353
|

Υπάρχει και η Συμμαχία του Ειρηνικού

Υπάρχει και η Συμμαχία του Ειρηνικού

Κλεισμένοι σε μια Δυτική-Ευρωκεντρική ανάγνωση του κόσμου, χάνουμε συχνά από τα μάτια μας τα μεγάλα ρεύματα που κινούν τον κόσμο. Βέβαια, κάθε τόσο η πραγματικότητα έρχεται και μας δαγκώνει – οπότε, διστακτικά, την αναγνωρίζουμε. Έτσι, κάποια στιγμή ξυπνήσαμε με τη συνειδητοποίηση ότι το οικονομικό-εμπορικό κέντρο της υφηλίου έχει μετακινηθεί στον Ειρηνικό, με τις ΗΠΑ να επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους στην Κίνα και την Ν.Α. Ασία – διόλου περίεργο που οι G-20 συναντήθηκαν στο Brisbane της Αυστραλίας. Επίσης βάλαμε στον χάρτη τις μεγάλες χώρες της Νότιας Αμερικής: Βραζιλία, Αργεντινή, Μεξικό.

Όμως, την στιγμή αυτή μια νέα συσσωμάτωση βρίσκεται σε εξέλιξη στην ίδια εκείνη περιοχή, και τραβάει το ενδιαφέρον διεθνώς. Πρόκειται για την «Συμμαχία του Ειρηνικού», που συγκεντρώνει Μεξικό, Κολομβία, Περού και Χιλή – δηλαδή όλο το μέτωπο της Λατινικής Αμερικής προς τον Ειρηνικό. Σε λίγο, θα προστεθεί ο Παναμάς και η Κόστα Ρίκα. Πρόκειται για μια περιφερειακή ένωση με πάνω από 200 εκατομμύρια κατοίκους, με συνολικό ΑΕΠ σχεδόν 2,2 τρισ. δολάρια και ρυθμούς ανάπτυξης στο 3,65% για το 2013 (και κατά κεφαλήν ΑΕΠ, σε όρους αγοραστικής δύναμης, 14.000 δολάρια). Η ανεργία κινείται στο 6,6% ενώ ο πληθωρισμός βρίσκεται στο 2,8%. Το σύνολο των εισαγωγών της ζώνης ξεπερνάει τα 550 δισ. δολάρια τον χρόνο – περίπου ισοζυγίζεται από εξαγωγές. Η περιοχή δέχεται πάνω από 30 εκατομμύρια τουρίστες τον χρόνο, ενώ οι άμεσες ξένες επενδύσεις το 2013 άγγιξαν τα 83 δισ. δολάρια. Ο «υπόλοιπος κόσμος» αρχίζει να καταγράφει αυτήν την πραγματικότητα. Καθεστώς παρατηρητή έχουν αποκτήσει ήδη οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ιαπωνία, η Αυστραλία, οι περισσότερες χώρες της Ε.Ε., η Τουρκία, το Ισραήλ, το Μαρόκο: στο σύνολο των 32 αυτών χωρών -το μαντέψατε- δεν συγκαταλέγεται η Ελλάδα…

Μολαταύτα, το ενδιαφέρον για τη Συμμαχία του Ειρηνικού αρχίζει να εκδηλώνεται και στις ακτές μας. Όταν, στο ξεκίνημα της κρίσης, είχε διοργανωθεί συνάντηση γνωριμίας η προσέλευση ενδιαφερομένων -από επιχειρήσεις μέχρι φοιτητές- ήταν οριακή. Αργότερα, άρχισαν να διερευνούν το οικονομικό ενδιαφέρον πολλοί. Τώρα, το πρωινό της 20ης Νοεμβρίου στα Αμφιθέατρο Κρανιδιώτη του ΥΠΕΞ, με επίσημη συμμετοχή του υπουργείου και συμπαράσταση του ΙΔΙΣ και του ΕΛΙΑΜΕΠ, γίνεται η πιο οργανωμένη/ανοιχτή μέχρι σήμερα συνάντηση παρουσίασης -και- γνωριμίας, απο οικονομική και ακαδημαϊκή γωνία.
 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News