Protagon A περίοδος

Grexit στο στοίχημα

Και φθάνουμε στο κυρίως στοίχημα. Ξεκίνησαν τα στοιχηματάδικα ανά την Ευρώπη να προτείνουν στους ενδιαφερόμενους ως στοίχημα το «Θα βγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη το 2015».

Αντώνης Παπαγιαννίδης

Όταν τα πράγματα φθάνουν στην αληθινή εμπλοκή, τότε έρχεται η ώρα για τη σοβαρή -εξαιρετικά σοβαρή!- υπόθεση των στοιχημάτων.

Λοιπόν: λίγες ώρες πριν ξεκινήσει η υπονομευμένη εκ των προτέρων συνάντηση του άτυπου Eurogroup της 11ης Φεβρουαρίου, στη Διάσκεψη των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τέθηκε με πικρόχολο τρόπο -με πρωτοβουλία των Πρασίνων, ως φαίνεται, που δεν είναι και η πιο αντίθετη προς την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ομάδα!- το ότι η Ελλάδα επιχειρεί να ασκήσει πίεση αξιοποιώντας την υπόθεση των σχέσεών της με τη Ρωσία. Η αναφορά ήταν στην παρουσία του Νίκου Κοτζιά στη Μόσχα και τις δηλώσεις με Λαβρόφ, αλλά και στο φόντο των διαφόρων τοποθετήσεων (τύπου Καμμένου) για εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης, πάντως στήριξης, σε Μόσχα, Πεκίνο, Ουάσιγκτον. "Να αποφασίσουν οι Έλληνες με ποιον θα βάλουν τα στοιχήματά τους"! Ζητήθηκε, δε, η μετάδοση αυτού του προβληματισμού στον Πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ένα άλλο στοίχημα ήταν εκείνο που έθεσε η ίδια η διαπραγματευτική λογική της ελληνικής (λέγεμε Βαρουφάκη, παρότι της ελληνικής αποστολής ηγήθηκε ο Γιάννης Δραγασάκης) πλευράς. Πώς αυτό; Απέναντι στη θέση/απαίτηση των εταίρων, να ολοκληρωθεί το Πρόγραμμα (που έληγε, υποτίθεται, τέλος 2014), η ελληνική πλευρά αποφάσισε να μην προσκομίσει κάτι το συγκροτημένο και ποσοτικοποιημένο -δηλαδή περιορίστηκε σε επιθυμίες και γενικούς σχεδιασμούς- ως δική της εκδοχή.

Ετσι, τελικά, δεν προχώρησε και η ιδέα η τρόικα-που-δεν-θα-λέγεται-πια-τρόικα να βρεθεί στην Αθήνα, ώστε να έχει διαμορφωθεί για το Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου "κάτι σαν κοινό έδαφος συμφωνίας". Κι έτσι βγήκε από το τραπέζι το κοινό ανακοινωθέν, το οποίο γραφόταν και γραφόταν, σχεδόν είχε υπογραφεί από Δραγακάκη… Η ελληνική πλευρά δεν θέλησε να στοιχηματίσει ότι μέσα στο 5ήμερο θα βοηθούσε μια συνεργασία επ' αυτού σε τεχνικό επίπεδο.

Και φθάνουμε στο κυρίως στοίχημα. Ξεκίνησαν τα στοιχηματάδικα ανά την Ευρώπη να προτείνουν στους ενδιαφερόμενους ως στοίχημα το "Θα βγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη το 2015;" Επειδή πάντα στον στοιχηματισμό τα ερωτήματα οφείλουν να είναι ξεκάθαρα, ώστε να μην υπάρχει ανοιχτή η παραμικρή αμφιβολία και νομικές διεκδικήσεις, το ερώτημα εξειδικεύεται ως "Αναφέρεται στο κατά πόσον η Ελλάδα θα εξέλθει από την Ευρωζώνη και θα υιοθετήσει εναλλακτικό επίσημο νόμισμα κατά την διάρκεια του 2015". [Προσέξτε: για να προτείνεται το στοίχημα, θα πει ότι "εκεί, έξω", υπάρχει ενδιαφέρον της θερμής κοινής γνώμης – και ότι… υπάρχει διάθεση να παιχτούν λεφτά].

Λοιπόν: το βράδυ της 11ης Φεβρουαρίου, τότε που το Eurogroup άρχισε να γίνεται επίκεντρο διαρροών -στις 19.00, ώρα Λονδίνου- η έξοδος από την Ευρωζώνη δινόταν με πιθανότητες 4,00:1,20.
Την ίδια στιγμή, στα διεθνή κανάλια -πάντως στο BBC και στο CNN- έπαιζαν οι διαδηλώσεις/συγκεντρώσεις συμπαράστασης για την ελληνική κυβέρνηση, με ένα πλακάτ να έχει μαγνητίσει το ενδιαφέρον του φακού, το Give Greece a Chance" του Τζον Λένον, που τροποποίησε σε έκκληση λογικής για την Ελλάδα στη Huffington Post την περασμένη Κυριακή η Γιάννα Αγγελοπούλου: αυτό ήταν το στοίχημα κινητοποίησης της κοινής γνώμης, που -εκείνο- έδειχνε να πιάνει τόπο.