Επικαιρότητα

Οξφόρδη και Κέιμπριτζ χάνουν από το Imperial την (βρετανική) πρωτιά τους στην παγκόσμια κατάταξη

Είναι η πρώτη φορά που κανένα από τα δύο κορυφαία ιδρύματα δεν καταλαμβάνει την 1η θέση μεταξύ των πανεπιστημίων του Ηνωμένου Βασιλείου από τότε που ξεκίνησε η παγκόσμια κατάταξη πριν από 20 χρόνια - Πού κατατάσσονται τα ελληνικά ΑΕΙ
Protagon Team

Το Imperial College του Λονδίνου ξεπέρασε για πρώτη φορά τα πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Κέιμπριτζ στις κορυφαίες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης, εν μέρει χάρη στα «πράσινα» διαπιστευτήριά του.

Το πανεπιστήμιο του Λονδίνου, το οποίο εστιάζει στις Φυσικές Επιστήμες, τη Μηχανική, την Ιατρική και τις Επιχειρήσεις, είναι πλέον δεύτερο στον κόσμο, πίσω από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (MIT), σύμφωνα με την κατάταξη QS World University Rankings για το 2025.

Η εξέλιξη, όπως επισημαίνει η Telegraph, σηματοδοτεί το τέλος σε περισσότερο από μια δεκαετία κυριαρχίας των Oxbridge –όπως αναφέρονται συνδυαστικά τα δύο κορυφαία πανεπιστήμια– στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα και καθιστά το Imperial το πανεπιστήμιο με την υψηλότερη κατάταξη, τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και στην Ευρώπη.

Το Κέιμπριτζ έπεσε από τη δεύτερη θέση στην πέμπτη φέτος, ενώ η Οξφόρδη παραμένει τρίτη. Είναι η πρώτη φορά που κανένα από τα δύο κορυφαία ιδρύματα δεν καταλαμβάνει την πρώτη θέση μεταξύ των πανεπιστημίων του Ηνωμένου Βασιλείου από τότε που ξεκίνησε η παγκόσμια κατάταξη πριν από 20 χρόνια.

Το University College του Λονδίνου διατήρησε την ένατη θέση στην τελευταία ενημέρωση, που σημαίνει ότι τέσσερα βρετανικά πανεπιστήμια βρίσκονται πλέον μεταξύ των 10 κορυφαίων του πίνακα.

Η QS World University Rankings, η πιο ολοκληρωμένη κατάταξη στο είδος της, με 1.500 πανεπιστήμια στη λίστα, αναλύει μια σειρά μετρήσεων, όπως η ακαδημαϊκή φήμη, η φήμη του εργοδότη και η αναλογία καθηγητών – φοιτητών.

Ο φετινός πίνακας κατέταξε την Οξφόρδη ως τη δεύτερη καλύτερη στον κόσμο στον τομέα της ακαδημαϊκής φήμης, πίσω από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ στις ΗΠΑ, με το Κέιμπριτζ στην τρίτη θέση.

Το MIT, με επίκεντρο την Επιστήμη και την Τεχνολογία στις ΗΠΑ, διατήρησε το στέμμα του ως το καλύτερο πανεπιστήμιο στον κόσμο για δέκατη τρίτη συνεχή χρονιά.

Το Imperial, το οποίο είχε καταταγεί δεύτερο από κοινού με το Κέιμπριτζ στη συνολική κατάταξη το 2014, είπε ότι η ανύψωσή του στην πρώτη θέση του Ηνωμένου Βασιλείου φέτος οφείλεται εν μέρει στην εστίασή του στη βιωσιμότητα.

Η ανάλυση της QS παρουσίασε τρεις νέες μετρήσεις πέρυσι, προκειμένου να αποφασίσει για την τελική κατάταξή: βιωσιμότητα, ευκαιρίες στην απασχόληση και διεθνές ερευνητικό δίκτυο, μετρώντας πώς τα πανεπιστήμια συνεργάζονται με άλλα σε όλο τον κόσμο.

Η QS διευκρίνισε ότι, παρόλο που σε αυτές δόθηκε μικρότερο βάρος από ό,τι σε ορισμένες άλλες μετρήσεις, προχώρησε σε αυτές τις προσθήκες προκειμένου να «ενσωματώσει τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση» και «τις αλλαγές στις προτεραιότητες των φοιτητών».

Η βιωσιμότητα μετριέται με δύο τρόπους: τη δέσμευση του ιδρύματος στην «κλιματική κρίση» και το πώς η έρευνά του ευθυγραμμίζεται με τους κλιματικούς στόχους των Ηνωμένων Εθνών. Το Imperial έχει πραγματοποιήσει στο παρελθόν μεγάλη έρευνα για την ατμοσφαιρική ρύπανση στο Λονδίνο, καθώς και την επίδραση της κλιματικής αλλαγής στην επισιτιστική ασφάλεια.

Ο Μπεν Σόουτερ, ανώτερος αντιπρόεδρος της QS, τόνισε ότι ο ρόλος των πανεπιστημίων ως «ερευνητικών κόμβων για την κλιματική ευθύνη είναι πολύ σημαντικός».

Η Διεθνής Ερευνα Φοιτητών της QS για το 2023 έδειξε ότι το 41% των υποψήφιων φοιτητών σε όλο τον κόσμο ερευνούν τώρα ενεργά τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές στρατηγικές των πανεπιστημίων πριν τα επιλέξουν.

Τα ελληνικά πανεπιστήμια

Στη φετινή κατάταξη, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο καταλαμβάνει την 321η θέση και το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο την 393η.

Συνολικά, ανάμεσα στα 1.500 πανεπιστήμια, συναντάμε επτά ελληνικά. Το Αριστοτέλειο της Θεσσαλονίκης βρίσκεται στην 508η θέση, το Πανεπιστήμιο της Κρήτης στην 601η, το Πανεπιστήμιο της Πάτρας στην 761η, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στην 951η και το Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων στην 1.001η.