Παρά τις εργώδεις προσπάθειες της κυβέρνησης και όλων των εμπλεκόμενων φορέων, είναι ανθρωπίνως αδύνατο να επιλυθούν όλα τα προβλήματα μέσα σε τόσο λίγο χρόνο, εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ερωτηθείς κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών για τις μεγάλες καταστροφές από τις πλημμύρες στις καμένες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας
Μέχρι σήμερα, επεσήμανε ο κ. Οικονόμου, «για να προκηρυχθεί μία μελέτη για ένα αντιπλημμυρικό έργο χρειάζονταν έξι μήνες και για να υλοποιηθεί το έργο τουλάχιστον δύο χρόνια. Εμείς έχουμε συντμήσει τους έξι μήνες σε ενάμιση και με ολοκληρωμένες μελέτες έχουμε ήδη ξεκινήσει να κάνουμε πράγματα» και συγκεκριμένα «από το τέλος Αυγούστου μέχρι σήμερα, έγιναν συντονισμένες προσπάθειες από τον κρατικό μηχανισμό, το υπουργείο Περιβάλλοντος, την Αυτοδιοίκηση, για να απομακρυνθούν τα καμένα και να αποφευχθούν πολύ μεγαλύτερες ζημιές από αυτές που δυστυχώς συνέβησαν.
«Απομακρύνθηκαν καμένοι κορμοί, έγιναν κορμοπλέγματα και μια σειρά από παρεμβάσεις που μπορούσαν να γίνουν», ταυτόχρονα «ξεκίνησαν -και βρίσκονται σε εξέλιξη- ενέργειες για την αποκατάσταση και τα αντιπλημμυρικά έργα, ενώ παράλληλα, πέρα από τα μέτρα που ήδη εφαρμόζονται για τις πυρκαγιές, ανακοινώθηκαν επιπλέον μέτρα που αφορούν τις ενισχύσεις των ανθρώπων και των επιχειρήσεων», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, διαβεβαιώνοντας πως όπου υπήρξε ανάγκη -στη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα, την Κρήτη, την Εύβοια- «είμαστε δίπλα στους πολίτες που πλήττονται από φυσικά φαινόμενα».
«Είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορούμε να ελέγξουμε τα φυσικά φαινόμενα, με τον Θεό δεν μπορεί να τα βάλει κανείς. Μπορούμε όμως να ελέγξουμε τις συνέπειές τους. Μπορούμε να κάνουμε πράγματα για να περιορίσουμε μέσω της πρόληψης τις δυσμενείς συνέπειες και να είμαστε δίπλα στους ανθρώπους για την γρήγορη αποζημίωση και την ταχύτατη αποκατάσταση των ζημιών», κατέληξε ο κ. Οικονόμου στην αναφορά για την κατάσταση από τις πλημμύρες στις καμένες περιοχές της χώρας.
Ακόμη και με απευθείας αναθέσεις μελετών και έργων, είναι αδύνατον να υλοποιηθούν αντιπλημμυρικά έργα σε πυρόπληκτες περιοχές, σε λιγότερο από 1 χρόνο, τόνισε νωρίτερα ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός (ακολουθεί η δήλωσή του για το θέμα).
«Όσον αφορά τους χρόνους διαγωνισμών μελετών και δημοπράτησης έργων αλλά και της υλοποίησης και παράδοσής τους στη χώρα μας, έχω αναφέρει πολλές φορές δημόσια ότι είναι αρκετά μεγάλοι.
Συγκεκριμένα, η διαδικασία ανάθεσης μελέτης ή έργου ξεπερνά κατά μέσο όρο τους 6 μήνες και η υλοποίησή τους ξεπερνά τα 2 έτη. Προφανώς εξαρτάται πάντα, όσον αφορά την υλοποίηση, από το μέγεθος της μελέτης και του έργου.
Στους παραπάνω χρόνους θα πρέπει να προστεθεί ο χρόνος εκδίκασης ενστάσεων και προσφύγων που μπορεί να ξεπεράσει τους 6 μήνες.
Συγκεκριμένα, όσον αφορά τις πυρόπληκτες περιοχές, σχετικά με τα αντιπλημμυρικά έργα, είναι αδύνατον ακόμη και αν γίνουν απευθείας αναθέσεις μελετών και έργων, να υλοποιηθούν σε λιγότερο από 1 χρόνο.
Η εκπόνηση και ολοκλήρωση μελετών αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων σε λιγότερο από 1,5 μήνα από τις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες του ΥΠΕΝ είναι πραγματικά πολύ γρήγορες για τα δεδομένα της δημόσιας διοίκησης και συμβάλλουν ουσιαστικά στην κατά το δυνατόν συντομότερη υλοποίηση των αναγκαίων έργων».
Από την πλευρά του, πάντως, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, μίλησε για λανθασμένες παρεμβάσεις στις καμένες περιοχές, καθώς, όπως σημείωσε, δεν έγιναν τα απαιτούμενα στοχευμένα έργα σε συγκεκριμένα σημεία που είχαν εγκαίρως υποδειχθεί (περισσότερα εδώ).