Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι ένας «ριζοσπαστικά ορθολογικός» ηγέτης, που στοιχηματίζει ότι οι Δυτικές χώρες θα κουραστούν να υποστηρίζουν την Ουκρανία και θα συμφωνήσουν μέσω διαπραγματεύσεων στον τερματισμό της σύγκρουσης, ο οποίος θα είναι ευνοϊκός για τη Ρωσία. Αυτή είναι η άποψη του πρώην προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, όπως την ανέφερε στο Politico.
Ο Ολάντ, πρόεδρος από το 2012 έως το 2017, συνάντησε πολλές φορές τον ρώσο πρόεδρο. Ηταν επικεφαλής των διαπραγματεύσεων με τον Πούτιν, μαζί με την Ανγκελα Μέρκελ, υπό το λεγόμενο «σχήμα της Νορμανδίας», το 2014, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα και την υποστήριξη των φιλορώσων αυτονομιστών στην περιοχή του Ντονμπάς.
Αυτές οι προσπάθειες για διάλογο, όμως, αποδείχτηκαν άκαρπες, εκθέτοντας τον Πούτιν στα μάτια της Δύσης ως έναν ηγέτη που καταλαβαίνει μόνο την έννοια της ισχύος και αμφισβητεί όλες τις απόπειρες συνομιλιών, συμπεριλαμβανομένης της προσπάθειας του Εμανουέλ Μακρόν πριν την εισβολή στην Ουκρανία, δήλωσε ο Ολάντ.
«Ο Πούτιν είναι ένα ριζοσπαστικά ορθολογικό ή ένα ορθολογικά ριζοσπαστικό άτομο, όπως θέλετε πείτε το», είπε ο Ολάντ όταν ρωτήθηκε εάν ο Πούτιν θα μπορούσε να επιδιώξει να διευρύνει τη σύγκρουση πέρα από την Ουκρανία. «Εχει το δικό του σκεπτικό και μέσα σε αυτό το πλαίσιο είναι έτοιμος να χρησιμοποιήσει βία. Είναι σε θέση να καταλάβει μόνο την ισχύ που μπορούμε να παρατάξουμε εναντίον του».
Ενόψει της επετείου της ρωσικής εισβολής, στις 24 Φεβρουαρίου, ο Ολάντ προσέθεσε ότι ο Πούτιν θα επιδιώξει «να εδραιώσει τα κέρδη του για να σταθεροποιήσει τη σύγκρουση, ελπίζοντας πως η κοινή γνώμη θα κουραστεί και οι Ευρωπαίοι θα φοβηθούν την κλιμάκωση, αναδεικνύοντας σε αυτό το στάδιο την προοπτική της διαπραγμάτευσης».
Ωστόσο, σε αντίθεση με την περίοδο της προεδρίας του, κατά την οποία Παρίσι και Βερολίνο ηγούνταν των συνομιλιών με τον Πούτιν, αυτή τη φορά η δουλειά της διαμεσολάβησης είναι πιθανό να αναληφθεί από την Τουρκία ή την Κίνα, «κάτι που δεν θα είναι καθησυχαστικό για κανέναν», είπε χαρακτηριστικά.
Οσο για τις ΗΠΑ, ο Ολάντ επαίνεσε τον Τζο Μπάιντεν, τονίζοντας ότι έχει επιδείξει «υποδειγματική αλληλεγγύη και έχει ανταποκριθεί τέλεια στον ρόλο του στη διατλαντική συμμαχία. Αύριο, όμως, με έναν διαφορετικό αμερικανό πρόεδρο και ένα πιο εσωστρεφές Κογκρέσο, ή τουλάχιστον λιγότερο πρόθυμο για δαπάνες, θα έχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες την ίδια στάση;», αναρωτήθηκε.