Η εταιρία Ελληνικά Πετρέλαια κάλεσε τους μετόχους της σε ετήσια τακτική γενική συνέλευση την Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016, για συζήτηση και λήψη αποφάσεως επί των ακολούθων θεμάτων Ημερήσιας Διάταξης:
Απολογισμός διαχειρίσεως της 40ής εταιρικής χρήσεως (1.1.2015 – 31.12.2015) και υποβολή της εκθέσεως διαχειρίσεως του Διοικητικού Συμβουλίου καθώς και των εκθέσεων των Ορκωτών Ελεγκτών για τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις σύμφωνα με τα διεθνή λογιστικά πρότυπα, περιλαμβανομένων και των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων του Ομίλου, χρήσεως 2015.
Εγκριση των οικονομικών καταστάσεων της εταιρείας και των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων του Ομίλου σύμφωνα με τα διεθνή λογιστικά πρότυπα, με τις σχετικές εκθέσεις, χρήσεως 2015.
Εγκριση διάθεσης κερδών
Απαλλαγή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και των Ελεγκτών από κάθε ευθύνη αποζημίωσης, για τη χρήση 2015, σύμφωνα με το άρθρο 35 του Κ.Ν. 2190/1920.
Εγκριση της καταβληθείσας αποζημίωσης των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, του έτους 2015 και καθορισμός της αποζημίωσης τους αντίστοιχα, για το έτος 2016 – Εγκριση σύναψης σύμβασης της Εταιρείας με μέλος του Δ.Σ.
Εκλογή Ορκωτών Ελεγκτών για τη χρήση 2016, σύμφωνα με τις διατάξεις του Καταστατικού της εταιρείας και καθορισμός της αμοιβής τους.Εκλογή μελών Επιτροπής Ελέγχου
Την Ετήσια Τακτική Συνέλευση των Μετόχων παρακολούθησε και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Πάνος Σκουρλέτης.
Δείτε την παρουσίαση του Διευθύνοντος Συμβούλου, κ. Γρηγόρη Στεργιούλη, στην οποία παρουσιάζονται σημαντικά στοιχεία και, βέβαια, τα ιστορικά υψηλά λειτουργικά αποτελέσματα για το 2015.
Εξαιρετικά σημαντική ήταν η ομιλία τού προέδρου της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε., κ. Ευστάθιου Τσοτσορού.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η εταιρική χρήση του 2015, ο απολογισμός της οποίας αποτέλεσε το κύριο θέμα της Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων του Ομίλου ΕΛΠΕ, σημαδεύτηκε από το τραγικό δυστύχημα της 8ης Μαΐου 2015 στα διυλιστήρια Ασπροπύργου και την απώλεια της ζωής τεσσάρων εργαζομένων μια ημέρα μετά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας Διοίκησης. Από την πρώτη στιγμή η Διοίκηση εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση της εταιρείας προς τις οικογένειες των θυμάτων, τις οποίες και έμπρακτα στήριξε. Επίσης, η Διοίκηση έχει προχωρήσει στην υλοποίηση προγράμματος ολιστικής ασφάλειας με την εφαρμογή ενός διεθνούς συστήματος διαμόρφωσης στρατηγικών εργασίας με στόχο την εφαρμογή διαδικασιών ασφάλειας και την αυστηρή τήρησή των χωρίς αποκλίσεις.
Η παρατεταμένη διακοπή λειτουργίας των δύο κύριων διυλιστηρίων Ασπροπύργου και Ελευσίνας και τα Capital Controls αποτέλεσαν δύο επιπλέον σημαντικά γεγονότα με προφανείς αρνητικές επιπτώσεις για τη λειτουργία, τις αποδόσεις της παραγωγής και τις επιδόσεις του Ομίλου, οι οποίες επιπλέον βαρύνονται από έναν αντικειμενικά υψηλό δανεισμό δια του οποίου και μόνο πραγματοποιήθηκαν οι σημαντικές επενδύσεις προηγούμενων περιόδων.
Σύμφωνα με τον κ. Τσοτσορό, «παρά όμως τις όποιες αρνητικές επιπτώσεις των σημαντικών αυτών γεγονότων και παραγόντων, το 2015 ο Ομιλος αύξησε την παραγωγή του στους 12,8 εκατ. τόνους και τις πωλήσεις στους 14,1 εκατ. τόνους, ήτοι στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι (6) ετών και πέτυχε νέο ιστορικό υψηλό εξαγωγών στους 6,9 εκατ. τόνους. Συνακόλουθα πέτυχε ιστορικό ρεκόρ ετήσιων συγκρίσιμων κερδών (EBITDA) ύψους 758 εκατ. ευρώ, αυξημένων έναντι του 2014 κατά 81,8 % και λειτουργικά κέρδη 245 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 289 εκατ. ευρώ το 2014, καθώς επίσης και υψηλή κερδοφορία με EBITDA 169 εκατ. ευρώ το α΄ τρίμηνο του 2016 . Στη διάρκεια του τρέχοντος έτους ο Ομιλος προέβη τη 16-05-2016 σε εξόφληση του Ομολόγου λήξης 2016 ύψους $400 εκατ., όπως και της πρώτης δόσης 100 εκατ. ευρώ προς την ιρανική εταιρεία NIOC στο πλαίσιο της σχετικής συμφωνίας αποπληρωμής της ρυθμισμένης παλαιάς οφειλής η οποία σημειωτέων ήταν η πρώτη σχετική συμφωνία εταιρείας Δυτικής χώρας μετά την άρση των κυρώσεων (sanctions) με την ΕΕ.
