Το 2013 ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην αντιπολίτευση και αποκήρυττε μετά βδελυγμίας τον αγωγό ΤΑΡ καταγγέλλοντας την τότε κυβέρνηση και αποδίδοντάς της ενδοτικότητα και έλλειψη ενεργειακού σχεδιασμού, ενώ υποστήριζε ότι ενδυναμώνει τις απαιτήσεις των πολυεθνικών εταιριών και διαμορφώνει ακόμα πιο δυσμενείς συνθήκες για την έξοδο από την κρίση.
Τώρα, όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στην κυβέρνηση, οπότε οι συνθήκες και τα δεδομένα άλλαξαν. Σε τέτοιο βαθμό, ώστε στα εγκαίνια των έργων της Τρίτης φώναξε «παρών» ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας.
Τη «φιέστα», όμως, που έστησε η κυβέρνηση δεν… διευκόλυνε η απουσία όλων των αρχηγών των κρατών που εμπλέκονται στο έργο – της Αλβανίας και Ιταλίας, αλλά και των λοιπών κρατών του Νοτίου Διαδρόμου (Αζερμπαϊτζάν, Γεωργία, Τουρκία), όπως επίσης και της Βουλγαρίας.
Εκεί όμως ήταν η ΕΡΤ, σε μια υπερπαραγωγή, μεταδίδοντας -όπως ανέφεραν από την κυβέρνηση- τη νέα εποχή για τη χώρα μας.
Η κεντρική εκδήλωση των εγκαινίων άρχισε στις 15:00 της Τρίτης στο ξενοδοχείο «MET» με κύριο ομιλητή τον έλληνα πρωθυπουργό.
«Η έναρξη των εργασιών για την κατασκευή του αγωγού TAP πραγματοποιείται σε μια κομβική χρονική στιγμή για την ελληνική οικονομία και την περιοχή ευρύτερα και συμπίπτει χρονικά με την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης», σημείωσε ο κ. Τσίπρας, κατά την ομιλία του.
Οπως ανέφερε, η επιτυχημένη ολοκλήρωση της Αξιολόγησης αίρει την αβεβαιότητα γύρω από την οποία βρισκόταν η οικονομία το προηγούμενο διάστημα και οδηγεί σε ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα.
Πρόσθεσε ότι, σύμφωνα με τις προβλέψεις, στο δεύτερο εξάμηνο του έτους η ελληνική οικονομία θα εισέλθει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ επισήμανε πως η συμφωνία διευθέτησης του χρέους θα ελευθερώνει πόρους για επενδύσεις και αύξηση της απασχόλησης.
Ειδικότερα για τον αγωγό, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι τα εγκαίνια του TAP σηματοδοτoύν τη νέα εποχή στην οποία εισέρχεται η Ελλάδα. Συγκεκριμένα, μίλησε για εγχείρημα περιφερειακής συνεργασίας με μεγάλη οικονομική και γεωστρατηγική σημασία.
Αναφερόμενος στην οικονομική σημασία, επισήμανε ότι η εξασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης συνιστά θεμέλιο λίθο της ενεργειακής στρατηγικής της Ελλάδας και της Ευρώπης, ενώ σε ό,τι αφορά τη γεωστρατηγική σημασία σημείωσε ότι η ενέργεια να γίνει μπορεί γέφυρα συνεργασίας και ευημερίας για όλους στην περιοχή μας.
«Ο TAP είναι μία από τις μεγαλύτερες άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.
Αναγνώρισε ως δίκαιο τον χαρακτηρισμό ότι πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα ενεργειακά έργα παγκοσμίως και ανέφερε ότι «κατά μήκος της διαδρομής του μπορεί να συνδεθεί με υφιστάμενους ή μελλοντικούς αγωγούς ώστε να προσεγγίζει το δυνατόν περισσότερες αγορές».
Ενα τέτοιο παράδειγμα είναι ο βουλγαρικός αγωγός IGB που θα μπορεί να λειτουργήσει ως γέφυρα για τη μεταφορά αερίου προς την κεντρική και ανατολική Ευρώπη.
Ανέφερε ότι η Ελλάδα προχωρά στην οικοδόμηση πολυδιάστατης ενεργειακής πολιτικής μέσω συνεργασιών και έργων. «Ο ενεργειακός χάρτης της νοτιοανατολικής Ευρώπης μεταμορφώνεται και η Ελλάδα καθίσταται σε κόμβο» υπογράμμισε.
«Ο IGB και ο πλωτός σταθμός LNG στην Αλεξανδρούπολη και η αναβάθμιση του σταθμού της Ρεβυθούσας είναι στοιχεία παραγωγικής ανασυγκρότησης» είπε ο Πρωθυπουργός.
