Θετικός στο να αναζητηθούν τρόποι ώστε να επιβραβευτούν οι συνεπείς δανειολήπτες, όπως πρότεινε πρόσφατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εμφανίστηκε ο Νικόλαος Καραμούζης, πρόεδρος της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, ο οποίος εμφανίστηκε αργά τη νύχτα της Τετάρτης στον ΣΚΑΪ και στην εκπομπή της Νίκης Λυμπεράκη «Ρουά Ματ» για να μιλήσει για το φλέγον ζήτημα των κόκκινων δανείων.
Μιλώντας για την προστασία της α’ κατοικίας και τις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση, ο κ. Καραμούζης παρατήρησε κατ’ αρχάς ότι «η έννοια της προστασίας δεν υπάρχει σε καμία ευρωπαϊκή χώρα, υπάρχουν αντ’ αυτού διαδικασίες και πτωχευτικό δίκαιο». Προσέθεσε ότι «έχουμε μία έντιμη συμφωνία αλλά δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις. Είμαι αισιόδοξος ότι σύντομα, ίσως εντός της εβδομάδος να ολοκληρωθούν. Εκτιμώ ότι οι διαφορές μπορεί να γεφυρωθούν αρκεί η συμφωνία να αφορά τις ασθενέστερες τάξεις και όχι τους κακοπληρωτές. Το 1/3 όσων έχουν ενταχθεί στον νόμο Κατσέλη έχουν την οικονομική δυνατότητα», συμπλήρωσε με νόημα αναφερόμενος στους λεγόμενους «μπαταχτσήδες».
Αναφορικά με τους συνεπείς δανειολήπτες ο κ. Καραμούζης παραδέχτηκε ότι αποτελεί ηθικό θέμα να αισθάνονται αδικημένοι όσοι πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους και συμπλήρωσε: «Στις καλές επιχειρήσεις μειώνεται το κόστος χρηματοδότησης. Είναι πιο δύσκολο στις περιπτώσεις νοικοκυριών να μειωθεί το επιτόκιο. Αναζητούνται τρόποι να επιβραβευτούν και αυτοί».
Την ανταπόκριση του κ. Καραμούζη καλωσόρισε το πρωί της Πέμπτης ο κ. Μητσοτάκης.
Κατά τα άλλα, ο κ. Καραμούζης στην τηλεοπτική του παρουσία στην εκπομπή «Ρουά Ματ» υπογράμμισε ότι «χρειαζόμαστε ένα εύρωστο και πολύ δυνατό τραπεζικό σύστημα για να μπορέσουμε να σηματοδοτήσουμε την οικονομία, τους πελάτες, την ανάπτυξη. Χρειαζόμαστε τράπεζες και πρόσβαση στις αγορές. Να έχουμε την εμπιστοσύνη των αγορών και των καταθετών για να επιστρέψουν οι καταθέτες. Ανάπτυξη χωρίς ένα ισχυρό και υγιές τραπεζικό σύστημα δεν είναι εφικτή».
Ο ίδιος περιέγραψε τι συνέβη στο τραπεζικό σύστημα με την κρίση. «Υπέστη σοβαρές συνέπειες, καθώς κατά την κρίση χάθηκαν οι μισές καταθέσεις, δηλαδή περί τα 117 δισ. ευρώ» είπε και εξήγησε: «Τα μισά δάνεια δεν εξυπηρετούνται, περίπου 107 δισ. ευρώ. Αναγκαστήκαμε να δανειστούμε περίπου 160 δισ. ευρώ στην κορύφωση της κρίσης, από την ΕΚΤ».
Ο κ. Καραμούζης τόνισε πάντως πως «οι συνθήκες σήμερα έχουν βελτιωθεί, κάτι το οποίο αποδείχθηκε και από τα stress tests του Ιουνίου του ’18».
«Οι τράπεζες έχουν κεφαλαιακή επάρκεια, αλλά πρέπει να ομολογήσω ότι οι αγορές είναι προβληματισμένες στο κατά πόσον μπορούμε να εξυγιάνουμε τους ισολογισμούς μας χωρίς κεφαλαιακές ενέργειες αλλά από την άλλη πλευρά η ρευστότητα έχει βελτιωθεί. Το 2018 επέστρεψαν 8 εκατ. δυνητικές καταθέσεις και η πρόσβαση στις αγορές έχει βελτιωθεί».
Σύμφωνα με τον κ. Καραμούζη, υπάρχουν δύο μεγάλα προβλήματα που συνδέονται με τις τράπεζες και την ανάπτυξη.
Το πρώτο είναι ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που είναι δυσθεώρητο. «Είναι 85 δις ευρώ, περίπου τα μισά δάνεια δεν εξυπηρετούνται».
Οι τράπεζες έχουν θέσει ένα φιλόδοξο και υπό προϋποθέσεις επιτεύξιμο στόχο να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια κατά 50 δισ. ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια, επεσήμανε.
Σε κάθε περίπτωση, όπως είπε συγκεκριμένα ο κ. Καραμούζης, «για να επιστρέψουν οι τράπεζες στην κανονικότητα, ο ελέφαντας στο δωμάτιο που λέγεται μη εξυπηρετούμενα δάνεια, πρέπει να αντιμετωπιστεί επιτυχώς».
«Υγιής οικονομία πάει μαζί με υγιείς τράπεζες. Δεν μπορεί να υπάρξουν υγιείς τράπεζες χωρίς μία οικονομία που αναπτύσσεται ταχέως και χαίρει του κύρους και της εμπιστοσύνης των διεθνών αγορών. Θα πρέπει να βελτιωθούν περαιτέρω οι συνθήκες στην οικονομία και τις αγορές», προσέθεσε.