«Ο Πρωθυπουργός δεν έχει αρνηθεί ποτέ να πάει στη Βουλή και να απαντήσει σε οτιδήποτε και στη συζήτηση που θα γίνει για τις θεσμικές παρεμβάσεις θα ακουστούν πολλά και διάφοροι θα κληθούν να δώσουν απαντήσεις για τις μεθοδεύσεις και για την τακτική που ακολουθούν σε αυτή την ιστορία (των παρακολουθήσεων)», σημείωσε την Τρίτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας στον ΑΝΤ1.
Το ερώτημα που αναδεικνύεται, όμως, είναι άλλο, σύμφωνα με τον ίδιο:
«Ο Πρωθυπουργός, χθες, προκάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση και τον κ. Τσίπρα να καταθέσει πρόταση μομφής. Για να καταλάβει ο κόσμος, όταν έπεσε πολύ χιόνι στην Αττική και έκλεισε ο δρόμος, λέει ο κ. Τσίπρας “φταίει η Κυβέρνηση, είναι ανίκανη, να πέσει”, πρόταση μομφής. Τώρα που λέει ο κ. Τσίπρας, τώρα που λέει ο κ. Βαξεβάνης ότι “είμαστε η πιο αντιδημοκρατική κυβέρνηση στον κόσμο, ότι αυτά που γίνονται δεν έχουν ξαναγίνει ποτέ, ότι παρακολουθούμε τους άλλους”, γιατί δεν έρχεται στη Βουλή να καταθέσει πρόταση μομφής;».
Τη Δευτέρα, στη συνέντευξή του στον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό, ο Πρωθυπουργός είχε διατυπώσει πρώτος την πρόταση αυτή:
«Αν ο κ. Τσίπρας θέλει πραγματικά να πάμε στη Βουλή και να αναμετρηθούμε, έχει την ευκαιρία να το κάνει. Εάν πιστεύει ότι αυτή η κυβέρνηση δεν απολαμβάνει της κοινοβουλευτικής εμπιστοσύνης της πλειοψηφίας της Νέας Δημοκρατίας τον προκαλώ, σήμερα μάλιστα, να έρθει στη Βουλή να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.
Να συζητήσουμε εφ’ όλης της ύλης, και για τα ζητήματα των παρακολουθήσεων, και ταυτόχρονα να μπορέσει και η Βουλή να τοποθετηθεί εάν εξακολουθεί να εμπιστεύεται αυτήν την κυβέρνηση και αυτόν τον Πρωθυπουργό (…). Θα πάρει εκκωφαντική απάντηση».
«Η κυβέρνηση σε όλα αυτά τα ανυπόστατα πράγματα, σε όλη αυτή την προσπάθεια να δημιουργηθεί αυτό το τοξικό, ζοφερό σκηνικό, απαντά με την αποστομωτική αυτοπεποίθηση της ειλικρίνειας και της θεσμικότητας», διαβεβαίωσε ο κ. Οικονόμου σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του και πρόσθεσε:
«Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους και χωρίς αμφιβολία θα είναι η απόλυτη διέξοδος. Διπλή διέξοδος. Η πρώτη στα βασικά γιατί ο κόσμος ψηφίζει κυβερνήσεις γιατί διαχειρίζονται τη ζωή του, για να απαντούν σε προκλήσεις. Και η δεύτερη θα είναι η απάντηση σε όλη αυτή την επιχειρούμενη σκανδαλολογία, τοξικότητα, συκοφαντία χωρίς στοιχεία, χωρίς τεκμήρια απέναντι στους πολιτικούς αντιπάλους, απέναντι σε θεσμούς, απέναντι στον ίδιο τον Πρωθυπουργό».
