Τον «οδικό χάρτη» για τη διάλυση της Βουλής και τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης, μετά και την επίσημη ανακοίνωση της ημερομηνίας των βουλευτικών εκλογών της 21ης Μαΐου 2023, παρουσίασε συνοπτικά κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών την Τρίτη ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.
Oπως είπε ο εκπρόσωπος, «το νομοθετικό έργο θα υπάρχει μέχρι τις πρώτες ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας και στη συνέχεια η Βουλή θα διαλυθεί εντός των προβλεπόμενων από το σύνταγμα χρονικών ορίων». «Ολα τα υπόλοιπα θα τα δούμε», αρκέστηκε να πει, ενώ αναφερόμενος τις Πανελλαδικές (που «μέτρησαν» σημαντικά για την επιλογή της ημερομηνίας διεξαγωγής των εκλογών), επεσήμανε πως «αυτό που είναι λογικό είναι να διεξαχθούν με το ίδιο πρόσωπο στο υπουργείο Παιδείας». Απαντώντας εξάλλου σε σχετική ερώτηση, διευκρίνισε ότι δεν θα μπει ηλικιακό όριο στους βουλευτές.
«Ο Πρωθυπουργός -σημείωσε ο κ. Οικονόμου- πιστεύει ειλικρινά στη θεσμικότητα της οποίας βασικό στοιχείο είναι η ολοκλήρωση της κυβερνητικής θητείας ώστε η πολιτική κοινωνική και οικονομική ζωή μα μην υποτάσσεται σε μικροπολιτικά παιχνίδια».
Γι’ αυτό και «η σταθερότητα, η συνέπεια, ο σεβασμός στους θεσμούς είναι βασικά αιτήματα της ελληνικής κοινωνίας και ταυτόχρονα είναι οι οδοί για να πετύχουμε την ανανέωση, τον εκσυγχρονισμό και την πρόοδο της χώρα μας».
Μετά από μια υπερδεκαετή περίοδο αναταραχής και μεγάλων προβλημάτων η Ελλάδα χρειάζεται μια αναβαθμισμένη κανονικότητα, επεσήμανε, για να προσθέσει:
«Οι πολίτες στις επικείμενες εκλογές καλούνται να αποφασίσουν ποια Ελλάδα θέλουν για την επόμενη ημέρα και ποια κυβέρνηση είναι κατάλληλη για να πραγματώσει τις προσδοκίες τους» είπε σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση στα σχεδόν τέσσερα χρόνια που πέρασαν, κατάφερε πολλά με την κοινωνία των πολιτών στο πλευρό της. Δεν θα είχαμε αντέξει τόσες μεγάλες κρίσεις, δεν θα είχαμε καταφέρει όσες μεταρρυθμίσεις ολοκληρώσατε χωρίς την στήριξη, την κατανόηση και την συμπαράσταση του πλέον δυναμικού και υπεύθυνου μέρους της ελληνικής κοινωνίας».
Στο σημείο αυτό, ο κ. Οικονόμου εξέφρασε την πεποίθηση ότι «οι ειλικρινείς και απροκατάληπτοι πολίτες αναγνωρίζουν όσα κάναμε για να βελτιώσουμε τη ζωή τους και για να ισχυροποιήσουμε την πατρίδα». «Οσα κάναμε -υπογράμμισε- δεν μπορούν να μηδενιστούν, να σβήσουν μονοκονδυλιά από όσα δεν προλάβαμε να κάνουμε και από όσα δεν κάναμε όσο καλά και οι ίδιοι θα θέλαμε».
