Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στην εμφάνισή του στον ΣΚΑΪ το πρωί της Παρασκευής | ΥοuΤube/ΣΚΑΪ
Επικαιρότητα

Οικονόμου: Ακατανόητη η «αποχή» ΣΥΡΙΖΑ – Συμπληρώσαμε 400 νόμους στη Βουλή από την αρχή της τετραετίας

Οι εκλογές δεν ετεροπροσδιορίζονται από γεγονότα όπως ο σεισμός στην Τουρκία, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ερωτηθείς αν θα επηρεάσει τον χρόνο της προσφυγής στη λαϊκή ετυμηγορία τυχόν αναβολή των εκλογών στη γείτονα. «Αχρείαστες οι εντάσεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο τουρκικός λαός είδε ότι η Ελλάδα δεν είναι εχθρός»
Protagon Team

Ακατανόητη χαρακτήρισε για μία ακόμη φορά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, την κοινοβουλευτική αποχή που έχει κηρύξει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στηλίτευσε και τη στάση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με το «παρών» στην τροπολογία-φραγμό για τα μορφώματα τύπου Κασιδιάρη και τις πάσης φύσεως εγκληματικές οργανώσεις με μανδύα πολιτικού κόμματος.

«Είναι μια επιλογή ακατανόητη, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επιλέξει την απονομιμοποίηση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, ασκεί μια αντιπολίτευση τοξική», τόνισε ο κ. Οικονόμου, μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, για την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να απέχει το κόμμα του από τις ψηφοφορίες στη Βουλή.

«Εμείς», ξεκαθάρισε, «θα είμαστε εκεί να ψηφίζουμε νόμους» και στο σημείο αυτό έκανε γνωστό ότι με τον νόμο που ψηφίστηκε την Πέμπτη, η κυβέρνηση συμπλήρωσε την ψήφιση 400 νόμων από την αρχή της τετραετίας.

Οσον αφορά τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ κατά την ψήφιση της τροπολογίας-μπλόκο για την κάθοδο στις εκλογές του κόμματος Κασιδιάρη, ο κ. Οικονόμου παρατήρησε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν απέναντι και σε αυτή τη ρύθμιση, καθώς, όπως είπε, δεν ήθελε να εμποδίσει την κάθοδο Κασιδιάρη στις εκλογές.

«Οι πράξεις του ΣΥΡΙΖΑ ήταν τέτοιες που δεν θέλησε να μπει μαζί με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ», συμπλήρωσε στη σχετική αναφορά του, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι όλες οι ενέργειες για να μπει φρένο στη δράση της εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή» έγιναν από κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας.

Στα των εκλογών και στο ερώτημα εάν θα επηρεάσει την ημερομηνία που θα στηθούν οι κάλπες στην Ελλάδα τυχόν αναβολή των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε αρνητικά, λέγοντας ότι οι αποφάσεις έχουν ληφθεί από τον Πρωθυπουργό και δεν ετεροπροσδιορίζονται από γεγονότα σε άλλα κράτη.

«Ο χρόνος των εκλογών έχει λίγο-πολύ προσδιοριστεί, ό,τι έχει πει ο Πρωθυπουργός ισχύει, δεν έχει αλλάξει κάτι», ξεκαθάρισε.

Σε άλλη ερώτηση αναφορικά με το περιεχόμενο του νέου «πακέτου Μητσοτάκη» στην τελική ευθεία για τις κάλπες της άνοιξης, και το κατά πόσο σε αυτό θα περιλαμβάνεται («γενναία») ρύθμιση χρεών, ο κ. Οικονόμου αρκέστηκε να πει ότι όποιο μέτρο ανακοινώνεται είναι κοστολογημένο και πρέπει να έχει τη μέγιστη αποτελεσματικότητα.

Ερωτηθείς, τέλος, για το Μεταναστευτικό –θέμα της ατζέντας της έκτακτης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες– και το ζήτημα του φράχτη στον Εβρο (στο οποίο αναφέρθηκε –εδώ– την Πέμπτη ο Πρωθυπουργός), ο εκπρόσωπος διαβεβαίωσε ότι η επέκτασή του θα προχωρήσει και θα γίνει ένα εργαλείο φύλαξης των συνόρων, «είτε με τη στήριξη της ΕΕ είτε χωρίς», και κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να αποσαφηνίσει τη θέση του στο θέμα, λέγοντας:

«Αν έρθουν ξανά στα πράγματα, τον φράχτη θα τον γκρέμιζαν;».

«Αχρείαστες οι περιττές εντάσεις με Τουρκία»

Στην αναφορά του, τέλος, στην ελληνική συνδρομή για την ανακούφιση των σεισμόπληκτων στην Τουρκία και στο έργο της ΕΜΑΚ στις πληγείσες περιοχές, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης εξέφρασε την ελπίδα να ανοίξει ένα παράθυρο μείωσης της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

«Η Ελλάδα δεν είναι εχθρός και αυτό μπορεί να το δει ο τουρκικός λαός», υπογράμμισε. «Εμείς πάντα λέμε ότι με τον τουρκικό λαό δεν είχαμε ποτέ να χωρίσουμε τίποτα. Λέγαμε ότι η επιθετική ρητορική δεν βοηθά σε τίποτα, συνεπώς, με δεδομένο ότι είμαστε δίπλα, η Ελλάδα έτρεξε από τους πρώτους να βοηθήσει. Οι περιττές εντάσεις δεν χρειάζονται».

Δεν υπήρχε περίπτωση η Ελλάδα να μείνει αδρανής μπροστά σε αυτή την τραγωδία που σημειώθηκε στην Τουρκία, γι’ αυτό και ήμασταν από τους πρώτους που σπεύσαμε να βοηθήσουμε, οι άνδρες της ΕΜΑΚ κάνουν σπουδαία δουλειά, συμπλήρωσε ο κ. Οικονόμου.

Ερωτηθείς ειδικά για τους έλληνες υπηκόους που αγνοούνται, διαβεβαίωσε ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών κάνουν ό,τι είναι δυνατόν μέσα στο χάος που επικρατεί στις κατεστραμμένες από τον σεισμό των 7, 8 Ρίχτερ πόλεις. «Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα θα είναι εκεί», κατέληξε στην απάντησή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές,  η ελληνική πρεσβεία στην Αγκυρα ενημερώθηκε από συγγενείς ότι ζευγάρι Ελλήνων, με διπλή υπηκοότητα ,αγνοείται στην πόλη της Αντιόχειας. Αμέσως ενημερώθηκαν οι τοπικές Αρχές και τα σωστικά συνεργεία.