Θεωρώ τον Γιάννη Στουρνάρα ίσως την πιο φωτεινή εξαίρεση ανθρώπων που υπηρέτησαν διαχρονικά, την τελευταία 20ετία τουλάχιστον, τον θώκο του Υπουργού Οικονομικών στην πιο εύθραυστη οικονομικά, πολιτικά, θεσμικά και κοινωνικά συγκυρία της μεταπολιτευτικής ιστορίας του τόπου. Όσο όμως τον ξεχωρίζω ως δημόσιο πρόσωπο, τόσο θα απευχόμουν να βρίσκομαι στην θέση της τραγικής φιγούρας που ενσάρκωσε χθες, στην εξοντωτικά πολύωρη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.
Και σε αυτήν την ιστορία η τραγικότητά του δεν απορρέει από το πρόσωπό του αλλά από το περιεχόμενο του ρόλου που έπαιξε χθες ως απόρροια των καθηκόντων του. Το χθεσινοβραδινό έργο του Eurogroup μοιάζει με κακογραμμένο σενάριο στο οποίο ο σεναριογράφος έδωσε τον ρόλο της πρωταγωνίστριας σε μία ατάλαντη και φοβισμένη ηθοποιό τρίτης κατηγορίας. Και σαν να μην έφθανε αυτό, της έκοψε και όλους τους διαλόγους και την έκανε βουβή πρωταγωνίστρια. Αυτός ήταν ο πρωταγωνιστικός ρόλος που ανέλαβε χθες η Ελλάδα.
Επιβεβαίωσε έτσι για ακόμα μία φορά το αυταπόδεικτο: ότι το να είσαι επαίτης είναι θεμιτό. Το να είσαι όμως και άβουλος και επαίτης είναι θλιβερό. Και παράλληλα εξέπεμψε δύο πολύ απλά μηνύματα, τόσο στο εσωτερικό όσο και το εξωτερικό της χώρας. Στο εσωτερικό: ότι υπάρχει μία κυβέρνηση η οποία την ώρα που "κόβει φλέβες" για την επανακεφαλαιοποίηση πέντε-δέκα τραπεζών, αποποιείται των ευθυνών και της εμπλοκής της για ένα πολλαπλάσιας αξίας σοβαρότερο θέμα που αφορά αν οι επόμενες δύο και τρεις γενεές θα μπορούν να σηκώσουν στις πλάτες τους και να ξεπληρώσουν ένα δυσανάλογο με τις δυνατότητες της χώρας μας χρέος. Στο εξωτερικό: ότι υπάρχει μία πλήρης διαπραγματευτική ανυπαρξία της Ελλάδας η οποία δείχνει να παρακολουθεί απαθής την διαμάχη των δανειστών της πάνω στα ερείπια της πολιτικής που δημιούργησαν για την χώρα.
Δυστυχώς, έπεσε στις πλάτες του κ. Στουρνάρα να υπερασπιστεί τον ρόλο που του φορτώθηκε. Αυτόν της εκπροσώπησης μίας χώρας βυθισμένης σε μοιρολατρική θλιβερότητα. Γι' αυτό δεν θα ευχόμουν ποτέ να ήμουν στην θέση του Γ. Στουρνάρα.