Τονίζοντας τα οφέλη της επένδυσης που υπερβαίνει το 1,5 δισ. και καθίσταται από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη στάθηκε στην απασχόληση καθώς οι θέσεις εργασίας για τον TAP θα ξεπεράσουν τις 8.000, ενώ ιδιαίτερα σημαντική η εμπλοκή των ελληνικών εταιρειών τόσο στην κατασκευή όσο και στα υλικά.
«Ηδη έχουν συμβολαιοποιηθεί 270.000 τόνοι σωληναγωγών» ανέφερε ο κ. Τσίπρας. Επιπλέον θα υπάρχει μείωση του ενεργειακού κόστους για τις περιοχές που διέρχεται ο αγωγός, ενώ θα ενισχυθεί πληθώρα τεχνικών επαγγελμάτων.
Σημαντικά αναμένονται τα οφέλη για τους καταναλωτές και τα νοικοκυριά, σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό.
Τέλος, θα υπάρξει εκτεταμένο πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης ύψους 32 εκατ. ευρώ για τις τοπικές οικονομίες από 11 εκατ. που προβλέπονταν αρχικά.
Το σχόλιο της ΝΔ
«Η κατασκευή του αγωγού ΤΑΡ είναι ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο που οραματίστηκε, σχεδίασε και δρομολόγησε η ΝΔ» αναφέρει η αξιωματική αντιπολίτευση, σχολιάζοντας την τελετή εγκαινίων παρουσία Τσίπρα.
«Σήμερα, ο κ. Τσίπρας υποκλίνεται στο έργο αυτό. Τρέχει λαχανιασμένος να εγκαινιάσει ένα έργο, που ο ίδιος συνειδητά χτυπούσε και συστηματικά υπονόμευε.
»Oπως ακριβώς έκανε και με την Cosco. Αυτός είναι ο κ. Τσίπρας. Τελευταίος στα έργα ανάπτυξης, πρώτος στις καταιγίδες φόρων» καταλήγει.
Οι δηλώσεις του Θεοδωράκη
Ως αφορμή για νέα πορεία ανάκαμψης χαρακτήρισε τον αγωγό φυσικού αερίου ο επικεφαλής του Ποταμιού, προσερχόμενος στην τελετή. Ο Σταύρος Θεοδωράκης επεσήμανε τα «οικονομικά οφέλη», δηλαδή τις «οκτώ χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, πολλές από τις οποίες θα απορροφήσουν εξειδικευμένο τεχνικό και επιστημονικό προσωπικό» καθώς και την ενίσχυση του γεωπολιτικού ρόλου της χώρας, «αφού η βόρεια Ελλάδα καθίσταται σημαντικός ενεργειακός κόμβος».
«Ο δρόμος αποδέσμευσης της χώρας από τα Μνημόνια περνά από μεγάλα και μικρά αναπτυξιακά έργα και όχι από την καχυποψία απέναντι σε κάθε είδους επενδυτές που διδάσκει ο ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε ο ίδιος με νόημα.
Επαφές Τσίπρα πριν από τα εγκαίνια του αγωγού TAP – Συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Γεωργίας
Για την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Γεωργίας στον οικονομικό και ενεργειακό τομέα συζήτησαν οι πρωθυπουργοί Αλέξης Τσίπρας και Γκιόργκι Κβιρικασβίλι, στη διάρκεια συνάντησης που είχαν στο πλαίσιο των εγκαινίων.
Οι δύο πρωθυπουργοί αναφέρθηκαν στις παραδοσιακές σχέσεις φιλίας που συνδέουν την Ελλάδα και τη Γεωργία και στις δυνατότητες συνεργασίας στους τομείς του πολιτισμού και της εκπαίδευσης.
Ο κ. Κβιρικασβίλι είπε ότι προσβλέπει στη βοήθεια της Ελλάδας για την προσέγγιση της χώρας του με την Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως στο ζήτημα της βίζας για τους Γεωργιανούς που επισκέπτονται χώρες της ΕΕ.
Ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε, επίσης, με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ Αμος Χόκστιν και τον διευθύνοντα σύμβουλο του TAP, Ιαν Μπράντσο ο οποίος τόνισε ότι «η έναρξη της κατασκευής του ΤAP αποτελεί ιστορική στιγμή για την επίτευξη των ενεργειακών στόχων της Ευρώπης , καθώς η ολοκλήρωσή του θα συνδράμει στη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας της Γηραιάς Ηπείρου μέσω της διαφοροποίησης των ενεργειακών πηγών της». Ο ίδιος σημείωσε ότι ο αγωγός αναμένεται να παραδοθεί βάσει χρονοδιαγράμματος, ενώ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον Πρωθυπουργό και τις ελληνικές αρχές για τη στήριξή τους στην υλοποίηση του εγχειρήματος.
Δείτε εικόνες από τα εγκαίνια