές του παρελθόντος Νοεμβρίου, όμως κυβέρνηση δεν έχει σχηματιστεί ακόμη – κάτι σύνηθες στον ευρωπαϊκό Βορρά.

Οι τελευταίες πληροφορίες, όμως, επιμένουν ότι θα σχηματιστεί τώρα, αφού ο Βίλντερς δέχθηκε να μην είναι αυτός ο πρωθυπουργός στο κυβερνητικό σχήμα συνεργασίας. «Οι πιθανοί σύμμαχοί του προτίμησαν έναν λιγότερο διχαστικό υποψήφιο» ήταν το ιταλικό σχόλιο.

Στήριγμα της κυβέρνησης θα είναι το κεντροδεξιό VVD, το οποίο ήταν το κόμμα του απερχομένου πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε, το κεντρώο κόμμα Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο και το ΒΒΒ, ένας συνασπισμός που προέκυψε από τις αγροτικές κινητοποιήσεις.

Η ηγέτις του τελευταίου, η Καρολίνε φαν ντερ Πλας, ανήρτησε φωτογραφίες της με τον Βίλντερς στο social media X. Τα καρέ τραβήχτηκαν αυτήν την εβδομάδα, κατά την τελευταία φάση των διαπραγματεύσεων που γίνονται στη Χάγη.

Οι ολλανδικές εφημερίδες έγραψαν ότι πρωθυπουργός στο νέο σχήμα ενδέχεται να γίνει ο Ρόναλντ Πλάστερκ, του Εργατικού Κόμματος. Αυτός, κατά τα δημοσιεύματα, είναι η τελική επιλογή του Βίλντερς για τον θώκο, αφού βοήθησε στη διεξαγωγή των συνομιλιών μεταξύ των κομμάτων.

Οι Ιταλοί έγραψαν ότι θα υπάρξουν περαιτέρω διαπραγματεύσεις για την ανάθεση των διαφόρων υπουργείων, καθώς και για τις λεπτομέρειες του κυβερνητικού προγράμματος, ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι θα σκληρύνει η γραμμή της Ολλανδίας στο Μεταναστευτικό.

Ο ίδιος ο Βίλντερς δήλωσε ότι είναι ιστορική η ημέρα για το κόμμα του, καθώς νομιμοποιείται πλέον στην πολιτική σκηνή της Ολλανδίας και μάλιστα και με υπουργούς σε σημαντικά πόστα της νέας κυβέρνησης.