Το μπρίφινγκ των πολιτικών συντακτών τη Δευτέρα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου είχε δύο ενδιαφέροντα σημεία. Το πρώτο ήταν οι ανακοινώσεις για τα μέτρα που αποφασίστηκαν σε κυβερνητική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας –μέτρα γενικόλογα, αλλά είναι ένα βήμα. Το δεύτερο ήταν τα όσα απάντησε ο κυβερνητικός πορτ παρόλ για τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών αλλά και για αλλαγής του εκλογικού νόμου, ώστε οι μεθεπόμενες κάλπες να έχουν μεγαλύτερο μπόνους για το πρώτο κόμμα και να διασφαλίζεται έτσι η αυτοδυναμία της ΝΔ.
Αυτό το σενάριο για επαναφορά του μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα το οποίο ίσχυε ως και στις εκλογές του 2019 –αντί για μπόνους 40 εδρών που υπό προϋποθέσεις προβλέπει το ψηφισθέν από την παρούσα κυβέρνηση σύστημα ενισχυμένης αναλογικής το οποίο θα ισχύσει στις μεθεπόμενες εκλογές– προέκυψε με δύο αφορμές:
α) λόγω της δημοσκοπικής υποχώρησης της ΝΔ, η οποία τελευταία φαίνεται να δυσκολεύεται να πιάσει την εκλογική επίδοση του 2019, άρα και την αυτοδυναμία με το νέο σύστημα (απαιτεί κάτι παραπάνω από 38%)
και β) από μία όχι και τόσο απόλυτη απάντηση που έδωσε την περασμένη Τετάρτη ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, όταν σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ ρωτήθηκε για το θέμα και είπε ότι «εμένα δεν έχει υποπέσει στην αντίληψή μου τέτοια συζήτηση, ούτε σε κυβερνητικό επίπεδο, ούτε στο εσωτερικό της ΝΔ». Το «δεν έχει υποπέσει στην αντίληψή μου» από τον πάντα προσεκτικό στο τι λέει κ. Βορίδη, δεν ήταν ακριβώς και διάψευση.
Ο κ. Οικονόμου ρωτήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας εκ νέου για αυτά τα σενάρια, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, και έδωσε μια απάντηση 26 λέξεων:
«Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους, θα γίνουν με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο και θα κερδηθούν με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο από τη Νέα Δημοκρατία».
Με αυτή την απάντηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε, λένε, τα σενάρια περί αλλαγής του εκλογικού νόμου. Αλλά όπως παρατήρησαν κάποιοι, ο «ισχύων εκλογικός νόμος» είναι αυτός της απλής αναλογικής με τον οποίο θα γίνουν οι προσεχείς εκλογές «στην ώρα τους». Τυπικά δηλαδή δεν υπήρξε απάντηση για τον εκλογικό νόμο της μεθεπόμενης κάλπης που είναι το ζητούμενο. Και επίσης, για πρώτη φορά ο κ. Οικονόμου μίλησε για εκλογές που «θα γίνουν στην ώρα τους» –και όχι στη «λήξη της τετραετίας».