Ο Κύπριος υπάλληλος…

Προσπαθώντας  να στείλω φοιτητικό έμβασμα στο εξωτερικό, είπα στον υπάλληλο της τράπεζας «πως την επόμενη φορά (σε τρεις μήνες) που θα δικαιούμαι να στείλω νέο έμβασμα, ίσως, τα capital controls να έχουν αρθεί. Γέλασε με νόημα...
 

Γιάννης Παντελάκης

Προσπαθώντας τις προάλλες να στείλω ένα φοιτητικό έμβασμα στο εξωτερικό (για το οποίο χρειάστηκαν 48 ημέρες !), είπα στον υπάλληλο της τράπεζας «πως την επόμενη φορά (σε τρεις μήνες) που θα δικαιούμαι να στείλω νέο έμβασμα, ίσως, τα capital controls να έχουν αρθεί. Γέλασε με νόημα και με πληροφόρησε πως είναι Κύπριος γνωρίζει τα πράγματα και πως εκεί στο νησί οι έλεγχοι κεφαλαίων διήρκεσαν δυο χρόνια!
                              
Ακούγοντας σήμερα τον υπουργό Χουλιαράκη να λέει στη Βουλή πως εκτιμά ότι στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2016, θα έχουν αρθεί οι περιορισμοί, θυμήθηκα τον Κύπριο υπάλληλο. Και σκέφτηκα παράλληλα πως ο συγκεκριμένος υπουργός μάλλον δεν είναι και από τους πιο αναξιόπιστους  πολιτικούς. Άλλωστε, έχει μπει σχετικά νωρίς στο πολιτικό παιχνίδι.
                            
Yπήρξαν και οι παλαιότεροι, όπως ο συνάδελφός του Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος στις 26 του περασμένου Αυγούστου, έλεγε πως "πολύ σύντομα θα αρθούν τα capital controls. Έξυπνος φαίνεται ο κ. Σταθάκης και γι’ αυτό απέφυγε να δώσει πιο σαφή χρόνο, αλλά το «πολυ σύντομα» σίγουρα δεν παραπέμπει σε 10 μήνες μετά. Ανάλογες με αυτές του κ. Σταθάκη εκτιμήσεις για το θέμα, μπορεί κάποιος να βρει πολλές. Όλες έχουν πέσει έξω.
                               
Βέβαια, όταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υπόσχεται (17/9), πως «θα υπάρξει άρση των capital controls στις αρχές του 2016», γιατί ο Σταθάκης και ο κάθε Σταθάκης να μην λένε ό,τι θέλουν. Η αξιοπιστία δεν είναι το ισχυρό τους σημείο. Και μπορεί σε πρόσκαιρο χρόνο, η διάθεσή τους να λένε ό,τι θέλουν να τους βγάζει από την δύσκολη θέση, όμως, σύντομα αυτό θα μετατραπεί σε μπούμερανγκ. Και σε λίγους μόνο μήνες θα μοιάζουν τόσο πολύ με εκείνους που χρειάστηκαν χρόνια για να αποκτήσουν τον χαρακτηρισμό των αναξιόπιστων.
                               
Το μόνο σίγουρο είναι πως και το επόμενο τρίμηνο θα τρέχω στις τράπεζες για ένα ακόμα έμβασμα υποβάλλοντας αιτήσεις κι άλλες αιτήσεις. Και εκεί, ίσως, ο κύπριος υπάλληλος να μου κάνει μια πιο αξιόπιστη εκτίμηση…