Varouf-Lafazan-economics

Τα δεδομένα μεταθέτουν τον σχεδιασμό παράλληλου νομίσματος στα επίπεδα υψίστης αφέλειας και την πρόθεση για κάτι τέτοιο σε εγκληματική αβλεψία ή δόλιο σχεδιασμό.

protagon.import

Όταν σχεδιάζεις σενάρια για δραχμή το πρώτο πράγμα που μεριμνάς έτσι ώστε να αποφύγεις την άβυσσο μιας άτακτης χρεοκοπίας και υποτίμησης, είναι η σημαντική ενίσχυση των συναλλαγματικών διαθεσίμων και των διαθεσίμων του κράτους. Ωστόσο, όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία, σύμφωνα με το δελτίο του Δημόσιου Χρέους, στο τέλος του 2014, στα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου βρίσκονταν 2,574 δισ. ευρώ και τρεις μήνες αργότερα βρέθηκαν μόλις 796,5 εκ. ευρώ, μειωμένα κατά 63%!

Σημειώνεται ότι τα στοιχεία αυτά αφορούν στο πρώτο τρίμηνο του έτους, ενώ από τον Μάρτιο και μετά άρχισαν να πληθαίνουν τα προβλήματα στις πληρωμές του δημοσίου επιδεινώνοντας περαιτέρω την ταμειακή του θέση.
Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος τα συναλλαγματικά διαθέσιμα βρέθηκαν τον Ιούνιο του 2015 στα 5,115 δισ. από 5,882 δισ. τον Ιανουάριο, καταγράφοντας μείωση 13%!

Τα ως άνω δεδομένα μεταθέτουν τον σχεδιασμό παράλληλου νομίσματος στα επίπεδα υψίστης αφέλειας και την πρόθεση για κάτι τέτοιο σε εγκληματική αβλεψία ή δόλιο σχεδιασμό. Και αυτό καθώς είναι οι ίδιες οικονομικές αρχές που αποδυνάμωναν με τις αποφάσεις τους τη θέση της χώρας, ενώ ταυτόχρονα, μελετούσαν (και ψήφιζαν σε κλειστές και έκνομες επιτροπές), για την εφαρμογή του φοβερού και τρομερού IOU, ως εξ ορισμού προπομπό της νέας δραχμής…
Η χώρα θα βρισκόταν κατόπιν σχεδίου στο απόλυτο κενό.

Πάλι καλά που η «οικονομική πολιτική» την περίοδο πριν την υπογραφή της συμφωνίας στη σύνοδο κορυφής στις 12 Ιουλίου μας στοίχισε μόλις 85 δισ. επιπλέον χρηματοδοτικές ανάγκες… (προς το παρόν τουλάχιστον).

Ο Γιάννης Τσαμουργκέλης είναι Επίκουρος Καθηγητής Διεθνούς Οικονομίας Πανεπιστημίου Αιγαίου