Μια νέα Σεξπηρική παράσταση ξεκίνησε σήμερα με όλους τους τραγικούς ήρωες επάνω στη σκηνή. Πρωταγωνιστούν: Υπουργείο Οικονομικών στον ρόλο του κακού, ΔΕΗ στον ρόλο της κακής φίλης του Υπουργείου, ΓΕΝΟΠ στον ρόλο του καλού και υπερασπιστή των αδυνάτων πολιτών.
Υπόθεση:
Από τις 10 Οκτωβρίου του 2011 μέχρι και σήμερα έχουν εκδοθεί 9.500.000 λογαριασμοί της ΔΕΗ με το ειδικό τέλος ακινήτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία έχουν πληρωθεί μόνο οι 5.500.500. Αν είχαν εξοφληθεί όλοι λογαριασμοί, στα άδεια ταμεία του υπουργείου Οικονομικών θα είχαν εισρεύσει περί τα 1.950.000.000 ευρώ. Σήμερα του λείπουν τα 850.000.000 και τα θέλει πάση θυσία. Είναι υπολογισμένα και περασμένα στα βιβλία. Οι εκπτώσεις αποκλείονται, όλοι, εκτός των εξαιρέσεων του νόμου, πρέπει να πληρώσουν.
Από τα 4.000.000 των ανεξόφλητων λογαριασμών, οι 1.500.000 έχουν λήξει. Για άλλους 250.000 έχει λήξει και η προθεσμία των 80 ημερών για τη διακοπή της ηλεκτροδότησης. Η ΔΕΗ έχει εκδώσει ήδη 50.000 εντολές διακοπής. Είκοσι χιλιάδες από αυτές έχουν προωθηθεί προς τον διαχειριστή του Δικτύου. Ο διαχειριστής του Δικτύου, έδωσε σήμερα τις πρώτες εντολές σε τεχνίτες και σε εργολάβους της ΔΕΗ να κόψουν το ρεύμα. Πρώτα, οι περιοχές που η τιμή ζώνης είναι πάνω από 2.500.
Με ανακοίνωση του πάντως το ΥΠΟΙΚ διευκρίνισε πως η διακοπή ηλεκτροδότησης γίνεται μόνο για όσους δεν έχουν υποβάλει αίτηση εξαίρεσης ή ρύθμισης του ειδικού τέλους ακινήτων και έχουν παράλληλα παλαιότερες οφειλές προς τη ΔΕΗ. Η ΝΔ από την πλευρά της κατηγορεί την κυβέρνηση για «πρωτόγνωρη κοινωνική αναλγησία».
Σκληρός νόμος αλλά νόμος, υποστηρίζει η διοίκηση της ΔΕΗ, παραπέμποντας στην κυβέρνηση που νομοθέτησε και στη βιωσιμότητα της επιχείρησης. "Δεν θα εκτελέσουμε τις εντολές διακοπής ρεύματος, ας μας απολύσουν, απάνθρωποι και δολοφόνοι δεν θα γίνουμε", δηλώνει με έμφαση ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Ν. Φωτόπουλος κάνοντας λόγο για μάχες σώμα με σώμα, αν αυτό χρειαστεί. Μαζί και το ΠΑΜΕ, το οποίο έχει οργανώσει σήμερα κινητοποιήσεις σε διάφορες περιοχές της Αθήνας.
Για μια ακόμη φορά, ένας νόμος του κράτους δοκιμάζεται στην πράξη του. Τα ερωτήματα που τίθενται είναι πολλά. Έχουν το δικαίωμα οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ – και ο κάθε συνδικαλιστής – να ακυρώνουν την εφαρμογή ενός νόμου, όσο άδικος και αν είναι; Είναι αυτός ο πραγματικός τους ρόλος;
Κάποιοι υποστηρίζουν πως έχουν το δικαίωμα να προβούν σε όλες τις απαραίτητες γι' αυτούς ενέργειες. Κάποιοι άλλοι όχι, επισημαίνοντας πως τέτοιες πρακτικές ακυρώνουν την λειτουργία του Κράτους και πολώνουν περαιτέρω το ήδη τεταμένο κλίμα.
Να κόψουμε το ρεύμα ή να μην το κόψουμε; Πως πρέπει να τελειώσει αυτή παράσταση; Εσείς τι λέτε;