Η Κριστίν Λαγκάρντ αναλαμβάνει τα ηνία στην ΕΚΤ σε περίοδο πιο δύσκολη από όσο αναμενόταν. Και έχει κάτι να πει στον πρόεδρο των ΗΠΑ | Reuters/CreativeProtagon
Επικαιρότητα

Λαγκάρντ προς Τραμπ: «Οχι tweets από δω κι από κει…»

Η συμβουλή που δίνει, μέσω συνέντευξης, η νέα διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στον Τραμπ σε ό,τι έχει να κάνει με την παγκόσμια οικονομία, την ευρυθμία και τη σταθερότητά της: «Απαιτούνται νηφάλιες σκέψεις, μετρημένες, και αποφάσεις ορθολογικές...»
Protagon Team

«Είναι σαν να πιλοτάρεις ένα αεροπλάνο. Πρέπει να παρατηρούμε τα πάντα: το υψόμετρο, την ταχύτητα, τους ανέμους. Αυτό πρέπει να κάνει ένας κεντρικός τραπεζίτης». Αυτή είναι η αντίληψη που έχει η Κριστίν Λαγκάρντ για τη νέα δουλειά που αναλαμβάνει από 1ης Νοεμβρίου στην ευρωτράπεζα, αντικαθιστώντας τον Μάριο Ντράγκι στην προεδρία.

Η κυρία που εγκατέλειψε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για χάρη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δηλώνει ότι ο κεντρικός τραπεζίτης χρειάζεται ανεξαρτησία για να δουλέψει σωστά, επισημαίνει τις επιπτώσεις του Brexit, το ντόμινο των εξελίξεων στον παγκοσμιοποιημένο καπιταλισμό (Brexit και εμπορικός πόλεμος), την αισιοδοξία της ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα ξεπεράσει τα προβλήματα του παρόντος, τα οποία δεν έχουν τα χαρακτηριστικά της παγιωμένης ύφεσης.

Τις παραπάνω σκέψεις της η Λαγκάρντ τις ανέπτυξε σε συνέντευξη προς το αμερικανικό δίκτυο CBS.

Δύο διαφορετικές φιλοσοφίες

Κάποια στιγμή στη συζήτησή τους ο ρεπόρτερ του CBS λέει στη Λαγκάρντ ότι ο αμερικανός πρόεδρος Τραμπ αυτοχαρακτηρίζεται εθνικιστής και νιώθει υπερήφανος για αυτήν την «ετικέτα». Ακόμη, ότι η διασύνδεση των χωρών τον ενοχλεί. Επ’ αυτού, το σχόλιο της της γαλλίδας πολιτικού είναι το εξής:

«Το διεθνές εμπόριο, οι διασυνδέσεις των χωρών, οι μετακινήσεις των ανθρώπων και η κίνηση των κεφαλαίων έχουν τραβήξει από τη φτώχεια εκατομμύρια ανθρώπους. Τώρα, μερικοί άνθρωποι στις προηγμένες οικονομίες θα μπορούσαν να πουν: ’’Και τι με νοιάζει εμένα…’’ Λόγω των διασυνδέσεων, όμως, αν οι γείτονές μου αισθάνονται απελπισμένοι και λιμοκτονούν, τότε θα υπάρξουν συνέπειες και στη δική μου χώρα».

Aναφερόμενη στην ίδια συνέντευξη, η Corriere della Sera υπογραμμίζει τη συμβουλή που δίνει η Λαγκάρντ στον Τραμπ σε ό,τι έχει να κάνει με την παγκόσμια οικονομία, την ευρυθμία και τη σταθερότητά της: «Απαιτούνται νηφάλιες σκέψεις, μετρημένες, και αποφάσεις ορθολογικές. Και όχι tweets από ‘δω κι από κει»…

Η κουβέντα μεταξύ της Λαγκάρντ και του ρεπόρτερ έγινε στην παραλία της Νορμανδίας, γράφει η ιταλική εφημερίδα, εκεί όπου στις 6 Ιουνίου 1944 τα αμερικανικά στρατεύματα αποβιβάστηκαν για να απελευθερώσουν τη Δυτική Ευρώπη. Ο τόπος ήταν μάλλον κατάλληλος ώστε να θίξουν μείζονα ζητήματα του σήμερα, που αφορούν τις ΗΠΑ ως προϊσταμένης χώρας του δυτικού μπλοκ.

