Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, στο συνέδριο του Economist | Menelaos Myrillas / SOOC
Επικαιρότητα

Ολάντ: Οι επιθετικές στρατηγικές της Τουρκίας μπορεί να έχουν συνέπειες και συνέχειες

Σε παρέμβασή του στο συνέδριο του Economist στην Αθήνα, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας επέμεινε σε πέντε σημεία, τα οποία, όπως είπε, δοκιμάζουν τη συνοχή της Ευρώπης
Protagon Team

Αφιερωμένη στην Ευρώπη και τα σημεία που διχάζουν και δοκιμάζουν τη συνοχή της ήταν η ομιλία του πρώην προέδρου της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος έλαβε μέρος στο συνέδριο του «Economist» στην Αθήνα.

Υπάρχουν πέντε σημεία, τόνισε στην παρέμβασή του την Τρίτη ο Φρανσουά Ολάντ, με το πρώτο να είναι το γεγονός ότι ορισμένα κράτη της ΕΕ θεωρούν ότι οι ΗΠΑ εγγυώνται την ασφάλειά τους, ενώ την ίδια στιγμή, άλλα κράτη θεωρούν ότι η Ουάσιγκτον έχει αποστασιοποιηθεί από την προστασία της Ευρώπης.

«Η αμυντική Ευρώπη σήμερα δεν έχει κάνει σοβαρά βήματα» σχολίασε επ’ αυτού ο γάλλος πρώην πρόεδρος.

Το δεύτερο πρόβλημα αφορά το ζήτημα των προσφύγων και των μεταναστών, με τον Φρανσουά Ολάντ να επικαλείται την περίπτωση της Λέσβου.

«Υπάρχουν κράτη που αρνούνται να υποδεχτούν πρόσφυγες. Το είχα βιώσει ως πρόεδρος, άλλωστε, όταν το 2015 είχαμε τα κύματα, τα σημαντικά κύματα, των μεταναστών. Υπάρχουν χώρες που υποδέχονται μετανάστες, όπως η Γερμανία, με τον δικό τους τρόπο, και κράτη που δεν ήθελαν να υποδεχτούν πρόσφυγες στα εδάφη τους. Αυτό δεν έχει αλλάξει για κάποια κράτη. Και θα δούμε ότι αν είχαμε νέα κύματα προσφύγων, θα ήμασταν αντιμέτωποι με το ίδιο αδιέξοδο», είπε.

 

Ενα άλλο ζήτημα που έθιξε αφορά τις σχέσεις ΕΕ και Ρωσίας, εκτιμώντας ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν βρίσκεται εδώ και καιρό σε συσχετισμό δυνάμεων με τη Δύση.

«Υπάρχουν κάποιες υποχωρήσεις που πρέπει να γίνουν για να επανέλθουμε σε υποδομές (όπως ο αγωγός Nord Stream 2) που προβλέπονταν να δημιουργηθούν σε συνεργασία με τη Ρωσία. Υπάρχουν κάποιες χώρες οι οποίες στηρίζουν το έργο αυτό, άλλες διαφωνούν. Κάποιες χώρες φοβούνται τη Ρωσία, άλλες έχουν εμπορικές συναλλαγές με τη Ρωσία, όπως η Γαλλία», ανέφερε.

Κατά τον Ολάντ το ίδιο ισχύει και με την Τουρκία.

«Ο,τι είπα για τη Ρωσία ισχύει και για την Τουρκία. Βλέπουμε τι κάνει ο πρόεδρος Ερντογάν στη Συρία, στη Λιβύη, στη Μεσόγειο και υπάρχει εδώ ένας προφανής παραλληλισμός στις επιθετικές στρατηγικές της Τουρκίας. Αυτό ανάγεται και στην ιστορία της χώρας και μπορεί να έχει και σημερινές συνέπειες και συνέχειες», είπε.

Ενα τελευταίο σημείο στο οποίο αναφέρθηκε ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας αφορά τη φορολογική εναρμόνιση των χωρών της Ευρώπης.

«Βλέπουμε σε ό,τι αφορά τη φορολογική εναρμόνιση, οι απόψεις διίστανται στην Ευρώπη. Το είδαμε στην επιβολή ενός φόρου στις εταιρείες. Οσο το θέμα της αλληλεγγύης στον προϋπολογισμό αλλά και η φορολογική εναρμόνιση δεν επιτυγχάνονται, θα έχουμε μια Ευρώπη σχετικά αδύναμη», είπε σχετικά.