φωτ. αρχείου | INTIMEnews
Επικαιρότητα

Οικονόμου: Και με τα Γλυπτά ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει τον ρόλο της θλιβερής εθνικής εξαίρεσης

Σύσκεψη στο Μαξίμου για το θέμα με το ΠΔ για τον διορισμό των καλλιτεχνών στο Δημόσιο. Πώς απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην καταγγελία για τις απευθείας αναθέσεις εκατομμυρίων ευρώ σε πρόσωπα που συνδέονται με τη ΝΔ. Ο "τραμπισμός" εμπνέει, καλό θα είναι να το έχουν κατά νου όσοι φλερτάρουν σε ακραίες, τοξικές πολιτικές», το αιχμηρό του σχόλιο για τα γεγονότα στη Βραζιλία
Protagon Team

Τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ και του επικεφαλής του στο θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα καυτηρίασε   κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών τη Δευτέρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ξεκαθαρίζοντας για ακόμη μία φορά ότι η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει κανένα δικαίωμα ιδιοκτησίας, νομής και κατοχής στο Βρετανικό Μουσείο.

«Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή κινήθηκε με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα για τον στόχο της επανένωσής τους στο Μουσείο της Ακρόπολης. Δεν αναγνωρίζουμε στο Βρετανικό Μουσείο κανένα δικαίωμα ιδιοκτησίας, κατοχής και νομής. Η διαπραγμάτευση γίνεται μέσα σε συγκεκριμένο πλαίσιο αρχών», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος και ακολούθως επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ για όσα αναφέρει στις τελευταίες ανακοινώσεις του για το θέμα:

«Δυστυχώς, ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει και πάλι το ρόλο της θλιβερής εθνικής εξαίρεσης. Μπροστά στην αμηχανία μιας ακόμα εθνικής επιτυχίας, δεν κρατά πλέον ούτε τα προσχήματα. Οι Ελληνες και οι Ελληνίδες, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, είναι μαζί μας. Ο Πρωθυπουργός εργάζεται όλο αυτό το διάστημα, ακατάπαυστα και συνομιλεί με διεθνείς προσωπικότητες. Ο κ. Τσίπρας επιλέγει ως συνομιλητές του πρόσωπα που επιδίδονται σε χυδαία σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ δεν έκανε τίποτα όσο κυβέρνησε. Η διαφορά είναι αποκαλυπτική και κάθε άλλο σχόλιο περισσεύει», παρατήρησε ο κ. Οικονόμου.

«Αν η προσπάθεια ευοδωθεί, θα πρόκειται για τεράστια εθνική επιτυχία και καλό θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να μην στέκεται αμήχανος», κατέληξε στη σχετική αναφορά του.

Σύσκεψη για τους καλλιτέχνες

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κ. Οικονόμου γνωστοποίησε εξάλλου ότι τη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε στο Μαξίμου σύσκεψη για το ζήτημα που έχει προκύψει με το Προεδρικό Διάταγμα για τον διορισμό καλλιτεχνών στο Δημόσιο.

Στη σύσκεψη, ενημέρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, συμμετέχουν εκπρόσωποι των συναρμόδιων υπουργείων Πολιτισμού, Παιδείας Εσωτερικών και εκπρόσωπος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Οπως είπε, «εγείρονται μια σειρά από ζητήματα ως προς το μισθολογικό κόστος πρόσληψης καλλιτεχνών, ειδικά από οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης… Το Προεδρικό Διάταγμα απλά επικύρωσε μιας στρεβλή κατάσταση πολλών ταχυτήτων για την αμοιβή των καλλιτεχνών και η κυβέρνηση οδηγείται προς την κατεύθυνση της επίλυσης της στρέβλωσης αυτής, αλλά και την αντιμετώπιση ενός ευρύτερου ζητήματος οργάνωσης της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης και σε ό,τι αφορά το παρελθόν αλλά και το μέλλον».

Αναφερόμενος στην καλλιτεχνική εκπαίδευση συνολικά, ο κ. Οικονόμου σημείωσε πως πρόκειται για «ένα ζήτημα που  δεν έχει αγγίξει καμία κυβέρνηση στο παρελθόν».

«Θα υπάρξει -συμπλήρωσε μια επιτροπή από προσωπικότητες και υπηρεσιακούς παράγοντες από συναρμόδια υπουργεία που θα καταλήξουν σε προτάσεις για αναβάθμιση της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης».

