Ο υφυπουργός Χρήστος Τριαντόπουλος με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σε φωτογραφία από την πρόσφατη σύσκεψη στη Φαρκαδόνα | INTIMEnews
Επικαιρότητα

Τριαντόπουλος: €1,5 δισ. για τους πληγέντες του Daniel – Πόσα έχουν δοθεί για αποζημιώσεις και αντιπλημμμυρικά

Οι όποιες καθυστερήσεις, εν πολλοίς οφείλονται σε ελλιπή στοιχεία, δήλωσε στην ΕΡΤ ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Ειδικά στη Φαρκαδόνα σχετίζονται με καθυστερημένες αιτήσεις και κληρονομικά δικαιώματα. Ξεπέρασαν τις 150.00 οι αιτήσεις κρατικής αρωγής
Protagon Team

Ως τη «μεγαλύτερη καταστροφή που έχει πλήξει ποτέ την πατρίδα μας» χαρακτηρισε τη θεομηνία «Daniel» o υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος σε δηλώσεις του στο ΕΡΤΝews ανήμερα της συμπλήρωσης ενός έτους από το καταστροφικό της πέρασμα στη Θεσσαλία.

Οπως είπε υφυπουργός αναφερόμενος στο θέμα των αποζημιώσεων, «οι αιτήσεις για κρατική αρωγή έχουν ξεπεράσει τις 150.000», ενώ συνολικά οι επικοινωνίες με τους πληγέντες ξεπέρασαν τις 200.000.

«Μέχρι τώρα έχουμε διαθέσει 252 εκατ. από την κρατική αρωγή», ανέφερε, επισημαίνοντας ότι το ποσό αυτό εντάσσεται σε ένα σχέδιο αποζημιώσεων που ξεπερνά τα 1,5 δισ. ευρώ.

«Συνεχίζεται αυτή η καταβολή με μια σειρά από μέτρα που αγγίζουν όλα τα νοικοκυριά της περιοχής […] Ολο αυτό το σχήμα (της αρωγής) είναι σε εξέλιξη αντιμετωπίζοντας και όλα τα προβλήματα που προκύπτουν», διευκρίνισε και αναφορικά με τις αποζημιώσεις στο ζωικό κεφάλαιο, ενημέρωσε ότι αυτό έχει αυτό έχει καλυφθεί από την πρώτη στιγμή από τον ΕΛΓΑ.

Αντίστοιχα, πρόσθεσε, «το φυτικό κεφάλαιο είναι σε μια διαδικασία αποζημίωσης και συγκέντρωσης των στοιχείων από τον ΕΛΓΑ που τα φέρνουν στην κρατική αρωγή και εμείς στη συνέχεια θα τα καταβάλουμε».

Οσον αφορα την παρακάρλια περιοχή, ο κ. Τριαντόπουλος δήλωσε ότι οι πληγέντες έχουν αποζημιωθεί με 42 εκατ. ευρώ: «Εχουν αποζημιωθεί -διευκρίνισε- για τη φυτική τους παραγωγή, έχουν αποζημιωθεί για τα δύο χρόνια που δεν θα καλλιεργήσουν τα χωράφια τους στις παρακάρλιες περιοχές που είναι ακατάλληλες και είναι σε εκκρεμότητα το κομμάτι του φυτικού κεφαλαίου που περιμένουμε την ολοκλήρωση των στοιχείων από τον ΕΛΓΑ για να προχωρήσουμε σε αποζημιώσεις».

Στη Θεσσαλία, ειδικά για το κομμάτι της φυτικής παραγωγής, έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες και απομένουν κάποιες λεπτομέρειες. Αντίστοιχα, για τον πάγιο εξοπλισμό έχει δοθεί ο πρώτος και ο δεύτερος κύκλος της πρώτης αρωγής και έχει καταβληθεί το μεγαλύτερο μέρος των αποζημιώσεων σε αγρότες και επιχειρηματίες που είχαν πλήρεις φακέλους.

«Εχει καταβληθεί το 50% της κρατικής αρωγής και έχουμε ζητήσει από την Περιφέρεια Θεσσαλίας να μας υποβάλει τους φακέλους για να προχωρήσει η διαδικασία»,, συμπλήρωσε ο κ. Τριαντόπουλος που απάντησε και στις επικρίσεις για καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις των πληγέντων – καθυστερήσεις που εν πολλοίς, όπως είπε,  οφείλονται σε ελλιπή στοιχεία.

«Στις ενημερώσεις που κάνουμε, τους παροτρύνουμε να συνεχίσουν να επικοινωνούν με τις επιτροπές της Περιφέρειας», ανέφερε, τονίζοντας ότι η πρώτη καταβολή του 50% γίνεται σε διάστημα 7 -10 ημερών από την αποστολή των ψηφιακών αρχείων στην αρμόδια υπηρεσία.

Μιλώντας στη συνέχεια για την πολύπαθη Φαρκαδόνα ο κ. Τριαντόπουλος υποστήριξε ότι τα όποια προβλήματα υπάρχουν αναφορικά με τις αποζημιώσεις σχετίζονται με καθυστερημένες αιτήσεις και κληρονομικά δικαιώματα.

Οσον αφορά εξάλλου την αντικατάσταση της κατεστραμμένης οικοσκευής των πληγέντων, ενημέρωσε πως «ενεργοποιήσαμε ένα σύστημα που έδωσε την οικοσυσκευή, με αυτοματοποιημένο τρόπο, σε 20.000 νοικοκυριά».

Ομοίως και για τις μικρής κλίμακας ζημιές, η διαδικασία έχει πλέον απλοποιηθεί και τα χρήματα πιστώνονται στους δικαιούχους ανάλογα με το μέγεθος της κατοικίας.

Οργανισμός Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας και αντιδράσεις

Ερωτηθείς, τέλος,  για τον Οργανισμό Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας και τις τυχόν αντιδράσεις από τους παραγωγούς, ο κ. Τριαντόπουλος διαβεβαίωσε πως θα υπάρξει συνεργασία με τους αγρότες. «Οι ΤΟΕΒ θα συμμετέχουν μέσα στον ενιαίο φορέα που θα έρθει να καλύψει αυτόν τον μεγάλο κατακερματισμό που υπάρχει», ανέφερε, ενημερώνοντας πως βρίσκεται σε εξέλιξη το τελευταίο στάδιο επιλογής βιογραφικών προκειμένου να αρχίσει να λειτουργεί ο φορέας.

«Όλες οι μεταρρυθμίσεις έχουν ένα πολιτικό κόστος… αλλά τα αρνητικά αποτελέσματα της μη ύπαρξης ενός τέτοιου φορέα τα βλέπαμε πριν τον “Daniel” τα βλέπουμε και τώρα», παρατήρησε ο υφυπουργός, εκτιμώντας πως  «όταν λειτουργήσει [ο Οργανισμός] θα συνεισφέρει θετικά αποτρέποντας ακραία φαινόμενα, όπως αυτά που είδαμε στον Παγασητικό».

Σε σχέση με τα αντιπλημμυρικά έργα, ο κ. Τριαντόπουλος δήλωσε, όπως έχει ενημερωθεί από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, ότι έχουν ξεκινήσει οι παρεμβάσεις χάρη και σε ένα κονδύλι ύψους 42 εκατ. ευρώ. «Υπάρχουν στο πεδίο εργολάβοι που ενεργούν πέραν των πρώτων παρεμβάσεων», συμπλήρωσε στην απάντησή του για τα αντιπλημμυρικά.