| INTIMEnews
Επικαιρότητα

Οικονόμου: Ο κ. Καραμανλής πρέπει να προσέλθει να καταθέσει την άποψή του στη Βουλή

Την Τετάρτη στις 13.00 η ενημέρωση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής από τον υπουργό Γιώργο Γεραπετρίτη
Protagon Team

Την Τετάρτη ενημερώνει την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου για την τραγωδία των Τεμπών και τα δεδομένα που έχουν προκύψει έως τώρα, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, έπειτα από σχετική απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων. Η συνεδρίαση θα γίνει στη μία μετά το μεσημέρι.

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών τη Δευτέρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση ανέλαβε την ευθύνη να διασφαλίσει, στον βαθμό που την αφορά, ότι η έρευνα θα γίνει με απόλυτη διαφάνεια και με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα και απαρίθμησε κινήσεις που ήδη έχουν δρομολογηθεί.

«Γεγονός πάντως είναι –παρατήρησε– ότι μετά τα συγκλονιστικά ηχητικά ντοκουμέντα και τις μαρτυρίες που έρχονται στο φως για τα όσα αδιανόητα συνέβησαν το μοιραίο εκείνο βράδυ αλλά και μέσα από τις διώξεις που ασκήθηκαν, αναδεικνύονται συμπεριφορές, νοοτροπίες και παθογένειες, που προφανώς δεν είναι τωρινές, αλλά διαιωνίζονται σε ένα τμήμα του στενού και ευρύτερου δημοσίου τομέα, στο βαθύ και αναχρονιστικό κράτος».

Οπως υποστήριξε, η κυβέρνηση «πολέμησε και περιόρισε τις παθογένειες αυτές, αλλά δεν μπόρεσε να εξαλείψει και είναι ανάγκη να εντοπιστούν συντονισμένα ώστε να εκλείψουν και οι τελευταίοι θύλακες δομικής αντίδρασης στον εκσυγχρονισμό του κράτους μας. Και στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στην υποχρέωση να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας χωρίς υπεκφυγές και χωρίς αυτοεξαιρέσεις, καθώς και στην πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε πλήρη ενημέρωση (εφόσον το επιθυμούν) των πολιτικών αρχηγών και της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής.

Η δημιουργική αντιπαράθεση –συνέχισε ο κ. Οικονόμου– θα ήταν βήμα στην κατεύθυνση που απαιτούν οι καιροί και αξιώνει η κοινωνία και τελικά η σύνθεση απόψεων, προτάσεων και ιδεών και όχι η στείρα κομματική αντιπαράθεση. Ισχυρισμοί ότι φταίνε όλοι οι άλλοι, διαστρεβλώσεις, ψέματα, συμψηφισμοί δεν χωρούν. «Τώρα είναι η ώρα της αλήθειας και είναι η ώρα της αλήθειας για όλους».

Σε κάθε περίπτωση, τόνισε, διαπιστώνεται έλλειμμα από μέρους της αντιπολίτευσης να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και αναφέρθηκε  εκ νέου στην τοποθέτηση του πρώην υπουργού Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστου Σπίρτζη, επαναλαμβάνοντας τον χαρακτηρισμό της ως «θλιβερό μνημείο κυνισμού, σύγχυσης και ψεμάτων».

«Ενα πράγμα είναι η στάση ευθύνης, η αναγνώριση των λαθών, η αναζήτηση της αλήθειας και ένα άλλο είναι τα ψέματα και η διασπορά τους στον δημόσιο διάλογο», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος τέλος στον παραιτηθέντα υπουργό Μεταφορών, Κώστα Αχ. Καραμανλή, ο Γιάννης Οικονόμου, σημείωσε ότι «ο κ. Καραμανλής είναι βουλευτής και θεωρώ ότι πρέπει να προσέλθει και ο ίδιος στην κοινοβουλευτική επιτροπή  και να καταθέσει τη δική του άποψη». «Νομίζω ότι το επόμενο διάστημα θα επιλέξει να τοποθετηθεί», συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση για τα κρούσματα επιθέσεων κατά πολιτικών τις τελευταίες ημέρες, ο εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι «τα καταδικάζουμε χωρίς υποσημειώσεις και αστερίσκους», ενώ σε άλλη ερώτηση για το κατά πόσον η κυβέρνηση επιδιώκει την ιδιωτικοποίηση του νερού, η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου ήταν αρνητική.

Τέλος, ο κ. Οικονόμου επιβεβαίωσε πως εντός της εβδομάδος θα ανακοινωθεί η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού και πως αυτή θα ισχύσει βάσει του αρχικού προγραμματισμού από 1ης Απριλίου.