Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στο briefing της Πέμπτης | ΑΠΕ-ΜΠΕ
Επικαιρότητα

Οικονόμου για Καραμανλή: Κανένα άδειασμα – καμία ενόχληση, είπε ό,τι λέει και η κυβέρνηση

Για απελπισμένη προσπάθεια κάποιων να δουν μέσα από τον παραμορφωτικό τους φακό τις δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού, ώστε να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα, μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας σε μπαράζ ερωτήσεων για το περιεχόμενο και την ερμηνεία της παρέμβασης Καραμανλή
Protagon Team

Οπως ήταν επόμενο, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών την Πέμπτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, δέχθηκε σειρά ερωτήσεων για το περιεχόμενο και τη σημασία των αναφορών του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, στην υπόθεση των παρακολουθήσεων.

Απαντώντας σε σχετική παρατήρηση, ο εκπρόσωπος είπε πως δεν υπάρχει κανένα αδειασμα στον Πρωθυπουργό  και καμία αιχμή κατά της κυβέρνησης από τον κ. Καραμανλή.

Αν διαβάσει κανείς προσεκτικά την ομιλία του, πρόσθεσε ο κ. Οικονόμου, θα δει ότι κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος με την κυβέρνηση όσον αφορά την ανάγκη άμεσης διερεύνησης της υπόθεσης.

Οσο για τις διαστάσεις που πήρε -κυρίως στον αντιπολιτευόμενο Τύπο- η παρέμβαση Καραμανλή και την ερμηνεία της ως ευθεία αποδοκιμασία της κυβέρνησης και προσωπικά του Πρωθυπουργού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για απελπισμένη προσπάθεια κάποιων να δουν μέσα από τον δικό τους παραμορφωτικό τους φακό τις δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού.

Οι θέσεις όμως του κ. Καραμανλή, είναι διαχρονικά σταθερές για την πατρίδα και τον ρόλο της παράταξης της Νέας Δημοκρατίας για την πατρίδα, παρατήρησε χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχει καμία ενόχληση και καμία αμηχανία, επανέλαβε ο Γιάννης Οικονόμου απαντώντας σε μία ακόμη ερώτηση που δέχθηκε για την παρέμβαση Καραμανλή. Διότι  αυτό που κάνει η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή, τόνισε, είναι αυτό που είπε ο πρώην πρωθυπουργός, δεν ανεχόμαστε να μείνει καμία σκιά στην υπόθεση.

Σε ερώτηση τέλος, για το αν υπήρξε επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον κ. Καραμανλή, ο εκπρόσωπος απάντησε πως δεν έχει περιέλθει σε γνώση του κάτι τέτοιο.

Η πρώτη αντίδραση…

Νωρίτερα, κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν για την παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού ότι «από την πρώτη στιγμή που με πρωτοβουλία της κυβέρνησης ήρθε στο φως η υπόθεση της επισύνδεσης του τηλεφώνου του κ.Ανδρουλάκη τονίστηκε ότι υπάρχει ανάγκη να δοθούν πλήρεις απαντήσεις, με σεβασμό των προβλέψεων του νόμου για το απόρρητο και του κανονισμού της Βουλής. Γι΄αυτό κινήθηκαν άμεσα όλες οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες ενώ η υπόθεση ερευνάται και από τη Δικαιοσύνη».

Γι’ αυτό άλλωστε -συμπλήρωναν- και«συνεδριάζει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και ακολουθούν οι συνεδριάσεις της Εξεταστικής Επιτροπής», ενώ «ο Πρωθυπουργός έχει ζητήσει προτάσεις από τα κόμματα προκειμένου να υπάρξουν θεσμικές βελτιώσεις που θα διασφαλίζουν την αποτελεσματική λειτουργία των υπηρεσιών ασφαλείας με πλήρη σεβασμό των δημοκρατικών αρχών».

Η παρέμβαση Καραμανλή προκάλεσε τουλάχιστον έκπληξη στο κυβερνητικό στρατόπεδο, όχι μόνο για το περιεχόμενό της, αλλά και για τη χρονική στιγμή που επελέγη να γίνει. Και δεν ήταν λίγοι αυτοί που παρατηρούσαν με νόημα ότι δεν υπήρξε αντίστοιχη παρέμβαση για την υπόθεση της Νοvartis με την μεθοδευμένη εμπλοκή των 10 πολιτικών προσώπων.

«Η κυβέρνηση συμφωνεί με όσα δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής. Πρόκειται για σοβαρή αστοχία και πολύ σοβαρή υπόθεση», δήλωσε από την πλευρά του (εδώ) ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος, σπεύδοντας να σημειώσει ότι συμφωνεί και με την αναφορά Καραμανλή ότι η «η επίκληση του απορρήτου σε τέτοιες περιπτώσεις υποτάσσεται στην ανάγκη κάθαρσης του δημόσιου βίου».

… και οι διευκρινίσεις…

Ο Κώστας Καραμανλής δεν άφησε αιχμές κατά της κυβέρνησης, είπε τα αυτονόητα, έσπευσαν να εξηγήσουν πηγές του περιβάλλοντός του μετά τις διαστάσεις που πήρε η αναφορά του στην υπόθεση των παρακολουθήσεων – ειδικά στον φίλα προσκείμενο στον ΣΥΡΙΖΑ Τύπο.

Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού κάλεσαν «την επαύριο της ομιλίας του στην Κρήτη, τον οποιονδήποτε, να διαβάσει προσεκτικά την ομιλία του» και να αντιληφθούν πως «δεν εμπεριέχει αιχμές κατά της κυβέρνησης και ότι είπε αυτονόητα πράγματα, ώστε ο δημόσιος βίος να μην δηλητηριάζεται από φήμες και σκιές».