(Δείτε το βίντεο με τη συνέντευξη Λαγκάρντ εδώ)

Λέει η νέα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας: «Εγώ εκπαιδεύτηκα να είμαι πολίτης του κόσμου. Σήμερα υπάρχει κίνδυνος οι ΗΠΑ να χάσουν την ηγετική θέση τους, και αυτό θα είναι μία τρομερή εξέλιξη».

Για τις αποχωρήσεις τύπου Brexit από την Ευρωπαϊκή Ενωση η Λαγκάρντ εκφράζει τη θλίψη της, τονίζοντας τις επιπτώσεις της εξόδου σε όλες τις πλευρές.

«Το Brexit θα έχει αρνητικές συνέπειες όχι μόνο στη Βρετανία, αλλά και σε ορισμένες χώρες της ΕΕ όπως η Ιρλανδία, η Γερμανία και η Ολλανδία. Ολοι μας θα έχουμε και από κάτι λιγότερο». Και ξαναπιάνοντας το «νήμα» των ΗΠΑ, «αλλά ακόμη και η Αμερική πρέπει να ανησυχεί, διότι αν τα πράγματα πηγαίνουν στραβά σε ένα μέρος του κόσμου, θα υπάρξει αντίκτυπος και στον υπόλοιπο κόσμο».

19 Οκτωβρίου, Ουάσινγκτον: Κριστίν Λαγκάρντ και Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα – η πρώην και η νυν «αφεντικίνα» στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο | REUTERS / Mike Theiler

Καθώς ο κόσμος αντιμετωπίζει πρόβλημα επιβράδυνσης ή και ύφεσης ακόμη –οι πιο πρόσφατες εκτιμήσεις του ΔΝΤ κατεβάζουν την ανάπτυξη στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2009-, η συζήτηση περιεστράφη και γύρω από τον τρόπο αντιμετώπισης: «Ο Ντόναλντ Τραμπ», λέει η Λαγκάρντ, «έχει πολλά εργαλεία για να εξουδετερώσει τους κινδύνους και την αβεβαιότητα, με σπουδαιότερο το διεθνές εμπόριο».

Ειδικά για τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ των μεγαλυτέρων οικονομιών του κόσμου τονίζει: «Οι επιπτώσεις του στην παγκόσμια οικονομία είναι σοβαρές, μπορεί να οδηγήσει σε λιγότερες επενδύσεις, σε λιγότερες θέσεις εργασίας, σε μεγαλύτερη ανεργία, σε χαμηλότερη ανάπτυξη».

Για την ίδια πάντως τα προβλήματα θα περιοριστούν στην Ευρωζώνη, σε ένα περιβάλλον μάλλον δύσκολο: η Λαγκάρντ θα αντιμετωπίσει μία σοβαρότερη από όσο αναμενόταν επιβράδυνση, με τη Γερμανία να βρίσκεται σε ύφεση εξαιτίας της μείωσης των εξαγωγών της όπως δηλώνει και η πρόβλεψη της Bundesbank για περαιτέρω συρρίκνωση του ΑΕΠ στο τρίτο τρίμηνο του 2019.

Ωστόσο οι Ευρωπαίοι εκτιμούν ότι η κατάσταση της οικονομίας στην Ενωση δεν συνιστά ύφεση με την έννοια της σημαντικής και διαρκούς μείωσης της παραγωγής και με αδρανείς τις παραγωγικές δυνάμεις. Τέτοιο σενάριο δεν είναι του παρόντος υποστηρίζει και η Λαγκάρντ. Παρά ταύτα η Bundesbank στέλνει τις συντάξεις γήρατος στα 69 έτη και 4 μήνες, όπως μπορείτε να διαβάσετε εδώ.