Οκτώ χώρες υπέγραψαν, έπειτα από πρωτοβουλία της NASA, το νέο πλαίσιο που θα διέπει τις μελλοντικές αποστολές αστροναυτών στη Σελήνη, το οποίο ονομάστηκε «Συμφωνίες Αρτεμις», από το όνομα του νέου σεληνιακού προγράμματος της NASA, μετά το ιστορικό πρόγραμμα «Απόλλων».
Οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Ιταλία, η Ιαπωνία, το Λουξεμβούργο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δεσμεύτηκαν για ειρηνικές δραστηριότητες στον φυσικό δορυφόρο μας.
Απούσες από τη συμφωνία, για πολιτικούς λόγους, δύο μεγάλες διαστημικές δυνάμεις, μια παραδοσιακή και μία ανερχόμενη, η Ρωσία και η Κίνα.
Η NASA δεν προσέγγισε την ανταγωνίστρια Κίνα (που έχει ήδη δύο ρομποτικές αποστολές στη Σελήνη) για να υπογράψει, επειδή η αμερικανική νομοθεσία απαγορεύει τέτοιες διαπραγματεύσεις. Κινέζος αξιωματούχος έκανε μάλιστα λόγο για μια αποικιακού τύπου συμφωνία, όπως αυτές του 19ου αιώνα, όταν οι δυνάμεις διαμοίραζαν τους πόρους μιας περιοχής που δεν τους ανήκε.
Η δε Ρωσία, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της διαστημικής υπηρεσίας της Roscosmos Ντμίτρι Ρογκόζιν, είναι απίθανο να συμμετάσχει στον υπό δημιουργία σεληνιακό τροχιακό σταθμό Gateway. Είναι επίσης άγνωστο αν θα υπογράψει τις «Συμφωνίες Αρτεμις».
Τόσο τα συνυπογράφοντα κράτη, όσο και οι ιδιωτικές διαστημικές εταιρείες τους, θα αποκαλύπτουν ανοιχτά τα σχέδιά τους για μελλοντικές αποστολές στον δορυφόρο της Γης και, όταν κάνουν εξορύξεις, θα συμμορφώνονται με τη διεθνή Συνθήκη για το Εξωατμοσφαιρικό Διάστημα (Outer Space Treaty) του 1967.
Η Συνθήκη, που υπογράφηκε μέσα στον Ψυχρό Πόλεμο, προσπαθούσε να αποτρέψει τη στρατιωτικοποίηση του Διαστήματος. Αν και σήμερα φαίνεται παρωχημένη, δεν υπάρχει συναίνεση για την αλλαγή της, οπότε το βήμα των οκτώ κρατών είναι ένα είδος προσπάθειας για τη μονομερή αλλαγή, γράφουν οι Times.
Επίσης, οι χώρες που υπογράφουν θα αλληλοβοηθούνται στη Σελήνη αν παραστεί επείγουσα ανάγκη, θα κάνουν ό,τι μπορούν για να ελαχιστοποιήσουν τα διαστημικά «σκουπίδια», ενώ θα φροντίσουν για τη διαλειτουργικότητα των μηχανών και συσκευών που θα μεταφερθούν στη Σελήνη (ώστε όλοι να μπορούν να χρησιμοποιούν τα πάντα χωρίς αποκλεισμούς).
Ακόμα, θα καταγράφουν όλα τα αντικείμενα που εγκαθιστούν στην επιφάνεια της Σελήνης, καθώς επίσης θα δημοσιοποιούν όλα τα νέα επιστημονικά δεδομένα από τις έρευνες στο φεγγάρι και θα σεβαστούν τη «διαστημική κληρονομιά», όπως οι τοποθεσίες προσσελήνωσης των αποστολών «Απόλλων».
H NASA σχεδιάζει να στείλει ξανά αστροναύτες στη Σελήνη το 2024 και, αργότερα, να δημιουργήσει σεληνιακή βάση. Επιπλέον, θα δημιουργήσει έναν διαστημικό σταθμό (Gateway) σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη.