348
Φωτογραφία από παλαιότερη πορεία αρνητών στη Θεσσαλονίκη | SOOC/Konstantinos Tsakalidis

Οικονόμου: «Δεν βρισκόμαστε μπροστά σε lockdown στη Β. Ελλάδα – ανάλογα με τις ανάγκες θα παρέμβουμε»

Protagon Team Protagon Team 24 Σεπτεμβρίου 2021, 10:48
Φωτογραφία από παλαιότερη πορεία αρνητών στη Θεσσαλονίκη
|SOOC/Konstantinos Tsakalidis

Οικονόμου: «Δεν βρισκόμαστε μπροστά σε lockdown στη Β. Ελλάδα – ανάλογα με τις ανάγκες θα παρέμβουμε»

Protagon Team Protagon Team 24 Σεπτεμβρίου 2021, 10:48

Στο πρόβλημα που παρατηρείται εξαιτίας του ισχυρού αντιεμβολιαστικού κινήματος στη Βόρεια Ελλάδα αναφέρθηκε την Παρασκευή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

«Το σκληρό lockdown με την έννοια που το είχαμε ζήσει το 2020, ακόμα και τοπικά, εάν χρειαστεί, θα έχει τα χαρακτηριστικά αυτών που είδαμε και το καλοκαίρι, με περιορισμούς σε συγκεκριμένες δραστηριότητες. Από εκεί και πέρα, εμείς παρακολουθούμε κρίσιμα μεγέθη, όπως τα κρούσματα, τις νοσηλείες, τις εισαγωγές στα νοσοκομεία, τα ποσοστά των ανεμβολίαστων. Είναι γεγονός ότι στη δυτική Μακεδονία κυρίως υπάρχει ένα χαμηλό ποσοστό εμβολιασμών και γι’ αυτό επισκέφθηκε τη Βόρεια Ελλάδα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Σε αυτή τη φάση δε βρισκόμαστε μπροστά σε lockdown στη Βόρεια Ελλάδα. Ανάλογα με τις ανάγκες θα παρέμβουμε», δήλωσε συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, πριν αναφερθεί στα σχολεία.

Οπως παρατήρησε, «τον 15Αυγουστο τα κρούσματα ήταν περισσότερα απ’ ό,τι τις δύο πρώτες εβδομάδες των σχολείων». «Το άνοιγμα των σχολείων», σημείωσε ο κ. Οικονόμου, «βασίζεται σε σχέδιο μελετημένο, 6,2 εκατ. άνθρωποι, η συντριπτική πλειοψηφία των οικογενειών είναι εμβολιασμένη, και με βάση αυτό πάρθηκε η απόφαση για κλείσιμο των τμημάτων με το 50%+1 των μαθητών να νοσούν».

Ειδικά για τα πανεπιστήμια, τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε αδιανόητο να μην ανοίξουν με διά ζώσης διδασκαλία.

Η δήλωση του κ. Οικονόμου ήρθε μετά τις επιφυλάξεις που εξέφρασε –σε αντίθεση με την επίσημη ανακοίνωση της Συνόδου των Πρυτάνεων– μερίδα της πανεπιστημιακής κοινότητας για την επιστροφή στη διά ζώσης εκπαίδευση των φοιτητών σε ποσοστό 100%, επικαλούμενη αδυναμία ελέγχου των πιστοποιητικών εμβολιασμού/νόσησης και τήρησης εν γένει των υγειονομικών πρωτοκόλλων σε αρκετές Σχολές.

Αν και παραδέχεται ότι «μετά από σχεδόν τρία εξάμηνα με τηλεδιδασκαλία και κλειστά τα πανεπιστήμια, θα πρέπει να επανέλθουμε σε εκπαιδευτική διαδικασία με φυσική παρουσία των φοιτητών και των καθηγητών στα αμφιθέατρα», η Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ) χαρακτηρίζει σε ανακοίνωσή της, «ακατανόητη και ανεδαφική τη θέση του υπουργείου για “διά ζώσης εκπαίδευση των φοιτητών (σε ποσοστό 100%) και στη μέγιστη πληρότητα των αιθουσών”, όταν σε πολλές περιπτώσεις η πληρότητα ξεπερνά το 100% (με ορθίους στις αίθουσες), πολλές αίθουσες δεν έχουν εξαερισμό ή υπάρχει αδυναμία τακτικού καθαρισμού, και όταν σε άλλους χώρους συγκέντρωσης ατόμων ορίζεται πληρότητα 50%-80% (όπως στα θεάματα)».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...