«Οι ψύχραιμοι και συνετοί πολίτες ξέρουν ότι έχουμε σχέδιο και ισχυρή πολιτική βούληση, τεχνογνωσία και επαγγελματισμό έτσι ώστε την επόμενη τετραετία να προχωρήσουμε γρηγορότερα και πιο αποφασιστικά στην ανανέωση των γερασμένων υποδομών, στην αύξηση των μισθών για όλους και τη συνέχιση της βελτίωσης του ΕΣΥ και την αντιμετώπιση των εναπομεινάντων πυρήνων του βαθέως κράτους», κατέληξε στη σχετική αναφορά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Οσο για τη συζήτηση περί μετεκλογικών συνεργασιών, επανέλαβε ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει πρώτη ύλη για αποτελεσματικές κυβερνησεις συνεργασίας. Εμείς, τόνισε, «πιστεύουμε ότι οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις ανταποκρίνονται στην εθνική αναγκαιότητα για να βαδίσουμε σε ένα κόσμο ταραγμένο. Για να εξασφαλίσουμε την προκοπή που τους αρμόζει. Ποια είναι η στρατηγική των υπολοίπων; Ποια είναι η προοδευτική διακυβέρνηση; Θα κυβερνήσει ο κ. Τσίπρας με τον κ. Βαρουφάκη;»
«Στις; 21 Μαΐου έχουμε εθνικές εκλογές. Ποιες πολιτικές προτείνουν; Οι Ελληνες ξέρουν ποιος αναβάθμισε τη χώρα. Αυτός ο Πρωθυπουργός φροντίζει για τη σύγκλιση της ζωής των Ελλήνων με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτά θα συγκριθούν και οι πολίτες θα κρίνουν και θα αποφασίσουν».
Και «η Νέα Δημοκρατία έχει μια καθαρή στρατηγική. Ο Πρωθυπουργός έχει πει ότι στις κρίσιμες εκλογές της 21ης Μαΐου, οι πολίτες θα δείξουν ποιος θα κυβερνήσει και στις δεύτερες με ποιον τρόπο θα κυβερνήσει».
Ερωτηθείς τι θα πράξει η ΝΔ όταν και αν πάρει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, ο κ. Οικονόμου επανάλαβε: «Είμαστε σαφείς. Αυτό που αξίζει είναι ότι κάθε φορά που ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρεται στον Πρωθυπουργό είναι ευδιάκριτο το πάθος και το μένος, ενώ όταν αναφέρεται στον κ. Τσίπρα είναι σαν να κάνει κριτική από αγγαρεία».
Σε κάθε περίπτωση, υπογράμμισε, ο πρόεδρος του πρώτου κόμματος πρεπει να είναι ο πρωθυπουργός της χώρας, γιατί αυτό επιτάσσει ο σεβασμός στην λαϊκή κυριαρχία.
Κατά τη διάρκεια του briefing εξάλλου, ο Γιαννης Οικονόμου απάντησε και στην αναφορά Τσίπρα περί κυβέρνησης-κουρελού (με αφορμή το «κυβέρνηση από ένα κόμμα, αλλά όχι από ένα χρώμα» που είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την περιοδεία του στη Φθιώτιδα):
«Από την πολύ δαιμονοποίηση ο κ. Τσίπρας βλέπει φαντάσματα – Μιλάμε για αυτοδύναμη εντολή κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, είμαστε ευρύχωρο κόμμα, ενσωματούμε δημιουργικές φωνές που συμμερίζονται τις αξίες μας, χωρίς συμπλέγματα και ταμπού. Γι’ αυτό έφτασε η ΝΔ στο 40% κυβέρνηση.
Και τώρα το να μιλάει για συνθήκες αποστασίας ο πρωθυπουργός που, μετά τη διάλυση των ΑΝΕΛ, κυβέρνησε με τέσσερις βουλευτές από τους ΑΝΕΛ, έναν από το Ποτάμι και έναν από τον κ. Λεβέντη, υποτιμά τη νοημοσύνη των πολιτών. Μην ξεχάσουμε αυτά που ξέρουμε», ήταν το σχόλιο που επεφύλαξε ο εκπρόσωπος για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ που μάλλον ξέχασε τα δικά του πεπραγμένα στη δύση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ μετά την αποχώρηση του συγκυβερνήτη του, Πάνου Καμμένου).
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν παρέλειψε τέλος να κάνει και ένα σχόλιο για τη… βιαστική αντίδραση αυτοθαυμασμού από τον Αλέξη Τσίπρα για την αναφορά στο πρόσωπό του από το γαλλικό περιοδικό Le Point.
«Αν μελετούσε κανείς το άρθρο του Le Point, θα καταλαβαινε ότι άλλα εννοούσε και όχι αυτά που κατάλαβε ο κ. Τσίπρας. [Για την ακρίβεια] αναδείκνυε την ασυνέπεια του κ. Τσίπρα προκειμένου να κερδίσει την εξουσία στην Ελλάδα», παρατήρησε ο κ. Οικονόμου.