Επικαιρότητα

Πώς η Covid-19 αλλάζει τον επιχειρηματικό κόσμο

Το όριο μεταξύ επιχειρήσεων και κοινωνίας γίνεται θολό και παρατηρείται μια βαθύτερη ολοκλήρωση της κοινωνικής, περιβαλλοντικής και εμπορικής αξίας. Η λεγόμενη τριλογία αξίας PEC (public – environmental – commercial) είναι πιθανό να αποτελεί μια νέα κανονικότητα και ίσως ο μόνος τρόπος για τις επιχειρήσεις, την παγκόσμια οικονομία, τον πλανήτη, ώστε να συνεχίσουν να αναπτύσσονται με βιώσιμο τρόπο
Protagon Team

Η πανδημία Covid-19 προκάλεσε σοβαρές οικονομικές ζημιές σε ολόκληρο τον κόσμο, με τις επιχειρήσεις να πλήττονται σημαντικά. Για τις περισσότερες εξακολουθεί να είναι δύσκολη η επιβίωση λόγω των ισχνών εσόδων και της γενικής αβεβαιότητας στο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό περιβάλλον.

Το σαφές μήνυμα που προκύπτει είναι ότι οι επιχειρήσεις χρειάζεται να υιοθετήσουν ένα νέο μοντέλο ισορροπίας μεταξύ κοινωνικών, περιβαλλοντικών και εμπορικών στόχων.
Ποιο το νόημα δημιουργίας πλούτου μέσω της επιχειρηματικότητας όταν η υγεία, το περιβάλλον και οι κρίσεις στην κοινωνία μπορούν εύκολα να καταστρέψουν μια επιχείρηση σε διάστημα λίγων εβδομάδων;

Ταυτόχρονα, η πανδημία μας επέτρεψε να εντοπίσουμε ένα νέο τρόπο συμπεριφοράς στον επιχειρηματικό κόσμο: το όριο, μεταξύ επιχειρήσεων και κοινωνίας, γίνεται θολό και παρατηρείται μια βαθύτερη ολοκλήρωση της κοινωνικής, περιβαλλοντικής και εμπορικής αξίας. Η λεγόμενη τριλογία αξίας PEC (public – environmental – commercial) είναι πιθανό να αποτελεί μια νέα κανονικότητα και ίσως ο μόνος τρόπος για τις επιχειρήσεις, την παγκόσμια οικονομία, τον πλανήτη, ώστε να συνεχίσουν να αναπτύσσονται με βιώσιμο τρόπο.

Παραδείγματα από τον κόσμο

Οι περισσότερες μεγάλες εταιρείες χρησιμοποιούν την τεχνογνωσία τους, αξιοποιούν τις δυνατότητες και τις ικανότητές τους για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της Covid-19.
Για παράδειγμα, η Tent Craft, μια εταιρεία κατασκευής συναυλιακών χώρων, έχει αξιοποιήσει την εξειδίκευσή της για να παράγει κινητά ιατρεία και κινητές σκηνές για ενημερωτικές προβολές περί του Covid-19. Πολλές ζυθοποιίες μετέτρεψαν τα αποστακτήριά τους για την παραγωγή απολυμαντικών.

Αλλες εταιρείες προχώρησαν σε συνεργασίες win-win. Η Qantas και η Air New Zealand, για παράδειγμα, αντικατέστησαν τις επιβατικές πτήσεις με πτήσεις φορτίου για να μεταφέρουν αναγκαίες ιατρικές προμήθειες. Επίσης, η Hilton συνεργάστηκε με τη Lysol και τη Mayo Clinic για να προσφέρει ένα νέο πρότυπο καθαριότητας και απολύμανσης στις ιδιοκτησίες Hilton για τους επισκέπτες κατά τη διάρκεια και μετά την Covid-19.

Ακόμη, στο πλαίσιο, υποστήριξης της κυβερνητικής προσπάθειας των ΗΠΑ, η General Motors και η 3M παρήγαν βασικά προϊόντα (π.χ. αναπνευστήρες και μάσκες προσώπου) ως απάντηση στο tweet-προτροπή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Οι συνθήκες που δημιούργησε η Covid-19 είναι ταυτόχρονα ευκαιρίες για καινοτομία και διάσπαση των υπαρχόντων πλαισίων επιχειρηματικής δραστηριότητας. Οι εταιρείες έχουν αγκαλιάσει νέους τρόπους σκέψης και νέες επιχειρηματικές πρακτικές, που δεν είναι απαραίτητα συνεπείς με τις «συνήθεις» πρακτικές.

Το παράδειγμα του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ

Χαρακτηριστική ελληνική περίπτωση είναι εκείνη των ΕΛΠΕ.  Στο πρωτόγνωρο παγκοσμίως περιβάλλον που διαμόρφωσε η Covid-19, ο Oμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ αντέδρασε ακαριαία, έχοντας προετοιμαστεί για τις όποιες πιθανές ανατροπές των δεδομένων. Εφάρμοσε αμέσως σχέδιο επιχειρηματικής λειτουργικής συνέχειας με προτεραιότητες τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων ασφαλείας για την προστασία της υγείας των εργαζομένων και την απρόσκοπτη λειτουργία των διυλιστηρίων. Παράλληλα πέτυχε τον στόχο της αδιάλειπτης εξυπηρέτησης των αναγκών της κοινωνίας, τη διασφάλιση της ομαλής τροφοδοσίας της αγοράς με υγρά καύσιμα, την ενεργειακή επάρκεια της χώρας.

Με υψηλό αίσθημα εταιρικής και κοινωνικής ευθύνης, τα ΕΛΠΕ αποφάσισαν άμεσα να προβούν σε δωρεά 8 εκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας στη μάχη για τη διαχείριση της κρίσης από την πανδημία της Covid-19.

Στο πλαίσιο ενός εκτεταμένου προγράμματος στοχευμένων δράσεων, σε συνεργασία με τους αρμόδιους κυβερνητικούς και δημόσιους φορείς, ο Όμιλος:

Η επόμενη μέρα

Ο Όμιλος προετοιμάστηκε για την αντιμετώπιση αυτής της έκτακτης κατάστασης, πετυχαίνοντας ενισχυμένη ρευστότητα. Η ανθεκτικότητα των ΕΛΠΕ, εν μέσω του κορονοϊού αλλά και της ραγδαίας υποχώρησης στις διεθνείς τιμές πετρελαίου, φάνηκε ξεκάθαρα με τη δημοσιοποίηση των οικονομικών αποτελεσμάτων του Α’ Τριμήνου 2020.

Τα ΕΛΠΕ βρίσκονται σε πορεία προς τη νέα κανονικότητα, λαμβάνοντας υπόψιν ακόμη και τα πλέον ακραία σενάρια για τις επιπτώσεις από την πανδημία, και παραμένουν σταθερά στις αποφάσεις τους για περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου ενέργειας αλλά και βελτίωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος κατά 50% μέσα στη τρέχουσα δεκαετία.