Η κυβέρνηση «καθαρίζει» το τοπίο της οικονομίας λίγες ημέρες προτού ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώσει την απόφασή του για τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών. Το βασικό μέλημα στην παρούσα φάση είναι να ανακουφίσει οικονομικά τα νοικοκυριά που πιέζονται από την ακρίβεια, και τους ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι είναι εγκλωβισμένοι σε χρέη του παρελθόντος προς την εφορία, τον ΕΦΚΑ αλλά και τις τράπεζες.
Συνολικά, ο αριθμός των φορολογουμένων –ιδιωτών και μικρών επιχειρηματιών που χρωστούν στην εφορία και σε βάρος τους έχουν κινηθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης από την ΑΑΔΕ, κυρίως δεσμεύσεις λογαριασμών και ακίνητης περιουσίας– ξεπερνά το ένα εκατομμύριο. Για την ακρίβεια, ανέρχονται σε 1,13 εκατ. φορολογουμένους, οι οποίοι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους, έχουν ανεξόφλητες οφειλές και στις τράπεζες.
Προκειμένου οι μεγάλες αυτές κατηγορίες να απεγκλωβιστούν από τα δεσμά των χρεών τους, η κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει μια νέα ευκαιρία για να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους στο Δημόσιο με δόσεις.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε την υπαγωγή παλαιότερων χρεών, αλλά και νέων οφειλών προς την εφορία και τον ΕΦΚΑ, στη ρύθμιση των 36 άτοκων δόσεων ή των 72 δόσεων, που θα επιβαρύνονται με χαμηλό επιτόκιο (2,5% ετησίως).
Οι ρυθμίσεις αυτές είχαν επιλεγεί ως λύση κατά την περίοδο της πανδημίας και επανέρχονται στο προσκήνιο για έναν ακόμη λόγο: Να πάρουν ανάσα όσοι χρωστούν στο Δημόσιο, ενώ όσοι από αυτούς χρωστούν και στις τράπεζες να μπορούν να έρθουν σε συμβιβασμό και να πετύχουν μια νέα ευνοϊκή ρύθμιση, ώστε τα δάνειά τους να μην «κοκκινήσουν».
Με άλλα λόγια, το Δημόσιο, με τις πολλές και μικρές δόσεις για τις οφειλές του παρελθόντος δημιουργεί «χώρο» ή, αν θέλετε, δίνει ένα οικονομικό περιθώριο στα νοικοκυριά και στους ελεύθερους επαγγελματίες να προσέλθουν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό για να τακτοποιήσουν και τα τραπεζικά τους χρέη.
Προς τούτο, τρεις υπουργοί της κυβέρνησης, οι Χρήστος Σταϊκούρας, Θεόδωρος Σκυλακάκης και Κωστής Χατζηδάκης θα εξειδικεύσουν τα μέτρα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός, ενώ, όπως πληροφορήθηκε το Protagon, στο παρασκήνιο γίνονται «συστάσεις» προς τις διοικήσεις των τραπεζών και τους servicers να παγώσουν όλοι οι πλειστηριασμοί που αφορούν κύριες κατοικίες δανειοληπτών που δεν εξυπηρετούν τα χρέη τους.
Μάλιστα, αναμένεται από τον κ. Σταϊκούρα να ανακοινώσει και μια νέα υποχρέωση των διαχειριστών κόκκινων δανείων: να προσφέρουν στους δανειολήπτες μια «τελευταία λύση», δηλαδή μια ευνοϊκή ρύθμιση, προτού προχωρήσουν στα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης που προβλέπει η νομοθεσία.
Για ποιους ισχύουν οι 120 δόσεις
Η δεύτερη επιλογή της κυβέρνησης είναι να αναβιώσει τη ρύθμιση των 120 δόσεων, μόνον όμως για αυτούς που είχαν ενταχθεί σε αυτή τη λύση την περίοδο της πανδημίας, αλλά στη συνέχεια δεν μπόρεσαν να πληρώσουν κάποιες δόσεις και βγήκαν εκτός. Στη ρύθμιση των 120 δόσεων είχαν ενταχθεί περισσότερα από 600.000 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.
Η συγκεκριμένη ρύθμιση αφορούσε οφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία που βεβαιώθηκαν κατά το διάστημα από 1 Μαρτίου 2020 έως 31 Ιουλίου 2021 και σε αυτήν είχαν ενταχθεί φυσικά και νομικά πρόσωπα που είχαν πληγεί από την πανδημία.
Συνολικά, στις ρυθμίσεις της εφορίας έχουν ενταχθεί ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 5,3 δισ. ευρώ. Οι τέσσερις στους δέκα οφειλέτες χρωστούν από 5.000 έως 50.000 ευρώ, ενώ οι τρεις στους δέκα χρωστούν στο Δημόσιο από 50.001 έως 300.000 ευρώ.
«Κουμπαράς» 700 εκατ. ευρώ για πρόσθετες παροχές
Πέραν των ρυθμίσεων χρεών, που είναι το βασικό ζητούμενο για την κυβέρνηση και όλους όσοι έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με εφορία, ΕΦΚΑ και τράπεζες, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εξασφάλισε πρόσθετους πόρους 700 εκατ. ευρώ (ο λεγόμενος δημοσιονομικός χώρος) στον τρέχοντα προϋπολογισμό, τα οποία μπορεί να διατεθούν μέχρι τις εκλογές υπό τη μορφή μικρών παροχών.
Για παράδειγμα, αυτές που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός – επίδομα 200-300 ευρώ στους συνταξιούχους που δεν πήραν αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς, επίδομα ανθυγιεινής εργασίας σε φυσιοθεραπευτές και άλλες ιατρικές υπηρεσίες. Τα περιθώρια για αυτές τις νέες εξαγγελίες θα προσδιορίσει την Πέμπτη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, παρουσιάζοντας τα αναθεωρημένα στοιχεία για την πορεία του προϋπολογισμού και συγκεκριμένα πώς έκλεισε το 2022 και ποιες είναι οι νέες προβλέψεις για το 2023.