Παράλληλα, μετά σχετικές αποφάσεις του ΔΣ, ο Ομιλος προέβη στις αναγκαίες ενέργειες, αφ’ ενός μεν για τη δρομολόγηση των διαδικασιών τροποποίησης των όρων των δανειακών συμβάσεων του Ομίλου συνολικού ύψους 1.526 εκατ. ευρώ (Κοινοπρακτικά δάνεια 400 εκατ. ευρώ, Δάνειο Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων 333 εκατ. ευρώ, Ομόλογο λήξης 2019 ύψους 500 εκατ. ευρώ και Ομόλογο λήξης 2019 ύψους 325 εκατ. δολαρίων), οι οποίοι όροι αφορούν τους χρηματοοικονομικούς δείκτες (Financial ratios in Debt Covenants) με σημαντικότατες εκτιμώμενες επιπτώσεις τόσο στους Ισολογισμούς όσο και στα κόστη λειτουργίας, αφ’ ετέρου δε για την αναχρηματοδότηση δανειακών συμβάσεων συνολικού ύψους έως 1 δισ. ευρώ με ευνοϊκότερους όρους, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης από τους Θεσμούς της ελληνικής οικονομίας και τη διαφαινόμενη σταθεροποίηση και βελτίωση της θέσης του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος και κύρια μετά τα θετικά αποτελέσματα λειτουργίας του Ομίλου, σε συνδυασμό με την έγκαιρη, πλήρη και ολοσχερή αποπληρωμή των υποχρεώσεων μας ύψους 600 εκατ. ευρώ περίπου το τρέχον έτος 2016.
Η δρομολόγηση της επίλυσης του μείζονος ζητήματος της αναχρηματοδότησης των υφιστάμενων δανειακών υποχρεώσεων βελτιώνει αποφασιστικά τις δυνατότητες του Ομίλου για να υποστηρίξει τον κεντρικό στρατηγικό στόχο της σταδιακής ολοκλήρωσης της μετεξέλιξης σε σημαντικό ανταγωνιστικό και εξωστρεφή ενεργειακό Όμιλο με πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανατολική Μεσόγειο.
Οι αρνητικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, την τελευταία επταετία, άσκησαν ιδιαίτερες πιέσεις στην εσωτερική αγορά πετρελαιοειδών, η ζήτηση της οποίας μειώθηκε κατά 38 % μεταξύ των ετών 2009 και 2015, καθιστώντας μονόδρομο την ενίσχυση του εξωστρεφούς προσανατολισμού, που ανέδειξε τον Ομιλο στον πλέον σημαντικό εξαγωγικό φορέα της χώρας, με εξαγωγές που ήδη ξεπερνούν το 50 % της ετήσιας παραγωγής.
Επίσης, στο πλαίσιο ενίσχυσης της εξωστρέφειας και της εκμετάλλευσης των ευκαιριών που παρουσιάζονται στον κλάδο της διεθνούς εμπορίας και εφοδιασμού, ο Ομιλος σύναψε αξιόλογες συμφωνίες συνεργασίας με σημαντικούς προμηθευτές, όπως η ιρανική εταιρεία NIOC και η ρωσική Rosneft, ενώ παράλληλα διεύρυνε τον κατάλογο των προμηθευτριών χωρών και εταιρειών, με στόχο τη μεγέθυνση των δυνατοτήτων, των επιλογών και των όρων προμήθειας και τη μείωση του κόστους.
Πλην, όμως, όπως είναι προφανές η διαχρονικά επιτυχής συμμετοχή στον διεθνή ανταγωνισμό και η βιώσιμη ανάπτυξη του Ομίλου, δεν είναι δυνατή χωρίς την κατανόηση των δομών και του συντελούμενου μετασχηματισμού της παγκόσμιας οικονομίας, της συστηματικής μελέτης και εμβάθυνσης στην αξιολόγηση των παραμέτρων του διεθνούς ενεργειακού και ειδικότερα του πετρελαϊκού περιβάλλοντος και οπωσδήποτε των ραγδαίων αλλαγών στο θεσμικό και οικονομικοκοινωνικό ελληνικό και ευρωπαϊκό σύστημα».