Protagon A περίοδος

Ταμειακές στα βενζινάδικα

Κυριακή πρωί στην εθνική οδό Αθηνών Λαμίας,πρατήριο βενζίνης πολύ κοντά στα πρώτα διόδια πουλούσε την απλή αμόλυβδη προς 1,56 ευρώ το λίτρο...

Σωτήρης Ξενάκης

Κυριακή πρωί στην εθνική οδό Αθηνών Λαμίας,πρατήριο βενζίνης πολύ κοντά στα πρώτα διόδια πουλούσε την απλή αμόλυβδη προς 1,56 ευρώ το λίτρο. Περίπου την ίδια ώρα, άλλο βενζινάδικο στην οδό Πειραιώς πουλούσε το ίδιο προϊόν προς 1,33 ευρώ το λίτρο.

Η διαφορά των 23 λεπτών το λίτρο (περίπου 78 παλιές καλές δραχμούλες) σημαίνει ότι για να γεμίσει κάποιος ένα ντεπόζιτο των 50 λίτρων θα πρέπει να πληρώσει 11,5 ευρώ περισσότερο (περίπου 3900 παλιές καλές δραχμούλες). Τι σημαίνει επίσης αυτή η διαφορά; Ότι ο πρατηριούχος του ακριβού βενζινάδικου σε κάθε τέτοιο γέμισμα βγάζει σίγουρα 11,5 ευρώ κέρδος συν το κέρδος που βγάζει ο ιδιοκτήτης του φθηνότερου πρατήριου, αφού το πιθανότερο είναι πώς αγοράζουν τα καύσιμα περίπου στην ίδια τιμή.

Θα πει κανείς ότι αυτά έχει η ελεύθερη αγορά και ότι ουδείς υποχρεώνει τους οδηγούς να πληρώσουν 1,56 το λίτρο. Ότι μπορούν να κάνουν έρευνα αγοράς και να επιλέξουν το φθηνότερο πρατήριο της περιοχής τους. Πολύ σωστά…Μόνο που μετά από όλα αυτά, δεν καταλαβαίνω γιατί οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των πρατηριούχων επιμένουν να μην θέλουν να βάλουν ταμειακές μηχανές στις αντλίες τους έτσι ώστε να φορολογούνται για όλη την ποσότητα των καυσίμων που πουλάνε στη τιμή που την πουλάνε….

Η μάλλον καταλαβαίνω πολύ καλά….