Αγαπητέ κ. Χριστοδουλάκη,
Από παραδρομή δεν ανέφερα την πηγή των στοιχείων του διαγράμματος. Επιτρέψτε μου να επανορθώσω: Το διάγραμμα προήλθε από την τράπεζα δεδομένων της Παγκόσμιας Τράπεζας – δεδομένα που οι αναγνώστες μας μπορούν να μελετήσουν (δωρεάν) σε αυτήν την ιστοσελίδα.
Τα στοιχεία που παραθέτετε είναι τα ίδια με τα δικά μου. Η μόνη διαφορά είναι ότι το δικό μου διάγραμμα σταματά στο 2012 ενώ το δικό σας προχωρά έως το 2013/4 (και υπολογίζεται τόσο με βάση τις τιμές του 2000 όσο και τις σημερινές). Η ουσία όμως παραμένει η ίδια, όπως φαίνεται και στο δικό σας διάγραμμα. Και είναι η εξής:
Μετά την στάση πληρωμών της, το 2001, η Αργεντινή επανήλθε σε ραγδαία ανάπτυξη εντός ενάμισι έτους, η οποία ανάπτυξη διήρκησε έντεκα συνεχή χρόνια.
Το ότι η Αργεντινή χτυπήθηκε ξανά από ύφεση έντεκα χρόνια μετά δεν οφείλεται βέβαια στη στάση πληρωμών του 2001. Οφείλεται, κατά την προσωπική μου γνώμη, σε ανόητες επιλογές της κυβέρνησης της κυρίας Κίρτσνερ, και συγκεκριμένα στην αλόγιστη εθνικοποίηση των διυλιστηρίων ισπανικής εταιρείες πετρελαίων που κλόνισαν την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών που, αμέσως μετά τη στάση πληρωμών του 2002, είχαν αρχίσει να επενδύουν στη χώρα – με άσχημα μακροοικονομικά αποτελέσματα τα οποία ταλανίζουν τη χώρα έως σήμερα.
Εν κατακλείδι, η ανάλυση που παρουσίασα στο άρθρο μου Η Αργεντινή, τα Αρπακτικά και Εμείς παραμένει ισχυρή τόσο στη βάση του δικού μου όσο και του δικού σας διαγράμματος.