Ο Πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στην τελετή υπογραφή της σύμβασης | INTIMEnews
Επικαιρότητα

Επεσαν οι υπογραφές για τη μεταβίβαση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας στον Ομιλο Grimaldi

Παρουσία του Πρωθυπουργού η τελετή υπογραφής της σύμβασης στα γραφεία του ΟΛΗΓ. «Η Ελλάδα γίνεται πεδίο μεγάλων διεθνών επενδύσεων - μαγνήτης κεφαλαίων εκτός συνόρων». Δεύτερη μεγάλη επένδυση από τον ιταλικό Ομιλο μαζί με εκείνη στον λιμένα Ηρακλείου
Protagon Team

Παρουσία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, υπεγράφη το πρωί της Παρασκευής η σύμβαση για την πώληση του πλειοψηφικού ποσοστού των μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας (ΟΛΗΓ) στον νέο επενδυτή, την   κοινοπραξία GRIMALDI EUROMED S.p.A. – MΙΝΩΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ Α.Ν.Ε. – ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ Α.Ε.

Στην ομιλία του στην τελετή στα γραφεία του Οργανισμού (δείτε το βίντεο πάνω), ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για μία «σημαντική ημέρα για την Ηπειρο».

«Ξεκινάει το ταξίδι στη νέα εποχή. Μια σημαντική επένδυση, που φέρνει σημαντικά έσοδα», τόνισε ο Πρωθυπουργός και αφού σημείωσε ότι το 33% του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας παραμένει στο Δημόσιο, υπογράμμισε ότι με τέτοιους είδους επενδύσεις, «η Ελλάδα γίνεται μαγνήτης κεφαλαίων εκτός συνόρων».

«Η οικονομική διάσταση της σύμπραξης είναι συμβατή με τις εθνικές ανάγκες. Θέλω να θυμίσω ότι το Δημόσιο παραμένει μέτοχος μέσω του ΤΑΙΠΕΔ με 33% και το 85% του ετήσιου τέλους παραχώρησης επιστρέφει στους δήμους Ηγουμενίτσας και Φιλιατών για τοπικά έργα», θέλησε να επισημάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη νέα επένδυση του ιταλικού Ομίλου Grimaldi (παράλληλα με αυτή στο λιμάνι του Ηρακλείου καταβάλλοντας 80 εκατ. ευρώ).

«Αποδεικνύεται έτσι», κατέληξε, ότι η Ελλάδα γίνεται πεδίο μεγάλων διεθνών επενδύσεων, γίνεται μαγνήτης κεφαλαίων εκτός συνόρων».

Υπενθυμίζεται ότι για την απόκτηση του 67% του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας, η κοινοπραξία GRIMALDI EUROMED S.p.A. – MΙΝΩΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ Α.Ν.Ε. – ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ Α.Ε. κατέθεσε προσφορά 84,17 εκατ. ευρώ.

Ο «Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας Α.Ε.» (ΟΛΗΓ Α.Ε.) έχει το δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης και λειτουργίας των γηπέδων, κτιρίων και εγκαταστάσεων τεσσάρων λιμένων, και συγκεκριμένα του λιμένα Ηγουμενίτσας, του αλιευτικού καταφυγίου Σαγιάδας, του αλιευτικού καταφυγίου Πλαταριάς και του καταφυγίου σκαφών αναψυχής Συβότων.

Ο διαγωνισμός για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας ξεκίνησε το 2022 και στις 5 Αυγούστου 2022 δόθηκαν με τρεις δεσμευτικές προσφορές από τα εξής σχήματα:

1. ATTICA A.E. ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ & ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε.
2. ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ GRIMALDI EUROMED S.p.A. – MΙΝΩΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ Α.Ν.Ε. & ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ Α.Ε.
3. ΟΛΘ Α.Ε.

Οι κύριες δραστηριότητες του Οργανισμού αφορούν την εξυπηρέτηση και παροχή υπηρεσιών ελλιμενισμού σε πορθμειακά πλοία (ferry boat) και πλοία Ro-Ro (φορτηγά και άλλα οχήματα), τόσο εγχώριων όσο και διεθνών ακτοπλοϊκών γραμμών.

Επιπλέον, παρέχει βοηθητικές υπηρεσίες σε πλοία (υδροδότηση, ηλεκτροδότηση, επικοινωνίες κ.λπ.) και αξιοποιεί χερσαίες και κτιριακές υποδομές του λιμένα Ηγουμενίτσας.