φωτ. αρχείου | INTIMEnews
Επικαιρότητα

Παραδοχή Σκρέκα: Η μεταρρύθμιση για το βρεφικό γάλα απέτυχε – τι θα γίνει με τα πανάκριβα απορρυπαντικά

Ελεγχοι σε δύο εταιρείες για αθέμιτη κερδοφορία. Ερχονται παρεμβασεις και για τα καθαριστικά. Νέα συνάντηση με τους εκπροσώπους των σούπερ μάρκετ
Protagon Team

Παρεμβάσεις στην αγορά προκειμένου να πέσουν οι αδικαιολόγητα υψηλές τιμές σε προϊόντα οικιακής χρήσης, όπως απορρυπαντικά, καθαριστικά, ακόμη και πάνες, προανήγγειλε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, καθώς πληθαίνουν οι διαμαρτυρίες των καταναλωτών για υπέρογκες αυξήσεις.

«Το πρώτο τρίμηνο του έτους θα προχωρήσουμε σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα βοηθήσουν να αποκλιμακωθούν οι τιμές των προϊόντων στα ράφια όπως απορρυπαντικά, καθαριστικά σπιτιού και πάνες», είπε ο υπουργός στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ το πρωί της Παρασκευής και στην κατεύθυνση αυτή, ενημέρωσε, έγινε συνάντηση την Πέμπτη με τους εκπροσώπους των σούπερ μάρκετ στους οποίους παρουσιάστηκαν οι στόχοι του υπουργείου. Πρωταρχικός στόχος, από τον Μάρτιο να έχουν αρχίσει να μειώνονται οι αδικαιολόγητα υψηλές τιμές στα συγκεκριμένα προϊόντα καθημερινής χρήσης.

Παράλληλα, σημείωσε ο κ. Σκρέκας, συνεχίζονται οι έλεγχοι και για το βρεφικό γάλα  που πωλείται στη χώρα σε εξωφρενικά υψηλότερη τιμή σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

«Η μεταρρύθμιση που επέτρεψε να πωλείται και στα σούπερ μάρκετ δεν έχει φέρει τα ανάλογα αποτελέσματα και η τιμή είναι αδικαιολόγητη», παραδέχθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης και ήδη γνωστοποίησε, διενεργούνται έλεγχοι σε δύο εταιρείες για αθέμιτη κερδοφορία.

«Προσεχώς θα ανακοινώσουμε τα αποτελέσματα. Θα ανακοινώσουμε μέτρα διοικητικού χαρακτήρα ώστε να δούμε τις τιμές του βρεφικού γάλακτος να μειώνονται», δεσμεύτηκε ο κ. Σκρέκας.

Ερωτηθείς αν τελικά εισπράττονται τα πρόστιμα που επιβάλλονται από το υπουργείο, απάντησε πως ήδη έχουν κατατεθεί από το υπουργείο αποδεικτικά είσπραξης χιλιάδων ευρώ.

Οι επιχειρήσεις στις οποίες επιβάλλονται πρόστιμα, συμπλήρωσε με αφορμή και το πρόσφατο πρόστιμο (εδώ) στην εταιρεία «ΑΓΗΝΩΡ ΑΕ» του Ομίλου Τουρνικιώτη, οφείλουν στη συνέχεια να προσαρμόσουν τις τιμές τους.

«Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν αλλά ο στόχος είναι να μειωθούν οι τιμές στα ράφια», επέμεινε ο υπουργός Ανάπτυξης, ισχυριζόμενος ότι μετά το Σεπτέμβριο οι ανατιμήσεις έχουν σχεδόν μηδενιστεί.

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του ζητεί την επιβολή πλαφόν στο βρεφικό γάλα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, υπογραμμίζοντας ότι με νόμο της ίδιας της κυβέρνησης θα μπορούσε να ελέγχεται ήδη η υπέρβαση του περιθωρίου μεικτού κέρδους.

«Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν πολεμάει την αισχροκέρδεια, αλλά έχει παραδώσει τα όπλα», σχολίαζαν αρμόδιες πηγές της Κουμουνδούρου, και «την ώρα που η ακρίβεια κατατρώει τα εισοδήματα των πολιτών, εξακολουθεί να κλείνει το μάτι στις εταιρείες και τα καρτέλ που συνεχίζουν το ανεξέλεγκτο ράλι των αυξήσεων των τιμών και στην καλύτερη των περιπτώσεων αρκείται στις διαπιστώσεις”.

Ειδικά δε για το βρεφικό γάλα, που -όπως επισημαίνεται- πωλείται έως και 213% ακριβότερο σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κατηγορούν τον κ, Σκρέκα ότι αρκείται να προαναγγέλλει έρευνες και πρόστιμα που θα πέσουν κάποια στιγμή στο μέλλον.