Συμφωνία για 86 δισ. υπό κηδεμονία

Τι αναφέρει το κείμενο της συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της και ποια μέτρα πρέπει να περάσουν άμεσα από τη Βουλή. 

protagon.import

Δείτε εδώ το πλήρες κείμενο της συμφωνίας (στα ελληνικά)

«Το Grexit αποτελεί παρελθόν. Τα βάρη θα κατανεμηθούν με κοινωνική δικαιοσύνη. Βρεθήκαμε μπροστά σε δύσκολες αποφάσεις και σκληρά διλήμματα. Η συμφωνία είναι δύσκολη, όμως αποτρέψαμε την επιδίωξη για μεταφορά της δημόσιας περιουσίας στο εξωτερικό και το σχέδιο για πιστωτική ασφυξία. Καταφέραμε να κερδίσουμε την αναδιάρθωση του χρέους» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, ανακοινώνοντας την επίτευξη της συμφωνίας με τους δανειστές. 

Μετά από μία μαραθωνια σύνοδο κορυφής, Ελλάδα και δανειστες κατέληξαν σε συμφωνία για ένα πρόγραμμα 86 δισ. ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ. Τουσκ ανακοίνωσε, με ένα tweet, ότι επετεύχθη συμφωνία που προβλέπει μεταρρυθμίσεις και οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα. «Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να επανέλθει στην οδό της ανάπτυξης. Το Eurogroup θα συνεργαστεί με τους θεσμούς και οι υπουργοί Οικονομικών θα αποφασίσουν πώς μπορεί να υπάρξει μία χρηματοδότηση-γέφυρα» είπε ο Ντ. Τουσκ. «Η πρόταση μας για ένα πακέτο ανάπτυξης υιοθετήθηκε» σημείωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν. «Θα δημιουργηθεί ένα Ταμείο στο οποίο θα μεταφερθούν περιουσιακά στοιχεία της Ελλάδας. Το Ταμείο, που θα έχει έδρα στην Ελλάδα, θα προσπαθήσει να ρευστοποιήσει αυτα τα στοιχεία ώστε να χρηματοδοτηθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η αποπληρωμή του χρέους και επενδυτικό πρόγραμμα από την ελληνική κυβέρνηση» εξήγησε ο Γ. Ντάισελμπλουμ. Η έγκριση της  συμφωνίας από το ελληνικό κοινοβούλιο θα δημιουργήσει προϋποθέσεις για να κινηθούν και τα άλλα κοινοβούλια στο τέλος της εβδομάδας. Και έτσι άμεσα θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση στο πλαίσιο του ESM. Όλα αυτά, χρειάζονται κάποιες εβδομάδες. 

«Μιλάμε για ένα τριετές πρόγραμμα με μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, στην αγορά εργασίας ιδιωτικοποιήσεις. Το Ταμείο ιδιωτικοποιήσεων θα λειτουργεί υπό την ευρωπαϊκή εποπτεία» είπε η Α. Μέρκελ. «Με την εξαίρεση του νόμου για την ανθρωπιστική κρίση, θα ανακληθούν οι νόμοι που πέρασαν από την ελληνική κυβέρνηση στις αρχές Φεβρουαρίου» είπε η καγκελάριος, ανακοινώνοντας και την επιστροφή των ελέγχων στα υπουργεία. «Θα συζητήσουμε για το χρέος μόλις έχουμε την πρώτη θετική αξιολόγηση» συμπλήρωσε, ενώ είπε ότι οι θεσμοί θα συντονίσουν και την απο-πολιτικοποίηση της ελληνικής δημόσιας διοίκησης.

Η Ελλάδα έχει ώρες στη διάθεση της για να κάνει αλλαγές, μεταρρυθμίσεις και συμβιβασμούς που δεν κατάφερε να κάνει τα τελευταία πέντε χρόνια.  Κεντρικό σημείο στη διαπραγμάτευση ήταν οι αποκρατικοποιήσεις. Οι δανειστές ζητούν τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου φορέα, στα πλαίσια του αντίστοιχου του Λουξεμβούργου. Ο φορέας αυτός θα λειτουργεί υπό ελληνική διοίκηση και υπό τη «συνδρομή» αντίστοιχων ευρωπαϊκών θεσμών. Αρχικώς στην Ελλάδα έγινε παρανόηση καθώς πολλοί νόμιζαν ότι οι δανειστές απαιτούν μεταφορά ελληνικών περιουσιακών στοιχείων σε φορέα του Λουξεμβούργου. 

Τώρα, όσον αφορά τα μέτρα: 

Βασικός στόχος είναι μέχρι το 2018 να επιτευχθούν πλεονάσματα που θα αγγίζουν το 3.5%, ενώ οι τομείς που θα αναδιαρθρωθούν δεν είναι άλλοι από τους …συνηθισμένους. Συνταξιοδοτικό, μειώσεις συντάξεων, ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και πλήρης εφαρμογή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ. Ταυτόχρονα, γίνεται αναφορά στα μη συνταγογραφημένα φάρμακα, στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, στην αγορά γάλακτος και στην κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων. Τομείς, δηλαδή, τους οποίους οι ελληνικές κυβερνήσεις είχαν δεσμευτεί πως θα μεταρρυθμίσουν, αλλά τα τελευταία χρόνια δεν έχει γίνει επαρκής πρόοδος προς αυτή την κατεύθυνση.

Επίσης, να μην καταργηθούν οι νόμοι για τα εργασιακά, να επανεξεταστούν οι συλλογικές συμβάσεις, αλλά και οι ομαδικές απολύσεις, να συμμορφωθεί η Αθήνα με τους κανονισμούς της ΕΕ και να ληφθούν μέτρα για τα «κόκκινα δάνεια». Στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων ζητούν βελτιωμένη διοίκηση, δηλαδή ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί ομάδα εργασίας σε συνεργασία με θεσμούς. Αναφέρεται δε, ότι θα πρέπει να εφαρμοστούν όλες οι υπολειπόμενες μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο της πέμπτης αξιολόγησης που δεν έγιναν από τον Δεκέμβριο του 2014.

Ταυτόχρονα, η Ελλάδα πρέπει να προωθήσει άμεσα την πλήρη λειτουργία του Ανεξάρτητου Δημοσιονομικού Συμβουλίου, το οποίο θα εποπτεύει την εκτέλεση του Προϋπολογισμού, αλλά και να μεριμνήσει για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως απαιτούνται τουλάχιστον 25 δισεκατομμύρια.