Επανέλαβε εξάλλου τη θέση ότι «καμία ελληνική δημόσια Αρχή δεν έχει προμηθευτεί και δεν έχει χρησιμοποιήσει κακόβουλα λογισμικά», τα οποία, όπως είπε, «έχουμε δει ότι έχουν παρουσιαστεί σε πολλές χώρες της Ευρώπης, παντού». «Δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς -και αυτό είπε και ο Πρωθυπουργός- ότι ενδεχομένως αυτοί που τα έχουν ή αυτοί που έχουν όφελος να παρακολουθούν τις συνομιλίες του Πρωθυπουργού με τους Υπουργούς του, να τα έχουν χρησιμοποιήσει και στην Ελλάδα. Αναμένουμε η έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη και τώρα με την παρέμβαση της Δικαιοσύνης για το πρόσφατο δημοσίευμα (σ.σ. του “Documento”), αλλά και η ανοιχτή δικαστική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη, να βγάλει άκρη προς την κατεύθυνση αυτή», υπογράμμισε.
Αιχμηρά ήταν τα σχόλια του κυβερνητικού εκπροσώπου για τον δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη, τον εκδότη της εφημερίδας «Documento»:
«Η απόλυτη αλήθεια είναι ότι επιχειρήθηκε η δημιουργία στην Ελλάδα ενός δικτύου τηλεοπτικού, που χρηματοδοτήθηκε με ρωσικά κεφάλαια. Η απόφαση αυτή του αμερικανικού δικαστηρίου είναι η αφετηρία που ξετυλίγει το κουβάρι που καταλήγει στην απόλυτη εμπλοκή του κ. Βαξεβάνη στο δίκτυο που χρηματοδοτήθηκε με τη διακίνηση 10 εκατομμυρίων, αυτό είναι περίπου το ποσό ρωσικών κεφαλαίων με το οποίο χρηματοδοτήθηκε αυτό το δίκτυο. Υπάρχει απόφαση της αμερικανικής Δικαιοσύνης, περιγράφει δύο ανθρώπους που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην προσπάθεια δημιουργίας του καναλιού, υπάρχουν φωτογραφίες με εκδηλώσεις και συγκεκριμένες ιδιότητες και δεν είναι λογικό άλμα το ότι ο κ. Βαξεβάνης ήταν εμπλεκόμενος 100% σε αυτή την ιστορία».
Καθολική απαγόρευση των κακόβουλων λογισμικών
Ο Γιάννης Οικονόμου επεσήμανε, τέλος, ότι η κυβέρνηση προχωρά στη θεσμική θωράκιση με την καθολική απαγόρευση των κακόβουλων λογισμικών, όπως έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση:
«Ο Πρωθυπουργός θα πάει στη Βουλή με το πακέτο των θεσμικών διατάξεων που η Κυβέρνηση θα νομοθετήσει. Θα διορθώνουν αυτές οι θεσμικές διατάξεις μια σειρά από διαχρονικές αδυναμίες, παθογένειες, που αναδείχθηκαν και μέσα από την Εξεταστική Επιτροπή, σε ό,τι αφορά στο πλαίσιο των επισυνδέσεων και όλα τα υπόλοιπα. Την επόμενη εβδομάδα θα έρθει νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο, πρώτον, θα αυξάνει τις δικλείδες σε ό,τι αφορά τις νόμιμες επισυνδέσεις που κάνει η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, τις νόμιμες επισυνδέσεις, κυρίως για τα πολιτικά πρόσωπα. Δεύτερον, θα καθιστά τελείως παράνομη την οποιαδήποτε εμπορία στη χώρα από τον οποιονδήποτε που εμπορεύεται και κατέχει και λειτουργεί κακόβουλο λογισμικό. Οφείλουμε να θωρακίσουμε κατά το μέτρο που μπορούμε και στο πλαίσιο των δικών μας αρμοδιοτήτων την Ελληνική Πολιτεία».
«Ο Μητσοτάκης πάντοτε στη λάσπη, στις κατηγορίες, στα ψέματα, στους ανυπόστατους ισχυρισμούς, απαντά με την αλήθεια, με θεσμικότητα και με γενναίες κινήσεις, οι οποίες διορθώνουν τα πλαίσια», κατέληξε.