Protagon A περίοδος

Το πακέτο του Γιαπωνέζου

Είναι οκτώ το πρωί και η είδηση της Guardian με κάνει να θέλω να πάρω στο τηλέφωνο κάθε Γερμανό φίλο που έχω και να του την τρίψω στη μούρη. "Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας ενέκρινε φρέσκο πακέτο τόνωσης της οικονομίας ύψους 224 δισ. δολαρίων σε μια προσπάθεια να αναβιώσει την οικονομία της" γράφει η βρετανική εφημερίδα.

Θανάσης Τρομπούκης

Είναι οκτώ το πρωί και η είδηση της Guardian με κάνει να θέλω να πάρω στο τηλέφωνο κάθε Γερμανό φίλο που έχω (υπέρμαχο της οικονομικής τιμωρίας των "κακών" Ελλήνων) και να του την τρίψω στη μούρη. "Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας ενέκρινε φρέσκο πακέτο τόνωσης της οικονομίας ύψους 224 δισ. δολαρίων σε μια προσπάθεια να αναβιώσει την οικονομία της" γράφει η βρετανική εφημερίδα.

Το πακέτο, που διόλου σχέση δεν έχει με το ελληνικό πακέτο "διάσωσης" των εταίρων μας, αναμένεται να τονώσει την ανάπτυξη κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες και να δημιουργήσει 600.000 θέσεις εργασίας. Τα χρήματα θα διατεθούν σε έργα υποδομής και σε κίνητρα για τις επιχειρήσεις ώστε να αυξηθούν οι επενδύσεις. Οι αναλυτές βέβαια εκτιμούν ότι εάν η ένεση ρευστού στην εγχώρια οικονομία δεν συνοδευτεί από δομικές αλλαγές, τότε το όλο εγχείρημα θα καταρρεύσει.

Η οικονομία της Ιαπωνίας έχει πληγεί από τη διεθνή οικονομική κρίση και το ισχυρό γεν. Η χώρα είναι χρεωμένη μέχρι το λαιμό και από την άλλη οι σχέσεις της με την Κίνα δεν την βοηθούν – έχει ενταθεί η διαμάχη των δύο χωρών για τα νησιά Σενκάκου όπως τα ονομάζει η Ιαπωνία ή Ντιαογιού, όπως τα αποκαλεί η Κίνα, που βρίσκονται στην Ανατολική Σινική Θάλασσα.

"Είναι θέμα ζωτικής σημασίας να υιοθετήσουμε μια οικονομική στρατηγική που θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και θα αυξήσει τα εισοδήματα ώστε να στηριχθεί η ανάπτυξη" είπε ο συντηρητικός νεοεκλεγείς πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε.

Την ίδια ώρα ο δικός μας συντηρητικός πρωθυπουργός περηφανεύεται στην Ευρώπη για την αποτελεσματικότητα της υβριδικής κυβέρνησής του που όμως στην πραγματικότητα είναι συμμέτοχη στο μεγαλύτερο κοινωνικό έγκλημα της σύγχρονης ιστορίας. Στο 26,8% έφτασε η ανεργία κύριοι! Οι μισοί δεν δουλεύουν αλλά και οι υπόλοιποι που δουλεύουμε είμαστε εγκλωβισμένοι και εξαντλημένοι χωρίς καν το δικαίωμα να διεκδικήσουμε ποιότητα στην εργασία και τη ζωή μας.

Φυσικά αυτά είναι λεπτομέρειες… Τι κάνετε κύριοι; Τι κάνετε;