Μια αποκλειστική συνομιλία με τον πρόεδρο της Ρωσίας -και ακόμη περισσότερο όταν αυτός ο πρόεδρος είναι μια προσωπικότητα αινιγματική όσο ο Βλαντίμιρ Πούτιν- είναι το όνειρο πολλών δημοσιογράφων.
Στους λίγους που έχουν αυτήν την τιμή συγκαταλέγεται πλέον και ο Ολιβερ Στόουν, ο οποίος, έστω και αν δεν είναι δημοσιογράφος, έχει να επιδείξει σειρά αποκλειστικών συνεντεύξεων-ντοκιμαντέρ με προσωπικότητες όπως ο Φιντέλ Κάστρο και ο Ούγκο Τσάβες.
Με τον ρώσο ηγέτη είχε την ευκαιρία να έχει εκτεταμένες συνομιλίες (τέσσερις μέσα σε δύο χρόνια) που θα παρουσιαστούν σε ένα τετράωρο ντοκιμαντέρ, το πρώτο μέρος του οποίου θα μεταδοθεί στο αμερικανικό κανάλι Showtime στις 12 Ιουνίου.
Σε αυτό θα παρουσιάσει την άποψη του Πούτιν για τα πολιτικά γεγονότα από τότε που εκλέχτηκε για πρώτη φορά πρόεδρος της Ρωσίας, τον Μάρτιο του 2000.
Πώς όμως βλέπει τον πρόεδρο της Ρωσίας, σύμφωνα με όσα είπε στην αυστραλιανή εφημερίδα Sydney Morning Herald;
«Ο κ. Πούτιν είναι ένας από τους σημαντικότερους ηγέτες στον κόσμο και εφόσον οι ΗΠΑ τον έχουν χαρακτηρίσει ως εχθρό -έναν μεγάλο εχθρό- νομίζω ότι είναι σημαντικό να ακούσουμε τι έχει να πει», είπε σχετικά.
Διευκρινίζει ακόμη ο σκηνοθέτης, που είναι γνωστός και για την ακτιβιστική του δράση, ότι από το ντοκιμαντέρ «ξεδιπλώνεται μια ολόκληρη άποψη που εμείς οι Αμερικανοί δεν έχουμε ακούσει».
Προσθέτει ότι μίλησαν αρχικά για την υπόθεση Σνόουντεν, τον πρώην συνεργάτη της NSA που έχει καταφύγει από το 2013 στη Ρωσία με την κάλυψη της Μόσχας.
«Μέσα από την επαφή αυτή, νομίζω ότι αναπτύχθηκε ένα είδος εμπιστοσύνης καθώς ήξερε ότι δεν θα αλλάξω όσα είπαμε», είπε ο Στόουν και δήλωσε ότι ο Πούτιν «μιλάει με ευθύτητα».
«Νομίζω ότι τοποθετήθηκε δίκαια με έναν δυτικό τρόπο αφήγησης, εξηγώντας την άποψή του, με την ελπίδα ότι θα αποτραπεί η συνεχιζόμενη παρανόηση και μία επικίνδυνη κατάσταση, όπως η απειλή του πολέμου», δήλωσε ο 70χρονος σκηνοθέτης.
Σχετικά δε με τις καταγγελίες για ρωσική επιρροή στις αμερικανικές εκλογές, ο Στόουν εμφανίζεται -τουλάχιστον- σκεπτικός. «Αυτό δεν οδηγεί πουθενά», λέει και σημειώνει ότι μάλλον πρόκειται για εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι στις ΗΠΑ και για καταγγελίες που το Δημοκρατικό Κόμμα στις ΗΠΑ δεν μπορεί να στηρίξει. Τελικό αποτέλεσμα, όσο αιωρούνται αυτές οι καταγγελίες, είναι να υποσκάπτεται η εμπιστοσύνη στη δημοκρατία, εξηγεί.