Τα μεγαλύτερα κενά παρατηρούνταικλάδους των καταλυμάτων και εστίασης | INTIMEnews
Επικαιρότητα

Το ελληνικό παράδοξο με τους 500.000 ανέργους και τις 70.000 κενές θέσεις εργασίας

Σε ιστορικά υψηλά επίπεδα οι κενές θέσεις εργασίας στην Ελλάδα. Τι αλήθεια συμβαίνει; Δεν υπάρχουν δουλειές ή ένας μεγάλος αριθμός δηλώνει άνεργος (ενδεχομένως επιδοτείται και από τη ΔΥΠΑ) και ταυτόχρονα εργάζεται ως ανασφάλιστος;
Protagon Team

Προσπάθεια των οικονομολόγων να εξηγήσουν το “ελληνικό παράδοξο” 500.000 άνθρωποι να δηλώνουν άνεργοι και να αναζητούν εργασία, όταν σε πέντε τουλάχιστον κλάδους της οικονομίας με πρώτο τον τουρισμό οι επιχειρήσεις δηλώνουν ότι έχουν 70.000 κενές θέσεις εργασίας

“Οι συνθήκες στην αγορά εργασίας συνεχίζουν να βελτιώνονται, με το εποχικά διορθωμένο ποσοστό της ανεργίας να υποχωρεί στο 10,5% το Μάιο, προσεγγίζοντας τα προ της οικονομικής κρίσης επίπεδα και την απασχόληση να αυξάνεται. Την ίδια όμως στιγμή, παρατηρείται εντεινόμενη «στενότητα» στην αγορά εργασίας, όπως αποτυπώνεται στην αύξηση των κενών θέσεων εργασίας σε ιστορικά υψηλά επίπεδα”.

Αυτά επισημαίνει στην εβδομαδιαία ανάλυση, το τμήμα οικονομικών μελετών της Alpha Bank θέλοντας να αναδείξει ένα σοβαρό πρόβλημα για την οικονομία που είναι οι ελλείψεις προσωπικού και εργαζομένων σε βασικούς τομείς της οικονομίας (με πρώτο τον τουρισμό) που ξεπέρασαν τις 70.000, όταν οι αριθμοί δείχνουν ότι 500.000 Ελληνες καταγράφονται από την ΕΛΣΤΑΤ ως άνεργοι.

Τι αλήθεια συμβαίνει; Δεν υπάρχουν δουλειές ή ένας μεγάλος αριθμός δηλώνει άνεργος (ενδεχομένως επιδοτείται κι από τη ΔΥΠΑ) και ταυτόχρονα εργάζεται ως ανασφάλιστος;

Αρμόδιο βέβαια να απαντήσει είναι το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων καθώς αν συνεχιστεί αυτή η τάση των αριθμών, τότε θα μιλάμε για “ελληνικό παράδοξο” και οι οικονομολόγοι θα αναγκαστούν να φρεσκάρουν τις γνώσεις τους.

Μέχρι τώρα όλοι γνώριζαν, όπως εξηγούν οι αναλυτές στην υποσημείωση τους στο δελτίο για τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας, ότι «στενότητα» στην αγορά εργασίας είναι η κατάσταση στην οποία οι κενές θέσεις εργασίας υπερβαίνουν τον αριθμό των ατόμων που αναζητούν εργασία”.

Στην Ελλάδα όμως ζούμε οπότε και οι αναλυτές προσαρμόστηκαν συμπεραίνοντας:

-”Η εντεινόμενη «στενότητα» στην αγορά εργασίας (Labour market tightness), η οποία εκφράζεται με τη συνεχή αύξηση του ποσοστού των κενών θέσεων εργασίας, σε συνδυασμό με την ταυτόχρονη μείωση του ποσοστού της ανεργίας, περιορίζουν το δυνητικά διαθέσιμο εργατικό δυναμικό. Αυτό, στον βαθμό που θα λάβει μονιμότερα χαρακτηριστικά, δύναται να δημιουργήσει στρεβλώσεις στην αγορά εργασίας και ιδιαίτερα σε κλάδους οι οποίοι έχουν σημαντική συμμετοχή στην Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία”

Τι λένε οι αριθμοί

Το ποσοστό της ανεργίας, τον περασμένο Μάιο, συνέχισε την πτωτική του πορεία και διαμορφώθηκε σε 10,6%, επιστρέφοντας περίπου στα επίπεδα του Δεκεμβρίου του 2009 (10,5%). Η ίδια τάση μείωσης του ποσοστού ανεργίας συνεχίστηκε και τον Ιούνιο, αλλά ακόμη δεν έχουν ανακοινωθεί τα επίσημα στοιχεία.

Ομως, αυτό που παρατηρείται είναι ότι παράλληλα με τη βελτίωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας, σημειώνεται σημαντική αύξηση των κενών θέσεων εργασίας από το 2022 και μετά. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το πρώτο τρίμηνο του 2024 οι κενές θέσεις εργασίας ανήλθαν στα ιστορικά υψηλά επίπεδα των 70.826 θέσεων, καταγράφοντας αύξηση κατά 115,6% σε ετήσια βάση. Επιπρόσθετα, το ποσοστό των κενών θέσεων εργασίας διαμορφώθηκε σε 3,1%, ποσοστό υπερδιπλάσιο έναντι του πρώτου τριμήνου του 2023 (1,5%).

Σημειώνεται ότι το ποσοστό των κενών θέσεων εργασίας στην Ελλάδα ακολουθεί ανοδική πορεία τα τελευταία τρίμηνα, σε αντίθεση με την πλειονότητα των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ-27) στα οποία το εν λόγω ποσοστό υποχωρεί.

Τα μεγαλύτερα στον τουρισμό

Τα υψηλότερα ποσοστά των κενών θέσεων εργασίας, το πρώτο τρίμηνο του 2024, καταγράφονται στους κλάδους των καταλυμάτων και εστίασης (18,4%), στις τέχνες (9,6%), στη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας (7,3%), στην παροχή νερού (6,8%) και στις κατασκευές (6,5%).

Αξίζει να αναφερθεί ότι το ποσοστό των κενών θέσεων εργασίας στον κλάδο των καταλυμάτων και της εστίασης είναι το υψηλότερο στην ΕΕ-27, ακολουθούμενο από αυτό της Τσεχίας (8,1%), ενώ σε Μεσογειακές χώρες, στις οποίες ο τουρισμός συμβάλλει καθοριστικά στην οικονομική

δραστηριότητα, τα αντίστοιχα ποσοστά των κενών θέσεων εργασίας είναι αρκετά χαμηλότερα (Ισπανία: 0,5%, Γαλλία: 4,9%, Ιταλία 5,3%, Πορτογαλία: 1,7%, Κροατία 4,9% και Κύπρος 7,8%). Επιπρόσθετα, τα ποσοστά των κενών θέσεων εργασίας στη διαχείριση ακίνητης περιουσίας και στις κατασκευές είναι το δεύτερο και το τέταρτο υψηλότερο στην ΕΕ-27, αντίστοιχα.