Επικαιρότητα

Η Ιmerys για την εξαγορά της Κerneos

Σχολιάζοντας σχετικά δημοσιεύματα στον Τύπο ο γαλλικός κολοσσός υποστηρίζει ότι ουδέποτε η ίδια η εταιρεία ή στελέχη της ενεπλάκησαν σε υπόθεση φοροδιαφυγής και κάνει λόγο για ιδιωτική διαμάχη
Protagon Team

Στα δημοσιεύματα περί εκτεταμένης φοροδιαφυγής κατά τη διαδικασία εξαγοράς ελληνικής εταιρείας εξόρυξης, μέσω της οποίας απέκτησε το μονοπώλιο βωξίτη στην Ελλάδα, απάντησε ο γαλλικός κολοσσός Imerys.

Στη σχετική της ανακοίνωση, η Ιmerys διευκρινίζει  προς αποκατάσταση της αλήθειας, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, ότι η όλη υπόθεση αφορά ιδιωτική διαμάχη μεταξύ πρώην μετόχων ενός σχήματος που κατείχε μετοχές στην ΕΛΜΙΝ SA, και δηλώνει ότι ουδέποτε η Imerys ή στελέχη της, ενεπλάκησαν σε υπόθεση φοροδιαφυγής.

Το ιστορικό της υπόθεσης

Το 2015 η KERNEOS Α.Ε. και ΕΛΜΙΝ Α.Ε. εξαγόρασαν την Ευρωπαϊκοί Βωξίτες Α.Ε. από την εταιρεία «S&B Βιομηχανικά Ορυκτά» (η KERNEOS κατείχε, ήδη από το 2012, το πλειοψηφικό μερίδιο (53%) της ΕΛΜΙΝ).

Εναν χρόνο αργότερα, οι εταιρείες ΕΛΜΙΝ και Ευρωπαϊκοί Βωξίτες συγχωνεύθηκαν και στα μέσα του 2017, έπειτα από επτά μήνες διεργασιών, η KERNEOS εξαγοράστηκε από τον πολυεθνικό όμιλο IMERYS (ανακοινώθηκε τον Δεκέμβριο του 2016 και ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2017 ). Εκείνη την εποχή η εταιρεία μετονομάστηκε σε IMERYS ΒΩΞΙΤΕΣ ΕΛΛΑΔΟΣ.

Το 2019, με σύμβαση μεταβίβασης μετοχών, η Imerys Aluminates S.A (πρώην ΚΕRΝΕΟS S.A.) μεταβίβασε το 100% των μετοχών που κατείχε στην ΙΜΕΡΥΣ ΒΩΞΙΤΕΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ προς την εταιρεία «IMERYS Βιομηχανικά Ορυκτά Ελλάς Μονοπρόσωπη Εταιρεία ΑΕ» και τον διακριτικό τίτλο «IMERYS GREECE S.A» (πρώην «S&B Βιομηχανικά Ορυκτά Ελλάδος).

Απώτατος μέτοχος της IMERYS GREECE S.A είναι η IMERYS S.A, εταιρεία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Παρισιού.

Η ιδιωτική αυτή διαμάχη, τονίζεται, χρονολογείται αρκετά χρόνια πριν η Imerys εξαγοράσει τον όμιλο KERNEOS το 2017 και, έμμεσα μέσω αυτής της εξαγοράς, τη δραστηριότητα βωξίτη στην Ελλάδα.

Η Imerys εκπροσωπείται στη σχετική διαδικασία, αποκλειστικά ως διάδοχος στην μετοχική σύνθεση, έχοντας εμπιστοσύνη στο έργο των ελληνικών αρχών και του δικαστικού συστήματος, καταλήγει η ανακοίνωση.