Ταξιδιώτες στον διεθνή αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος» | Konstantinos Tsakalidis / SOOC
Επικαιρότητα

Τουρισμός: Με δύο εκατ. αφίξεις έκλεισε ο Οκτώβριος – Αύξηση 11%

Θετική είναι η εικόνα και στο δεκάμηνο: την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου του 2023 καταγράφηκαν 23 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, ξεπερνώντας τα επίπεδα του Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2022, παρουσιάζοντας αύξηση κατά +11,5%/+2,4 εκατ. αφίξεις. Σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2019 η αύξηση υπολογίζεται στο +12%
Protagon Team

Νέο ρεκόρ αεροπορικών αφίξεων στην Ελλάδα κατέγραψε το Στατιστικό Δελτίο Νοεμβρίου του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ).

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου, τον Οκτώβριο σημειωθήκαν δύο εκατ. αφίξεις καταγράφοντας αύξηση +11,0% σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2022 και +24,5% σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2019.

Θετική είναι η εικόνα και στο δεκάμηνο: την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου του 2023 καταγράφηκαν 23 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, ξεπερνώντας τα επίπεδα του Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2022, παρουσιάζοντας αύξηση κατά +11,5%/+2,4 εκατ. αφίξεις. Σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2019, η αύξηση υπολογίζεται στο +12%.

Παράλληλα, την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2023, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν αύξηση κατά +15,2% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022 και διαμορφώθηκαν στα 17.919 εκατ €. Σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2019, καταγράφεται αύξηση +11,3%.

Περαιτέρω, τον Οκτώβριο του 2023 η Ελλάδα κατείχε την πρώτη θέση έναντι ανταγωνιστριών χωρών στον γενικό δείκτη ικανοποίησης των ξενοδοχείων με 86%. Στη δεύτερη θέση βρέθηκε η Κύπρος με 85% και στην τρίτη θέση η Ιταλία και η Ισπανία με 84%. Ακολούθησε η Τουρκία με 83% ενώ στην τελευταία θέση κατατάχθηκε η Γαλλία με 78%.

(Facebook.com/seteinstitute)
«Αποδίοδει καρπούς η πρωτοβουλία για την επιμήκυνση της σεζόν»

Αναφερόμενος στα θετικά στοιχεία από την τουριστική βιομηχανία, ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ, Δημήτρης Φραγκάκης, τόνισε σε δηλώσεις του την Τρίτη ότι η στρατηγική της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου αποδίδει καρπούς.

Εστιάζοντας στη φετινή τουριστική περίοδο, ο κ. Φραγκάκης είπε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ότι αυτή τη χρονιά «έχουμε τα πρώτα απτά αποτελέσματα» αυτής της πολιτικής, «καθώς η σεζόν ξεκίνησε πολύ νωρίς, στις αρχές Μαρτίου, ενώ ακόμα και μέχρι τα μέσα του Νοεμβρίου αρκετοί προορισμοί φιλοξενούν επισκέπτες».

Την ίδια στιγμή, η ζήτηση για την Αθήνα, εξήγησε ο κ. Φραγκάκης, είναι σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα όλο το χειμώνα με αυξημένες πτήσεις από αρκετές εταιρίες. Μάλιστα ίδια εικόνα δίνουν στον ΕΟΤ οι αεροπορικές και οι tour operators για το 2024 κατά την διάρκεια των επαφών που είχε ο ίδιος στη έκθεση WTM στο Λονδίνο.

«Η επιμήκυνση είναι μια συλλογική προσπάθεια η οποία έχει στηριχθεί από όλους: επαγγελματίες της αγοράς, τοπικές κοινωνίες, ΟΤΑ. Η πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη το 2022 για παροχή κινήτρων στο εξωτερικό με σκοπό την επιμήκυνση της σεζόν, την οποία ανέλαβε να υλοποιήσει ο ΕΟΤ, λειτούργησε εξαιρετικά θετικά. Oι καρποί αυτής της πρωτοβουλίας είναι αυτοί που απολαμβάνει σήμερα ο ελληνικός τουρισμός», τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ.