«Πρέπει να παρέμβουμε στους χώρους όπου παρατηρείται υπερμετάδοση» δήλωσε ο Γιάννης Οικονόμου, σε συνέντευξή του στην εκπομπή του Νίκου Ευαγγελάτου | MegaTV
Επικαιρότητα

Οικονόμου: Φυσιολογικό το σοκ από τα κρούσματα – τα μέτρα ίσως εφαρμοστούν νωρίτερα

«Χρειάζεται να προσαρμόζει κανείς την τακτική στα μεγέθη της πανδημίας έτσι όπως εξελίσσεται» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος που δήλωσε ότι «είμαστε μπροστά σε μια έκρηξη κρουσμάτων όπως συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη»
Protagon Team

«Πάει δύο χρόνια αυτή η ιστορία. Δεν υπάρχει απόφαση που να είναι ευχάριστη, όλες δημιουργούν προβλήματα και πλήττουν άλλους λίγο και άλλους πολύ. Η 3η δόση πάει καλά. Έχουμε το 88% του ενήλικου πληθυσμού εμβολιασμένο. Είμαστε σε περίεργη στροφή της πανδημίας. Αυτό το στέλεχος μεταδίδεται πιο γρήγορα και οφείλουμε να κάνουμε παρεμβάσεις. Έχουμε ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών. Ο κίνδυνος να πάει ο ιός σε αυτές τις ηλικίες και να επιβαρύνουμε περισσότερο το σύστημα υγείας είναι κάτι που δεν μπορεί να μας αφήνει αδιάφορους». Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σε συνέντευξή του το απόγευμα στο Mega.

Μιλώντας στην εκπομπή «Live News» του Νίκου Ευαγγελάτου στη σκιά του αριθμού-ρεκόρ των κρουσμάτων, ο κ. Οικονόμου σημείωσε πως ήταν κάπως αναμενόμενος ο αριθμός των νέων περιστατικών μολύνσεων –κρίνοντας από την πορεία της πανδημίας και της υπερματοδοτικές μετάλλαξης Ομικρον του κορονοϊού σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες– αλλά παραδέχτηκε πως είναι φυσιολογικό ο αριθμός να σοκάρει. Είπε ότι παρατηρώντας τον ρυθμό μετάδοσης στο εξωτερικό, είναι κάτι που το περιμέναμε καθώς πρόκειται για μία μετάλλαξη που μεταδίδεται γρηγορότερα και κυρίως στους νέους ενώ δεν φαίνεται να σημαίνει και έκρηξη νοσηλειών, περαιτέρω επιβάρυνση του συστήματος υγείας και έκρηξη των θανάτων.

«Το θέμα είναι να δούμε πώς θα πετύχουμε το μείζον. Πώς δεν θα επιτρέψουμε στην Όμικρον να μεταφερθεί από τις νέες γενιές που το περνάνε “χαλαρά”, στις μεγαλύτερες ηλικίες και κυρίως σε εκείνους που είναι ανεμβολίαστοι», προσέθεσε ο κ. Οικονόμου.

Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι υπό αυτές τις συνθήκες ενδεχομένως τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για την εστίαση και τη διασκέδαση τη Δευτέρα να εφαρμοστούν νωρίτερα και όχι από τις 3 Ιανουαρίου. «Πάντα χρειάζεται να προσαρμόζει κανείς την τακτική του στα μεγέθη της πανδημίας έτσι όπως εξελίσσεται», εξήγησε. Ενδεχομένως η Επιτροπή να εισηγηθεί να έρθουν τα μέτρα λίγο νωρίτερα, επανέλαβε, τονίζοντας πως πρόκειται για αναγκαία παρέμβαση.

«Πρέπει να παρέμβουμε στους χώρους όπου παρατηρείται υπερμετάδοση, στην εστίαση, τη διασκέδαση, τα γήπεδα για να αναχαιτίσουμε τη διασπορά του ιού στον τρόπο και το μέτρο που μπορούμε», συνέχισε ενώ υπογράμμισε πως με τη στρατηγική που ακολουθήσαμε μέχρι τώρα, καταφέραμε όλοι μαζί να σώσουμε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του εορταστικού τζίρου και να γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα με έναν τρόπο πολύ καλύτερο σε σχέση με πέρσι.

«Είμαστε μπροστά σε μια έκρηξη κρουσμάτων όπως συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη. Οφείλουμε να κάνουμε τις αναγκαίες προσαρμογές. Κάθε λογικός άνθρωπος το αντιλαμβάνεται. Να περιορίσουμε τη διασπορά, όχι γιατί η Όμικρον είναι πιο επικίνδυνη αλλά γιατί μεταδίδεται εύκολα και τα νέα παιδιά μπορεί να έρθουν σε επαφή με οικείους τους ηλικιωμένους που είναι ανεμβολίαστοι» τόνισε.

Ερωτηθείς αν τα μέτρα για τα γήπεδα είναι υπερβολικά δεδομένου ότι ο κόσμος μπορεί να μεταφερθεί σε καφετέριες, απάντησε πως ούτε η καφετέρια θα εξακολουθεί να λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο. «Και σε άλλες χώρες με μεγαλύτερα ποσοστά εμβολιασμού το ίδιο ισχύει για τα γήπεδα, όπως για παράδειγμα στη Γερμανία. Το μέτρο έχει συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα. Τα γήπεδα δυστυχώς είναι χώροι που ο ιός μεταδίδεται εύκολα και έχουμε κίνδυνο υπερμετάδοσης. Είναι αναγκαίο και προσωρινό μέτρο για το επόμενο διάστημα», προσέθεσε.