Ο Ρον Πέρελμαν και στα δεξιά του το ιδιωτικό τζετ, η υπερπολυτελής θαλαμηγός, το έργο του Τζάσπερ Τζόουνς και η έπαυλη που ξεπουλάει | CreativeProtagon
Επικαιρότητα

Γιατί ξεπουλάει τα πάντα ο Κροίσος της Revlon;

Ο Ρον Πέρελμαν, ιδιοκτήτης της αμερικανικής πολυεθνικής των καλλυντικών και κύριος μέτοχος σε πολλές άλλες εταιρείες οι οποίες φτιάχνουν από φάρμακα και πούρα μέχρι φορτηγά και τεθωρακισμένα στρατιωτικά οχήματα, πουλάει τα πάντα: μετοχές, έργα τέχνης, παραθαλάσσιες επαύλεις, το ιδιωτικό του τζετ και μία υπερπολυτελή θαλαμηγό μήκους 80 μέτρων
Protagon Team

Σύμφωνα με το Business Insider (στοιχεία Αυγούστου) κατά τους μήνες της πανδημίας έχασαν τη δουλειά τους, προσωρινά και μόνιμα, 40 εκατομμύρια Αμερικανοί. Την ίδια περίοδο, ωστόσο, οι βαθύπλουτοι πολίτες των ΗΠΑ αύξησαν τη συνολική τους περιουσία κατά 637 δισεκατομμύρια δολάρια, χάρη στην καλή πορεία του χρηματιστηρίου και τις εξαιρετικές επιδόσεις κορυφαίων τεχνολογικών εταιρειών που επωφελήθηκαν από την επιβεβλημένη ψηφιοποίηση πολλών δραστηριοτήτων οι οποίες έως την έναρξη της επέλασης του κορονοϊού βασίζονταν στη φυσική παρουσία των ανθρώπων.

Εχουν κάθε λόγο, οπότε, να είναι χαρούμενοι ο Τζεφ Μπέζος της Amazon και ο Ελον Μασκ της Tesla αλλά και επιχειρηματίες που με την τεχνολογία δεν έχουν τόσο ισχυρούς δεσμούς όπως ο βασιλιάς των καζίνο Σέλντον Αντελσον. Ωστόσο υπάρχουν και κάποιοι που δεν στάθηκαν τόσο τυχεροί.

Ο Ρον Πέρελμαν, για παράδειγμα, ιδιοκτήτης της αμερικανικής πολυεθνικής των καλλυντικών Revlon και κύριος μέτοχος σε πολλές άλλες εταιρείες οι οποίες φτιάχνουν από φάρμακα και πούρα μέχρι φορτηγά και τεθωρακισμένα στρατιωτικά οχήματα, πουλάει τα πάντα: μετοχές, έργα τέχνης, παραθαλάσσιες επαύλεις, το ιδιωτικό του τζετ και μία υπερπολυτελή θαλαμηγό μήκους 80 μέτρων, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Corriere della Sera.

Ο ίδιος δηλώνει πως αποφάσισε να απαλλαγεί από κάποια από τα υπάρχοντά του επειδή κατά τη διάρκεια των μηνών της απομόνωσής του ενώπιον της επέλασης του κορονοϊού, αντιλήφθηκε ότι προτιμά τελικά να ζει πιο λιτά. Στη Γουόλ Στριτ, ωστόσο, έχουν διαφορετική άποψη. Γιατί ο ζάπλουτος επιχειρηματίας που, πριν από μία εικοσαετία υπήρξε για σύντομο χρονικό διάστημα ο πιο πλούσιος άνθρωπος στις ΗΠΑ και το 2018 η περιουσία του ανερχόταν στα 20 δισεκατομμύρια δολάρια, σήμερα κατέχει… μόλις 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Και το χειρότερο είναι ότι η Revlon δεν είναι πια η κότα που γεννάει τα χρυσά αυγά. Οχι τόσο επειδή ενδεχομένως οι γυναίκες βάφονται λιγότερο λόγω του κορονοϊού αλλά γιατί νέες επιχειρήσεις παρασκευής καλλυντικών, με φρέσκες ιδέες και περισσότερη φαντασία, προσελκύουν περισσότερο τo ενδιαφέρον του παγκόσμιου γυναικείου πληθυσμού.

Με πέντε γάμους στην πλάτη του και συνηθισμένος όχι μόνο να ζει πλουσιοπάροχα αλλά και να δανείζεται πολλά δισεκατομμύρια με στόχο την επέκταση των επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων, ο Πέρελμαν καλείται τώρα, σε ηλικία 77 ετών, να αλλάξει συθέμελα τη ζωή του.

Μεταξύ άλλων ξεφορτώθηκε και πολύτιμα έργα τέχνης, πίνακες του Μιρό και του Ματίς, ενώ εκτιμάται πως χέρια πρόκειται να αλλάξουν σύντομα έναντι πάρα πολλών εκατομμυρίων και άλλα καλλιτεχνικά δημιουργήματα – του Αντι Γουόρχολ, του Τζάσπερ Τζονς, του Μαρκ Ρόθκο, του Ρόι Λιχτενστάιν, του Βίλεμ ντε Κούνινγκ, του Τζεφ Κουνς – από τη μοναδική συλλογή του Πέρελμαν, η αξία της οποίας εκτιμάται στα τρία δισεκατομμύρια δολάρια.

Τον περασμένο Ιούλιο πούλησε το 70% της Am General, κατασκευάστριας εταιρείας των περίφημων Humvee των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων και πολλών άλλων στρατών ανά τον κόσμο ενώ στη συνέχεια αναγκάστηκε να ρευστοποιήσει και το 39% που κατείχε στην στοιχηματική εταιρεία Scientific Games, την ώρα που οι αναλυτές της Goldman Sachs εξετάζουν ήδη σχέδια αναδιάρθρωσης της Revlon.

Λέγεται επίσης ότι ο Ρον Πέρελμαν είναι αποφασισμένος να πουλήσει, έναντι 180 εκατομμυρίων δολαρίων, και το The Creeks, την επιβλητική έπαυλη του στα Χάμπτονς, η οποία βρίσκεται μπροστά στη θάλασσα και περιβάλλεται από ένα πάρκο. Εκπρόσωπος του δισεκατομμυριούχου διέψευσε τις σχετικές φήμες αλλά εκπρόσωποι των κορυφαίων αμερικανικών εταιρειών στο real estate κάνουν λόγο για «whisper sale»: το ακίνητο δεν διατίθεται επίσημα προς πώληση, ψίθυροι μόνον κυκλοφορούν και αποκλειστικά μεταξύ όλων όσοι έχουν πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια στους λογαριασμούς τους.