Απάντηση για τις αναθέσεις

Στο briefing ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης κλήθηκε να σχολιάσει και το δημοσίευμα της ιστοσελίδας newsbomb.gr για το θέμα των απευθείας αναθέσεις έργων σε στελέχη της ΝΔ και πρόσωπα που συνδέονται με το κυβερνών κόμμα.

Το δημοσίευμα αφορά τους κ.κ. Ανδρέα Κουτούπη και Ανδρέα (Ακη) Ροδάκο, που όπως καταγγέλλεται, την τελευταία τριετία έχουν εξασφαλίσει μέσω διαφόρων εταιρειών συμφερόντων τους, σχεδόν 420 συμβάσεις αξίας περίπου 5,5 εκατ. ευρώ από το Δημόσιο μέσα από εκατοντάδες απευθείας αναθέσεις και διαγωνιστικές διαδικασίες.

«Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι πορεύεται με σύμμαχο τη διαφάνεια και τη νομιμότητα. )σο απόλυτοι είμαστε σε αυτό, τόσο απόλυτοι είμαστε και στο να μην υιοθετούμε τη σκανδαλολογία, την προσπάθεια δημιουργίας ενός αχταρμά με ανύπαρκτα γεγονότα, προκειμένου να βγουν τα συμπεράσματα που κάποιοι έχουν στο μυαλό τους», αρκέστηκε να πει ο Γιάννης Οικονόμου και στο ίδιο πλαίσιο κάλεσε εκ νέου τον ΣΥΡΙΖΑ να τοποθετηθεί για το ζήτημα των δύο υπουργών του, της κυρίας Γεροβασίλη και του κ. Φλαμπουράρη, που όπως είπε, «έπαιρναν δουλειές από το Δημόσιο σε ικανοποιητικό βαθμό».

ΣΥΡΙΖΑ: Οργιο διασπάθισης δημόσιου χρήματος 

Οπως αναμενόταν, το δημοσίευμα «αξιοποιήθηκε» αμέσως από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος στη σχετική ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι «πρόκειται για πρόσωπα στενά συνδεδεμένα με τη ΝΔ, καθώς ο κ. Κουτούπης είναι συντονιστής της Γραμματείας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας της ΝΔ και ο συνεργάτης του Ανδρέας Ροδάκος εμφανίζεται δημοσίως ως φίλος του Αδωνι Γεωργιάδη».

«Το ερώτημα για τον κ. Μητσοτάκη είναι απλό: Θα διαγράψει τον κ. Κουτούπη από τη ΝΔ; Θα απαιτήσει την επιστροφή των 5,5 εκατ. ευρώ απευθείας αναθέσεις;» καταλήγει η ανακοίνωση της Κουμουνδούρου.

Στο κυβερνητικό εκπρόσωπο απάντησε λίγο αργότερα και η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Πόπη Τσαπανίδου θέτοντας τα ακόλουθα ερωτήματα στον Πρωθυπουργό:

«- Θα διαγράψει τον κ. Κουτούπη από τη ΝΔ ή στηρίζει ακόμα ένα πλιάτσικο 5,5 εκατ. ευρώ;

– Θα ζητήσει να επιστρέψουν τα 5,5 εκατ. ευρώ που ενθυλάκωσαν από τα δημόσια ταμεία;

– Θα ζητήσει από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας και το Ελεγκτικό Συνέδριο να διεξάγουν ελέγχους για τη νομιμότητα των εν λόγω απευθείας αναθέσεων;»

Τραμπισμός στη Βραζιλία και όχι μόνο

Αναφορικά τέλος, με τα γεγονότα στη Βραζιλία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε την απερίφραστη καταδίκη του στις «απαράδεκτες αυτές κινήσεις. Η λαϊκή ετυμηγορία οφείλεται να γίνεται σεβαστή απ’ όλους», τόνισε επαναλαμβάνοντας τη θέση της Αθήνας για τα έκτροπα των οπαδών του Μπολσονάρο, όπως αυτή εκφράστηκε επισήμως από το υπουργείο Εξωτερικών (εδώ).

«Ο “τραμπισμός” εμπνέει, καλό θα είναι να το έχουν κατά νου όσοι φλερτάρουν σε ακραίες, τοξικές πολιτικές», ήταν το αιχμηρό σχόλιο του κ. Οικονόμου για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ορισμένων εκ των κορυφαίων εκπροσώπων του, με το οποίο έκλεισε τη σχετική αναφορά του.