Πόσα λεφτά έχει ο γιος της αείμνηστης Ελισάβετ Β’, ο οποίος το Σάββατο 6 Μαΐου 2023 γίνεται και διά της στέψεως ο Κάρολος Γ’ της Αγγλίας; Πολλά. Oμως οι γνώμες διίστανται, όπως έγραψε η Corriere della Sera. Τα βρετανικά έντυπα έχουν κρεμάσει στα μανταλάκια τους διαφορετικά στοιχεία, ασύμφωνα μεταξύ τους. Οι Sunday Times, κάπως εξειδικευμένοι στο θέμα πλούτος επειδή κάθε χρόνο δημοσιεύουν τη λίστα των πλουσιοτέρων κατοίκων της Νήσου, έγραψαν ότι η περιουσία του είναι 600 εκατ. λίρες.
Ωστόσο ο Guardian, «που είναι ριζοσπαστικά αριστερή και σκληρά αντιμοναρχική εφημερίδα», έγραψε ότι ο νέος βασιλιάς έχει περιουσία 2 δισ. λιρών. Αυτή η δεύτερη εκτίμηση, η λαρτζ, όπως μας πληροφόρησαν οι Ιταλοί, έχει ήδη σχολιαστεί από τους παλατιανούς: «Πρόκειται για εξαιρετικά δημιουργικό μείγμα εικασιών, υποθέσεων και ανακριβειών», σχολίασαν δηκτικά.
Πάντως, είτε 600 είναι τα εκατομμύρια είτε περισσότερα, ο Κάρολος ζυγίζεται και βγαίνει πλουσιότερος από τη μητέρα του, η οποία στον μάταιο κόσμο μας είχε περιουσία «μόνο» 370 εκατ. λιρών (κατά τους Sunday Times). Ωστόσο τα λεφτά αυτά θεωρούνται «λίγα», αφού δεν του επιτρέπουν την καταχώριση του ονόματός του στον κατάλογο των 250 Κροίσων της Βρετανίας. Τον Κάρολο έχει ξεπεράσει σε πλούτο ακόμη και το πρωθυπουργικό ζεύγος Σούνακ, με σούμα 700 εκατ. λιρών.
Μπορεί, φυσικά, να παρηγορηθεί ο Κάρολος λογαριάζοντας το «βιός» άλλων διασημοτήτων της πατρίδας του, του πρώην ποδοσφαιριστή Ντέιβιντ Μπέκαμ, λόγου χάρη, ή του ποπ τραγουδιστή Ελτον Τζον, φίλου της αξέχαστης πριγκίπισσας Νταϊάνα – εντάξει, από δαύτους είναι πλουσιότερος. Μπορεί να διατηρήσει, όμως, και τα κόμπλεξ του απέναντι στους σεΐχηδες του Κόλπου – ο αμύθητος πλούτος τους δεν συγκρίνεται με τίποτε, και δικαίως ο Κάρολος νιώθει μπροστά τους «ζητιάνος».
Το ερώτημα που ταλάνισε την Corriere είναι δημοσιογραφικά θεμιτό: «Πόθεν έσχε το χρήμα του ο Κάρολος;» Παρατήρησε, λοιπόν, ότι είναι αποτέλεσμα κληρονομιάς και επιτυχημένων επιχειρηματικών κινήσεων. Καθ’ ότι ο Κάρολος τυγχάνει «οξυδερκής επιχειρηματίας, ο οποίος στο πέρασμα των χρόνων μεταμόρφωσε το Δουκάτο της Κορνουάλης [νυν «φέουδο» του γιου του, πρίγκιπα και διαδόχου Γουίλιαμ] σε κότα που γεννά χρυσά αυγά».
Οι Ιταλοί έγραψαν και κάποια άλλα στοιχεία, που δείχνουν ότι ο Κάρολος δεν πιστεύει στο παρωχημένο εμπορικό δόγμα «πέτα τα λεφτά απ’ το παράθυρο για να τα βρεις στην πόρτα σου διπλά», αλλά είναι οικονόμος, σφιχτοχέρης, σπάγγος κατά το κοινώς λεγόμενο: «Καλά είναι τα κοστούμια του, εξαιρετικής κατασκευής, ωστόσο παλιά. Και πάντα σβήνει τα φώτα όταν εξέρχεται από κάποιο δωμάτιο…»
Σημαντική λεπτομέρεια από τη ζωή του Καρόλου δόθηκε από το ρεπορτάζ, ώστε να μην υπάρχει αμφιβολία για το πρόσωπο που κινεί τα νήματα της τσιγκουνιάς του άνακτος: «Ξεκίνησε την ανοικοδόμηση των περιουσιακών στοιχείων του έπειτα από το διαζύγιο με την Νταϊάνα, το οποίο είχε αφαιρέσει από την περιουσία του περί τα 20 εκατ. ευρώ στο μέσον της δεκαετίας του ’90».
Από τη μάνα του ο Κάρολος κληρονόμησε δύο κάστρα συνολικής αξίας 455 εκατ. λιρών: το Σάντριγχαμ και το Μπάλμοραλ (το Μπάκιγχαμ ανήκει στο βρετανικό Δημόσιο). Επίσης, το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο της μεταστάσης (μετοχές και ομόλογα), αξίας 100 εκατ. λιρών. Ο φόρος κληρονομιάς που ταλαιπωρεί όλους τους δικαιούχους, στην περίπτωση του Καρόλου ήταν μηδενικός. Διότι στο Νησί έχει θεσπιστεί ειδικός νόμος υπέρ της δωρεάν μετάβασης από τη μία βασιλική περιουσία στην άλλη. Αν η Ελισάβετ δεν ήταν βασίλισσα και ο ίδιος δεν ήταν ο διάδοχός της, ο Κάρολος θα πλήρωνε στο Δημόσιο φόρο κληρονομιάς 150 εκατ. λιρών.
Επιπλέον ο Κάρολος κληρονόμησε από τη μητέρα του και το Δουκάτο του Λάνκαστερ, το οποίο κατέχει πολύτιμη γη σε όλη την Αγγλία, συμπεριλαμβανομένου του Λονδίνου. Ο Guardian φούσκωσε το ύψος της περιουσίας του Καρόλου επειδή θεωρεί ότι την αξία των κοσμημάτων που κατέχει ο Κάρολος τη δεκαπλασιάζει η βασιλική του «φίρμα» εν είδει μοναρχικής υπεραξίας. Τα 2 δισ. της τελικής εκτίμησής του ο Guardian τα δικαιολογεί με την πρόσθεση των αλόγων ράτσας και των σημαντικής αξίας έργων Τέχνης, τα οποία, και αυτά, κληρονόμησε ο Κάρολος από την Ελισάβετ.